Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Μια πολύ σοβαρή κακοκαιρία, είναι προ των πυλών. Δείξτε προσοχή!

Με αυτά τα λόγια, ξεκινήσαμε το προηγούμενό μας άρθρο :
Ο Χειμώνας, που ήρθε στην ώρα του, ολοένα κι αγριεύει! Μετράει τις δυνάμεις του κάπου εκεί στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου, σημαδεύει προς την περιοχή μας κι επιτίθεται!
Μια νέα λοιπόν ψυχρή εισβολή, από τις επόμενες ώρες θα περάσει τα σύνορα της χώρας μας και καθώς θα συναντήσει τις θερμές θάλασσές μας, θα ευνοήσει στον σχηματισμό πεδίου χαμηλών πιέσεων στη νότια Ελλάδα! Στη συνέχεια βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα βαθύνει στην περιοχή των Δωδεκανήσων, θα πέσει και κάτω από τα 1000mb, αργά θα κινηθεί προς την Κύπρο!
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Επιδείνωση του καιρού σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής. Από το βράδυ της ίδιας μέρας, μέχρι και του Άι Γιαννιού, αναμένονται πολύωρες και δυνατές βροχοπτώσεις κατά τόπους πολύ έντονες, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά κυρίως!
Θυελλώδεις βοριάδες θα επικρατήσουν σε στεριά και θάλασσα 8-9 μποφόρ, όμως σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και θα περάσουν οι ριπές τους, ακόμα και τα 10!

Όπως θα δούμε και στους παρακάτω χάρτες των 850hPa, είναι εμφανές ότι αυτό το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στα Δωδεκάνησα, εκτός των άλλων, ανεβάζει τη θερμοκρασία και τη στιγμή που θα κινηθεί ανατολικότερα, το ψύχος θα έχει εκφυλιστεί. Έτσι για ακόμα μία φορά χάσαμε την ευκαιρία τα χιόνια, να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.


Αυτήν την παρένθεση, την κάνουμε μόνο για τα χιόνια χαμηλότερα, γιατί όπως προαναφέραμε η κακοκαιρία θα είναι πολύ πολύ σοβαρή!
Πάμε να δούμε τον καιρό των επόμενων ημερών, αναλυτικά ...

Κυριακή 5/1/2020

Νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες, αναμένουμε αρχικά την Κυριακή. Διάσπαρτα φαινόμενα θ' αρχίσουν να μας απασχολούν από το μεσημέρι και μετά, που όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ, θα γενικεύονται και θα δυναμώνουν! Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κι ίσως κατά τόπους χαλαζοπτώσεις! Τη νύχτα κι όσο θα βαδίζουμε προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά στην κεντροδυτική Κρήτη, ενώ στα νότια κι ανατολικά θα έχουμε και διαστήματα με σχετικά βελτιωμένο καιρό.
Οι χιονοπτώσεις που αρχικά θα απασχολούν τα βουνά μας από τα 1400-1600μ και πάνω, γρήγορα μέσα στη νύχτα, θα κατέβουν και στα 900-1100μ στην κεντροδυτική κυρίως Κρήτη!
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις 4-6 (στην κεντροανατολική Κρήτη κατά τόπους θα πνέουν νοτιοδυτικοί ή από διάφορες διευθύνσεις) και σε κάποια δυτικά και νότια παραθαλάσσια ακόμα και 7-8 μποφόρ, σταδιακά από το νομό Χανίων θα στραφούν σε πιο βόρειους και θα ενισχυθούν εκεί σημαντικά!
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές θα καταφέρει στις μέγιστες τιμές της να αγγίξει ακόμα και τους 15-17°C. Αρκετό κρύο θα κάνει νωρίς το πρωί λόγω αναστροφής (ξαστεριά άπνοια)!

Δευτέρα 6/1/2020 (Θεοφάνια) 

Ημέρα κακοκαιρίας με κατά τόπους ακραία φαινόμενα! Δείξτε την απαραίτητη προσοχή! 
Βροχές κατά τόπους έντονες, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, χιονοχάλαζα, βοριάδες σε επίπεδα θύελλας και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά! Ίσως ο καιρός τοπικά και κατά περιόδους να παρουσιάζει και κάποια ανοίγματα κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Οι Β-ΒΔ άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά και στην κεντροανατολική Κρήτη! Δείξτε προσοχή μια κι αυτοί θ' αγγίζουν τα 8-10 μποφόρ, ενώ και μεγαλύτερες ριπές κατά τόπους δεν αποκλείονται! 
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές στα πεδινά, δεν θα ξεπερνάει τους 8-11°C, ενώ η αίσθηση του κρύου λόγω των βοριάδων θα είναι πολύ μεγαλύτερη!
Χιονοπτώσεις θα έχουμε στα δυτικότερα πάνω από τα 550-700μ. και στα υπόλοιπα πάνω από τα 650-800. Να πούμε εδώ,ότι κατά διαστήματα θα χιονίζει και χαμηλότερα (πρόσκαιρα),ενώ κατά την διάρκεια των εξάρσεων ίσως με κάθε λογής λευκών κατακρημνίσεων ασπρίσουν ακόμα και πεδινές περιοχές!


Τρίτη 7/1/2020 (Άι Γιαννιού) 

Βαρύς Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Τρίτη με κατά τόπους έντονα φαινόμενα! Δείξτε την απαραίτητη προσοχή και πάλι! Η Τρίτη για κάποιες περιοχές της βόρειας κι ανατολικής Κρήτης, θα είναι ακόμα πιο παραγωγική, όσον αφορά τις βροχές και τα χιόνια. 
Στα δυτικότερα διαμερίσματα και τα πιο νότια του νομού Χανίων και μέσα στη νύχτα και σε αρκετές περιοχές της νότιας Κρήτης, θα επέλθει μια σχετική βελτίωση του καιρού.
Θα το ξανά πούμε για ακόμα μία φορά. Αυτό ισχύει καθ'όλη τη διάρκεια της νέας κακοκαιρίας. Πέραν τον έντονων βροχοπτώσεων και των πολύωρων και γενικευμένων φαινομένων γενικά, τα εδάφη πλέον είναι κορεσμένα και τα πλημμυρικά φαινόμενα κι η κατολισθήσεις, καραδοκούν! 
Οι άνεμοι από βόρειες- βορειοδυτικές διευθύνσεις θα αγγίζουν τα 7-9 μποφόρ, ενώ αρχικά κυρίως στα ανατολικότερα διαμερίσματα, ριπές 10 μποφόρ, δεν αποκλείονται!
Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Δευτέρας.
Τα υψόμετρα χιονόπτωσης στα επίπεδα της Δευτέρας περίπου 600 - 800μ από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στην ανατολική Κρήτη, θα ανέβουν πρόσκαιρα λίγο.


Τετάρτη 8/1/2020

Καιρός βορείου ρεύματος θα επικρατήσει την Τετάρτη, με νεφώσεις και βροχές κατά τόπους στα βόρεια, ενώ λίγες μόνο νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες θα έχουν τα νότια. Τα φαινόμενα ολοένα θα εξασθενούν και θα περιορίζονται.
Οι άνεμοι Β-ΒΔ έως 6-7 και κατά τόπους 8 μποφόρ (ριπές 9 μποφόρ δεν αποκλείονται την αρχή της ημέρας στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου).
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια. Στους 10 -12°C οι μέγιστες στα βόρεια πεδινά  11-14°C στα νότια αντίστοιχα.
Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα αρχίσουν να απασχολούν ολοένα και πιο μεγάλα υψόμετρα (700-900μ σε γενικές γραμμές, από τα δυτικά προς τα ανατολικά).

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν την Πέμπτη να βελτιώνεται ακόμα περισσότερο ο καιρός, με μικρή πιθανότητα την αρχή για ασθενή φαινόμενα στα βόρεια, την Παρασκευή να την περάσουμε χωρίς βροχές, ενώ μάλλον από το Σάββατο μια νέα διαταραχούλα θα μας απασχολήσει.
Για όλα αυτά και για οτιδήποτε προκύψει, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα κι έγκυρα είτε από εδώ, είτε από την ομάδα μας στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου