Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Αναλυτικά για τις χιονοπτώσεις του Σαββάτου και της Τρίτης

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν επειδή ενδιαφέρει πολύ κόσμο, ο χιονιάς θα μας χτυπήσει την πόρτα δύο φορές, μέσα σε λίγες ημέρες! Αρχικά το Σάββατο, με πρόσκαιρη βελτίωση την Κυριακή κι έπειτα από την Δευτέρα με βελτίωση από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Το Σάββατο λοιπόν και μέχρι το μεσημέρι, στη δυτική Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα αφορούν υψόμετρα από τα 600-700μ και πάνω, ενώ στην ανατολική από τα 800-850μ σε γενικές γραμμές.
Από το απόγευμα και μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν! Στην βόρεια Κρήτη, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα πρόσκαιρα θα χιονίζει από τα 400-500μ και πάνω, ενώ στα νότια όπου γρήγορα ο καιρός θα παρουσιάσει ανοίγματα από τα 600 και πάνω κατά μέσο όρο. 
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι λόγω δυναμικής του καιρού δεν αποκλείεται κάθε λογής χιονουετός ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια διαμερίσματα! Χιονόνερο, χαλαζάκι, χιονοχάλαζο το γνωστό στην Κρήτη κουκοσάλι κλπ. Μην απορήσετε, αν πρόσκαιρα ασπρίσουν ακόμα και πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές κατά τόπους, καθώς ο καιρός θα έχει δυναμική και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες!
Οι άνεμοι τελικά δεν θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν γενικά από Δ-ΒΔ διευθύνσεις το πολύ μέχρι 6-7 μποφόρ (8 στα άκρα ανατολικά τη νύχτα του Σαββάτου).

 Για την χιονιά που έρχεται από την Δευτέρα, θα μιλήσουμε κάπως πιο γενικά. Από το βράδυ λοιπόν της Δευτέρας και κατά την διάρκεια της Τρίτης, βροχή ή χιονόνερο θα σημειωθεί στα παραθαλάσσια, ενώ σταδιακά θα το γυρίσει σε χιόνι ακόμα κι από τα 300μ υψόμετρο σε γενικές γραμμές. Δίνουμε ένα περιθώριο λάθους 100μ πάνω ή κάτω αυτή τη στιγμή και θα σας ενημερώσουμε με νέο αναλυτικό άρθρο την Κυριακή.
Οι άνεμοι με τα στοιχεία που διαθέτουμε έως τώρα θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις 6-8 μποφόρ.
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε ότι σίγουρα σε κάποια ορεινά κυρίως διαμερίσματα θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, ενώ και πάλι θα πρέπει να σας επισημάνουμε να δείξετε προσοχή γενικότερα σε τυχόν προβλήματα από τα πολλά φαινόμενα που σημειώθηκαν και θα σημειωθούν στο νησί!
Τα καιρικά μοντέλα, για το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη, έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν για νότια ρεύματα και κάποιες βροχές. Ας το κρατήσουμε αυτό ως τάση του καιρού!

     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου