Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Προσοχή! Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Χαμηλό βαρομετρικό δυτικά της χώρας μας, κινούμενο ανατολικά ελαφρά νοτιοανατολικά από τις επόμενες ώρες, θα βαθύνει και θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό στο νησί μας!

Θα θέλαμε από εδώ, από τους Μετεωκρήτες να σας συστήσουμε να δείξετε την απαραίτητη προσοχή, από σήμερα το βράδυ, έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης! Βροχές έντονες, σποραδικές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις, πιθανοί υδροστρόβιλοι-ανεμοστρόβιλοι και χιονοπτώσεις θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στο νησί μας!
Μάλιστα η θερμοκρασία, από το μεσημέρι της Τρίτης, θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση και οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σταδιακά ακόμα και χαμηλά υψόμετρα! Μια διαταραχή λοιπόν που θα τα έχει όλα!
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, ο καιρός θα βελτιωθεί παντού, ενώ τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δείχνουν ότι θα περάσουμε σ' ένα πιο ήπιο καιρικά διάστημα, από την Πέμπτη και μετά.
Πριν μιλήσουμε αναλυτικά για την κάθε μέρα, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι το χαμηλό που θα μας επηρεάσει θα βαθύνει εντυπωσιακά θα λέγαμε, κινούμενο από τα δυτικά του νησιού μας προς την Τουρκία, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τα 990mb!!!


Προσοχή λοιπόν από σήμερα το βράδυ! Από τα δυτικά προς τα ανατολικά ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία! Βροχές κατά τόπους πολύ έντονες, καταιγίδες, σποραδικές χαλαζοπτώσεις, ενώ οι νότιοι- νοτιοδυτικοί άνεμοι, θα ενισχυθούν σημαντικά, αγγίζοντας και τα 8-9 μποφόρ σε κάποιες περιοχές! Ακόμα μεγαλύτερες ριπές πολύ τοπικά, δεν αποκλείεται να καταγραφούν.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς το χαμηλό θα κινείται ανατολικότερα, θα στρέψει τους άνεμους σε βοριάδες με την ίδια ένταση.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν και στους ανέμους που θα δημιουργήσουν σίγουρα προβλήματα!
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της Τρίτης, με πιθανά μικρής διάρκειας ανοίγματα κατά τόπους! Οι χιονοπτώσεις που από τη νύχτα της Δευτέρας θα απασχολούν μεγάλα υψόμετρα, σιγά σιγά την Τρίτη, καθώς η θερμοκρασία θα πέφτει, θα έχουν την τάση να κατεβαίνουν χαμηλότερα κι έτσι μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες τις Τετάρτης θα απασχολήσουν και περιοχές από τα 200-300μ στα νότια κι εσωτερικά κι από τα 300-400μ στα βόρεια. Χιονο-υετός κάθε μορφής, όπως χαλάζι, χιονοχάλαζο, ή λιωμένες νιφάδες μέσα στη βροχή, μπορεί να δούμε ακόμα και στα παραθαλάσσια, κυρίως λόγω δυναμικής του καιρού!

           (Φωτογραφία του Γιώργου Αλεβιζάκη, απο την πρόσφατη κακοκαιρία στις 8 του Γενάρη)
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα πεδινά και παραθαλάσσια το επόμενο διήμερο θα κυμανθούν από 6 έως 13°C.
Όπως είπαμε βελτιώνεται ο καιρός από την Τετάρτη, η θερμοκρασία ανεβαίνει κι οι άνεμοι εξασθενούν! Μια καιρική παύση θα λέγαμε, μιας και κάτι συννεφιές ίσως και κάποιες ψιχάλες -ψιλόβροχα πολύ τοπικά την Παρασκευή και το Σάββατο δεν αποκλείονται, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αλκυονίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου