Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Μετά τα χιόνια ...Βροχές! Ουτε λόγος για Αλκυονίδες

Αυτά διαβάσατε τον Σεπτέμβρη σχετικά με την υδρολογική περίοδο 2018-2019 :

Σε γενικές γραμμές θα χαρακτηρίζαμε τον Χειμώνα που ακολουθεί παλουκοκαύτη, όμως χωρίς ακραίες καταστάσεις, όπως πχ με το φαινόμενο της Αριάδνης το 2017!
Συγχρόνως θα ποτιστεί πιστεύουμε γενικευμένα επιτέλους η ανατολική Κρήτη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αδικηθεί!
Θα χαρακτηρίζαμε σε γενικές γραμμές την υδρολογική περίοδο 2018-2019 ευεργετική για την Κρήτη! Μάλλον θα υπερισχύσουν τα βόρεια ρεύματα, εξού και μιλήσαμε για κρύο αλλά και για δυναμικό πότισμα στα κεντροανατολικά διαμερίσματα! Εκτός των άλλων οι διαταραχές που θα μας επηρεάζουν φέτος, θα έχουν μεγαλύτερη δυναμική και κίνηση που θα ευνοεί κι ολόκληρο το νησί συνήθως!
Δεν θα είναι κάτι τρομακτικό... Θα το χαρακτηρίζαμε φυσιολογικό, αν δεν είχαμε δει τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως, αρκετές υδρολογικές περιόδους, που δεν συμπεριφέρθηκαν όπως θα έπρεπε.
ΕΔΩ 

Η γενική αυτή εκτίμησή μας, δείχνει να τα πηγαίνει περίφημα!
Μετά την πολιορκία και την τελική επίθεση του χιονιά από το απόγευμα της Δευτέρας λοιπόν, περνάμε σ ένα διάστημα, με άστατο γενικά και βροχερό καιρό με τα νότια νοτιοδυτικά ρεύματα να παίρνουν το πάνω χέρι  για λίγες ημέρες και τα χιόνια να επιστρέφουν στα βουνά μας! Όπως θα ξέρετε και οι περισσότεροι, σ' αυτή την περίπτωση ευνοείται καλύτερα η νότια-νοτιοδυτική-δυτική κι εσωτερική Κρήτη, ενώ πιο άστατος και με ανοίγματα είναι ο καιρός στα βόρεια -βορειοανατολικά.
Γενικευμένα και περισσότερο έντονα φαινόμενα αναμένουμε από το Σάββατο, με στροφή των ανέμων πρόσκαιρα σε πιο βόρειους.
Το κρύο δείχνει να επανέρχεται κοντά του Αγίου Αντωνίου που συνήθως είναι χιονιστής, ενώ για Αλκυονίδες ούτε λόγος δεν γίνεται προς το παρόν.

Σήμερα Τετάρτη λοιπόν, από το απόγευμα κι από τα δυτικά, ο καιρός χαλάει, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, στροφή των ανέμων σε πιο Ν-ΝΔ και σοβαρή ενίσχυσή τους, κυρίως από το βράδυ!
Δείξτε εδώ την απαραίτητη προσοχή μιας και θ' αγγίζουν κατά τόπους και τα 7-9 μποφόρ, ενώ σε ευπαθείς περιοχές δεν αποκλείεται να καταγραφούν και μεγαλύτερες ριπές!!!

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και η μέγιστη στα πεδινά δεν θα ξεπεράσει τους 13-15°C.
Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά την Πέμπτη, όμως ο καιρός παραμένει άστατος με περισσότερα φαινόμενα όπως προαναφέραμε στα νότια και μεγαλύτερα ανοίγματα στα βόρεια-βορειοανατολικά!
Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο δεν αποκλείεται να αγγίξει για λίγο, ακόμα και τους 17-18°C στα βόρεια παραθαλάσσια.
Περισσότερο βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός την Παρασκευή με λίγα πλέον τοπικά φαινόμενα, που κι αυτά αργότερα θα σταματήσουν.
Η θερμοκρασία μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι όπου δείχνουν τα τελευταία στοιχεία να έχουμε ανοίγματα στον καιρό, θα πλησιάσει και θ' αγγίξει πιθανόν ακόμα και τους 20 βαθμούς κατά τόπους!
Οι άνεμοι  Ν-ΝΔ 4-6 μποφόρ.
Επιδείνωση λοιπόν με πολύ πολύ νερό στο νησί μας, αναμένεται από το Σάββατο σταδιακά και κυρίως την Κυριακή, καθώς απ' ότι φαίνεται, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα περάσει πλησίον του νησιού μας!
Για τη νέα αυτή πολύ σοβαρή κακοκαιρία, θα τα πούμε αναλυτικά την Παρασκευή, ενώ αρκετά βροχερή και ψυχρή δείχνει να είναι και η ερχόμενη εβδομάδα, με τα χιόνια δειλά δειλά να επιστρέφουν σε χαμηλότερα υψόμετρα!
Να αναφέρουμε εδώ, ότι από σήμερα το απόγευμα, μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης χιόνια θα σημειωθούν από τα 1300-1500μ (ίσως λίγο χαμηλότερα αρχικά στα Λευκά όρη), ενώ αργότερα θα απασχολούν ακόμα μεγαλύτερα υψόμετρα. Το ότι θα λιώσουν τα χιόνια, σε συνδυασμό με τις βροχές που θα σημειωθούν, αν και θα φουσκώσει τα ρυάκια μάλλον δεν θα είναι τόσο βίαιο έτσι ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα. Ας έχουμε όμως για καλού και για κακού, το νου μας!

Πριν κλείσουμε, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας! Περάσαμε στην ομάδα μας στο facebook κατά πολύ τα 27.000 μέλη ενώ υπάρχουν άρθρα μας τα οποία αγγίζουν τα 10.000 μοναδικά κλικ!!!
Όλοι εμείς οι εθελοντές του καιρού, σας ευχαριστούμε μέσα απ' την καρδιά μας γι αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου