Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Άστατος ο καιρός, κατά τόπους έντονα φαινόμενα με το νοτιά κυρίαρχο!

Με τους νοτιάδες να κυριαρχούν, κατά διαστήματα μάλιστα να δημιουργούν και κάποια προβλήματα. Τον άστατο γενικά καιρό που παρά τα ανοίγματα που θα έχουμε κατά τόπους και κατά περιόδους, θα υπάρξουν κι αξιόλογα φαινόμενα, την μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο και τα χιόνια να περιορίζονται στα βουνά, θα πορευτούμε μέχρι και το τέλος του Γενάρη!
Ο υδράργυρος για την εποχή, θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, ενώ παρ' ότι υπάρχουν περιθώρια μακροπρόθεσμα η βορειοανατολική Ευρώπη να μας στείλει και πάλι ψυχρές αέριες μάζες, αυτή τη στιγμή με τα όσα στοιχεία διαθέτουμε, δεν δείχνει η κυκλοφορία να μας ευνοεί!

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά λοιπόν, με μέτωπα κακοκαιρίας, όπως θα δείτε και στους  παρακάτω χάρτες, κινούμενα από την Ιταλία προς τη χώρα μας, θα είναι η αιτία για τις Φθινοπωρινού θα λέγαμε τύπου διαταραχές που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.



Πέμπτη 24/1/2019

Πιο αναλυτικά λοιπόν, ο άστατος καιρός που έχουμε τώρα, θα διατηρηθεί και αύριο Πέμπτη στο νησί, με κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνότερες νεφώσεις κυρίως το πρωί και μεταξύ μεσημβρινών κι απογευματινών ωρών, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες! Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα νότια εσωτερικά και δυτικά του νησιού, ενώ μεγαλύτερα ανοίγματα αναμένονται στα βόρεια κι ανατολικά.
Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που αρχικά θα αγγίζουν τα 5-6 και τοπικά τα 7 μποφόρ, σταδιακά, κυρίως από το απόγευμα και μετά θα ενισχυθούν κι άλλο και δεν αποκλείονται κατά τόπους και ριπές 8 μποφόρ μέσα στη νύχτα!
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 14-16°C στα πεδινά, ενώ χιονοπτώσεις θα απασχολούν υψόμετρα κυρίως στα κεντροδυτικά από τα 1300-1400μ!

Παρασκευή 25/1/2019

Βελτιωμένος αρχικά αναμένεται να είναι ο καιρός την Παρασκευή με κάποιες μόνο πολύ τοπικές βροχές στα δυτικά νοτιοδυτικά. Γρήγορα όμως, από το νομό Χανίων ο καιρός θα επιδεινωθεί! Μέτωπο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες, θα σαρώσει απ' άκρη σ' άκρη το νησί. Μέχρι το απόγευμα το αργότερο θα έχουν επηρεαστεί και τα ανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου, ενώ σταδιακά από τα δυτικά προς τ' ανατολικά, ο καιρός θα προσηνεμιάσει που λέμε, δηλαδή θα είναι πιο συμπαγής σε νότια κι εσωτερικά διαμερίσματα προσήνεμα στο νοτιοδυτικό άνεμο και πιο άστατος στα βόρεια με ανοίγματα!
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, γρήγορα θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς αγγίζοντας τα 7-9 μποφόρ (ακόμα μεγαλύτερες ριπές σε ευπαθείς περιοχές δεν αποκλείονται)!
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο σε σχέση με την Πέμπτη.
Να πούμε εδώ, ότι θα πρέπει να δείξουμε προσοχή αυτήν την ημέρα στους ανέμους κυρίως, θα υπάρξει μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν από τα 1500-1700μ σε γενικές γραμμές στα βουνά μας.


Σάββατο 26/1/2019

Τα φαινόμενα θα περιοριστούν αρχικά το Σάββατο, με τις νεφώσεις να δίνουν κάποιες τοπικές βροχές σε προσήνεμα σημεία που όμως γρήγορα θα γενικευτούν κάπως και θα ενταθούν, περισσότερο στα ανατολικά και τα νότια . Το σημαντικό γι αυτή την ημέρα, είναι ότι οι δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι εξασθενούν σημαντικά και μόνο τοπικά θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ (ίσως 7 πολύ τοπικά και πρόσκαιρα).
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 1600μ σε γενικές γραμμές.
Ο υδράργυρος υποχωρεί λίγο κι η ατμόσφαιρα θα έχει καλύτερη ποιότητα όσον αφορά την σκόνη.

Κυριακή 27/1/2019

Η είδηση για την Κυριακή, είναι ότι οι άνεμοι στρέφονται πρόσκαιρα σε βορειοδυτικούς οι οποίοι όμως δεν θα ενισχυθούν και θα αγγίζουν τα 4-5 και τοπικά μόνο 6 μποφόρ. Κατά τ' άλλα θα σημειώνονται αρχικά τοπικού χαρακτήρα βροχές, που γρήγορα στην βόρεια κι ανατολική Κρήτη θα ενταθούν. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και πάλι πάνω από τα 1500-1600μ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.
Να τονίσουμε γι αυτήν την ημέρα ότι τα δυτικά και νότια-νοτιοδυτικά του νησιού, θα έχουν τις καλύτερες καιρικές συνθήκες.
Νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπα κακοκαιρίας που θα σχηματιστεί στην κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο προς την περιοχή μας θα διαταράξει τον καιρό στο νησί μας και τη νέα εβδομάδα, με τους νοτιάδες να ενισχύονται εκ νέου, τις βροχές να επιστρέφουν από την Τρίτη και μετά και καθώς τα μέτωπά του θα σκάβουν στην Αφρική, σίγουρα θα έχουμε και πάλι μεταφορά σκόνης!
Πριν κλείσουμε να συστήσουμε την απαραίτητη προσοχή σας γενικότερα τις επόμενες ημέρες! Πέραν των ανέμων, υπάρχει η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα κατά τόπους, ενώ μεγάλη πιθανότητα υπάρχει για χαλαζοπτώσεις και υδροστροβίλους!





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου