Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Έκτακτη ενημέρωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα!

Η αλήθεια είναι, ότι πολλές περιοχές στο νησί, έχουν δεχτεί μεγάλα ύψη βροχής κι από αύριο Πέμπτη ο καιρός επιδεινώνεται σημαντικά εκ νέου! Όπως σας είπαμε σε πρόσφατο άρθρο, πολικές αέριες μάζες, κατευθύνονται προς το νότο κι έχουν ως αποτέλεσμα σε πρώτη φάση, τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού δυτικά της χώρας μας το οποίο κινούμενο ανατολικά θα βαθύνει περαιτέρω, θα στρέψει τους ανέμους σε πιο Ν-ΝΔ και θα επιδεινώσει σημαντικά τον καιρό με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πολλά χιόνια στα βουνά μας!
Με την κίνησή του προς την Τουρκία, ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος την Παρασκευή, με μεγαλύτερα ανοίγματα και πιο τοπικά φαινόμενα. Η τάση όμως του πολικού αεροχείμαρρου, λόγω της κατάλληλης θέσης του αντικυκλώνα δυτικά-βορειοδυτικά μας, να κατέβει ακόμα πιο νότια, θα δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να σχηματιστεί χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης, επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό το Σάββατο, με έντονα φαινόμενα και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (τα χιόνια θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα)!
Με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση την Κυριακή, για να επιδεινωθεί και πάλι από την Δευτέρα, με τα χιόνια να κατεβαίνουν ακόμα χαμηλότερα!!!

Πριν πάμε να μιλήσουμε αναλυτικά για κάθε ημέρα, να σας πούμε ότι πρωτίστως σας ενημερώνουμε εκτάκτως για πιθανά προβλήματα από τα πολλά νερά που θα πέσουν κι έπειτα για τα χιόνια που θα δημιουργήσουν κάποιο θέμα στα ορεινά κυρίως! Το αν θα δούμε χιόνια σε ημιορεινά, πεδινά ή παραθαλάσσια διαμερίσματα, ενδιαφέρει φυσικά πολύ κόσμο, όμως σίγουρα το βάζουμε σε δεύτερη μοίρα.


Πέμπτη 3/1/2019

Επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες ώρες τις Πέμπτης κι από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες! Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις! Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά τα ανοίγματα θα μεγαλώσουν κι ο καιρός θα καταστεί περισσότερο άστατος.
Οι άνεμοι γενικά θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις 6-8, πρόσκαιρα και τοπικά ακόμα κι 9 μποφόρ σε κάποια θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα!
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θ' αγγίζουν στα πεδινά και τους 16-17°C (χαμηλότερες στα νότια κι εσωτερικά).   
Τα χιόνια θα περιοριστούν ψηλά στα βουνά μας, όμως από το απόγευμα, καθώς η θερμοκρασία θα πέσει, όπου έχουμε φαινόμενα, θα κατέλθουν στα 1100-1200μ.
Δείξτε την απαραίτητη προσοχή αυτή την ημέρα!

Παρασκευή 4/1/2019

Ημέρα ανάπαυλας θα λέγαμε η Παρασκευή. Κατά τόπους μόνο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν πρόσκαιρα περισσότερο και υπάρχει πιθανότητα για λίγες βροχές.
Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο δυτικούς και θα εξασθενήσουν κάπως 4-6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά τους 13-15°C.
Όπου έχουμε φαινόμενα, οι βροχές θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις, από τα 900-1100μ και πάνω σε γενικές γραμμές.

Σάββατο 5/1/2019

Ημέρα που πρέπει να δείξουμε προσοχή! Σημαντική επιδείνωση του καιρού σταδιακά, από τα δυτικά προς τ' ανατολικά! Βροχές κατά τόπους έντονες, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χιονοχάλαζα θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε παραθαλάσσια, πεδινά κι ημιορεινά διαμερίσματα. Αρχικά σε γενικές γραμμές θα χιονίζει από τα 800-900μ και πάνω. Κυρίως μετά το μεσημέρι και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, τα χιόνια δείχνουν να κατεβαίνουν στα 500-600 μ. Δεν αποκλείουμε να χιονίσει σε εξάρσεις ακόμα και χαμηλότερα.
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν γενικότερα από διάφορες διευθύνσεις, σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε πιο Β-ΒΔ και θα ενισχυθούν σημαντικά! Πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα!
Τα θερμόμετρα στα πεδινά -παραθαλάσσια δεν θα ξεπερνούν τους 8-10°C νωρίς το μεσημέρι.

Κυριακή 6/1/2019 (Θεοφάνια)

Την αρχή της ημέρας, θα μυρίζει χιονιάς αν μας επιτρέπεται η έκφραση. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο καθώς θα έχουμε πρόσκαιρα και κάποια ανοίγματα.
Οι άνεμοι που θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, θα εξασθενήσουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά σημαντικά!

Σύμφωνα με όσα στοιχεία διαθέτουμε έως τώρα, νέα επιδείνωση αναμένεται από την Δευτέρα 7/1/2019, με τον χιονιά να μας ξανά χτυπάει την πόρτα! Το διήμερο 7 και 8 του μήνα ίσως οι χιονοπτώσεις κατέβουν ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με το Σάββατο. Αυτό όμως θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο.

 Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσουμε να είστε προσεχτικοί! Υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης χειμάρρων, κατολισθήσεων, πλημμυρικών φαινομένων σε γενικές γραμμές, προβλήματα θα δημιουργήσουν οι άνεμοι, ενώ την απαραίτητη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε σε κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και ηλεκτρικές εκκενώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου