Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Όλα τα νεότερα, σχετικά με την αλλαγή του καιρού τη νέα εβδομάδα!

Πριν ξεκινήσουμε να σας δώσουμε πληροφορίες σύμφωνα και με τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία για την νέα κακοκαιρία που θα μας χτυπήσει την πόρτα από την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα από την Τρίτη, ας δούμε μια πανέμορφη φωτογραφία που πήραμε πριν λίγο, από τον Γιώργο Ψιμουλάκη,με θέα τον Ψηλορείτη!

Το ολόγιομο φεγγάρι, ο πεντακάθαρος ουρανός κι η φοβερή διαύγεια κι ορατότητα, σε συνδυασμό με τα ολογάλανα βουνά μας, προσφέρουν πανέμορφες εικόνες! 
Πάμε όμως να αποκρυπτογραφήσουμε τις διαθέσεις του καιρού από την Τρίτη και μετά ...

Βαρομετρικό χαμηλό λοιπόν οργανώνεται στην βόρεια Αφρική κι από τα νοτιοδυτικά της Τυνησίας, θα κινηθεί προς τον κόλπο της Σύρτης κι έπειτα προς την περιοχή μας.

Τα έως τώρα συμπεράσματα μας, είναι ...
Α) Η κακοκαιρία κλείδωσε και ξεκινάει από την Τρίτη. Ακόμα δεν είναι βέβαιο, αν ξεκινήσει από τα ξημερώματα ή αργότερα, κατά τη διάρκεια δηλαδή της ημέρας. Αρχικά θα επηρεαστούν αρκετά έντονα τα δυτικά κεντρικά και νότια διαμερίσματα του νησιού κι αργότερα και τα ανατολικά!

Β) Αρκετά σενάρια υπάρχουν, να κινηθεί το χαμηλό, ελαφρά πιο βόρεια και να μην περάσει νότια του νησιού μας. Αν συμβεί αυτό, πολύ πιθανόν να γλυτώσουμε κάποια χειρότερα, όμως η κακοκαιρία σ' αυτή την περίπτωση, θα διαρκέσει περισσότερο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η κατάσταση δεν παύει να είναι κρίσιμη, μιας και δεν ξέρουμε αν η γη που πλέον έχει κορεστεί από τις πολλές βροχές, προλάβει να πάρει μια ανάσα πριν το νέο κύμα!

Γ) Ένας ακόμα σοβαρός παράγοντας, είναι ότι το χαμηλό αυτό, θα μεταφέρει μαζί του θερμότερες αέριες μάζες και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα ανεβούν σε σχέση με τις προηγούμενες διαταραχές,με αποτέλεσμα να λιώσουν κάποια χιόνια! Για παράδειγμα, με μια πρώτη ματιά, κατά μέσο όρο, και τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 1700 -1800μ και πάνω!

Δ) Όπως μόνο από τους Μετεωκρήτες είχατε πληροφορηθεί, από τις τελευταίες ημέρες του 2019, ότι δεν πρέπει να περιμένετε Αλκυονίδες,μέχρι τα μέσα του Γενάρη, έτσι και τώρα σας λέμε ότι μην τις περιμένετε τουλάχιστον μέχρι και τις 25 του μήνα, μιας και δεν φαίνεται να ηρεμεί ο καιρός!
Η εμπειρία μας και πάλι κοιτώντας τους προγνωστικούς χάρτες, μας λέει ότι οποιαδήποτε βελτίωση μετά τη νέα διαταραχή, θα είναι πρόσκαιρη.
Ρωτάτε πολλοί για το αν χιονίσει χαμηλά κι αν βλέπουμε κάτι. Μέχρι της 20 του μήνα, το αποκλείουμε, για από εκεί και μετά υπάρχουν πιο ψυχρά σενάρια, άρα και πιθανότητες!

Πριν κλείσουμε να πούμε ότι οι ανατολικών γενικά διευθύνσεων (ΝΑ- Α- ΒΑ) άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά από τη νύχτα της Τρίτης, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε να πούμε με σιγουριά, αν προκαλέσουν προβλήματα στον απόπλου των πλοίων!



Τα παραπάνω διαγράμματα, είναι από το βραδινό κι από το απογευματινό τρέξιμο του GFS (Αμερικάνικο μοντέλο). Το τρίτο γράφημα όπως κοιτάμε από πάνω προς τα κάτω, αφορά τα σενάρια των βροχοπτώσεων. Θα παρατηρήσουμε λοιπόν, ότι στο βραδινό που στο κύριο τρέξιμο του φέρνει το χαμηλό πιο νότια, υπάρχουν περισσότερα ακραία σενάρια, απ' ότι στο απογευματινό, που το έβγαζε ελαφρός βορειότερα, όμως συγχρόνως παρατηρούμε λίγο μεγαλύτερη διάρκεια.
Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά και για κάθε μέρα, με νέο άρθρο την Δευτέρα! Μέχρι τότε, σας προτείνουμε, να είμαστε εν όψη της νέας αυτής κακοκαιρίας, όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι κι όχι τρομοκρατημένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου