Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Καιρική ανάπαυλα ή η αρχή μίας κυκλοφορίας όχι και τόσο ευνοϊκής για εμάς;

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα με πολύ έντονο καιρικό ενδιαφέρον, δύο χιονιές μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, πολλά πολλά νερά και χιόνια στα βουνά, άκρως ευεργετικά για το νησί μας, περνάμε σε ένα άλλο, με ήπιο γενικά καιρό, καλές για την εποχή θερμοκρασίες και χωρίς κάτι το σοβαρό από πλευράς φαινομένων!  Καιρική ανάπαυλα ή η αρχή μίας κυκλοφορίας όχι και τόσο ευνοϊκής για εμάς;

Τα νότια ρεύματα θα κυριαρχήσουν τουλάχιστον μέχρι και τις 25-26 του μήνα, κάποιες μεταφορές σκόνης είναι μέσα στο πρόγραμμα, ενώ πιθανόν με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, άξιες λόγου βροχές, να μας απασχολήσουν εκ νέου από τις 22-23 του Γενάρη και μετά. Ακόμα και να συμβεί όμως αυτό, οι νοτιάδες θα συμβάλουν θερμοκρασιακά να είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις κακοκαιρίες που βιώσαμε τον τελευταίο καιρό και τα όποια φαινόμενα δεν θα είναι τόσο γενικευμένα και κυρίως δεν θα έχουν την διάρκεια αυτών που πέρασαν.

Από σήμερα λοιπόν Πέμπτη, οι άνεμοι στρέφονται σταδιακά σε πιο νότιους-νοτιοδυτικούς, οι οποίοι όμως δεν θα ενισχυθούν σημαντικά. Ίσως πρόσκαιρα την Κυριακή μόνο αγγίξουν κατά τόπους και τα 6 μποφόρ (νοτιάδες). Κάποιες νεφώσεις δεν θα λείψουν, που κατά τόπους και κατά περιόδους από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο θα είναι πυκνότερες και δεν αποκλείονται κάποιες πολύ τοπικές ψιχάλες (όχι κάτι το σοβαρό). Θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Ο υδράργυρος σταδιακά θα ανεβαίνει, όμως τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει αρκετό κρύο κυρίως στα εσωτερικά του νησιού! Αρκετά καλύτερα θα είναι τα πράγματα ακόμα και στις ελάχιστες τιμές της, από το Σάββατο και μετά.
Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Δευτέρα αλλά και την Τρίτη, ενώ όπως σας προαναφέραμε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν μία διαταραχή να επηρεάζει και το νησί μας από το βράδυ της Τρίτης και κυρίως την Τετάρτη, με νοτιάδες ενισχυμένους αυτή τη φορά, βροχές, καταιγίδες και μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης!  Η μεταβολή αυτή του καιρού φαίνεται να είναι πρόσκαιρη.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα, δεν είναι αν τέλειωσε ο Χειμώνας κι ήρθε η Άνοιξη πρόωρα, αν και με τα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, πλέον ακόμα και κάτι τέτοιο, δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Το ερώτημα είναι... Πάμε σε μια μικρή καιρική ανάπαυλα, ή σταδιακά η καιρική ζυγαριά της Ευρώπης θα γύρει προς την δύση, που έως τώρα ήταν αρκετά ζεστή και ξηρή;
1) Ένα μικρό διάλειμμα με επιστροφή γρήγορα στην βαρυχειμωνιά ;
2) Αρκετά πιο ήπιος ο Χειμώνας από εδώ και πέρα με σταδιακή κι ομαλή μετάβαση στην Άνοιξη;
3) Ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες μ' ένα δυναμικό όμως φινάλε του Χειμώνα;
4) Έντονη ανομβρία κι ανεβασμένες θερμοκρασίες από εδώ και πέρα (ας το βάλουμε κι αυτό αν και το απευχόμαστε και γενικά δεν το πιστεύουμε);
Εμείς εδώ στους Μετεωκρήτες πιστεύουμε, ότι ή το νούμερο ένα θα συμβεί, ή το δύο...η φύση όμως είναι αυτή που θα δώσει τις τελικές απαντήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου