Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Το πλοίο του Χειμώνα, ήρθε κι έδεσε. Επιδείνωση του καιρού, προσοχή κυρίως στη βόρεια Κρήτη!

Ο Χειμώνας, που ήρθε στην ώρα του, ολοένα κι αγριεύει! Μετράει τις δυνάμεις του κάπου εκεί στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτης της Γηραιάς Ηπείρου, σημαδεύει προς την περιοχή μας κι επιτίθεται!

Επιδείνωση του καιρού, αναμένεται στο νησί μας από τις επόμενες ώρες και κυρίως οι κάτοικοι στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού, θα πρέπει  να είναι προσεχτικοί! Αυτό γιατί, εκτός από τις πολύωρες και κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις που αναμένονται μέχρι και την Τρίτη και τις καταιγίδες, σε αρκετές περιοχές έχει βρέξει πολύ τις τελευταίες ημέρες και τα εδάφη είναι κορεσμένα. 
Είχαμε από καιρό τώρα προειδοποιήσει, ότι λόγω αλλαγής στην κυκλοφορία των συστημάτων, θα υπάρξει μια εμμονή του καιρού, με τις κυκλογεννέσεις να λαμβάνουν χώρα από την περιοχή μας κι ανατολικότερα. Ο συνδυασμός αυτών με τον εκτεταμένες υψηλές πιέσεις στα δυτικά και τα βόρεια, θα προκαλεί συνθήκες βορείου ρεύματος. Η ταλάντευση τώρα του αντικυκλώνα για αρκετό καιρό στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, δείχνει να ευνοεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του 2020 τουλάχιστον, για συχνές ψυχρές εισβολές κι απανωτές διαταραχές στην περιοχή μας!  
Άκουσαν τ' αυτιά μας, ότι έρχεται καλοκαιρία για πολύ καιρό, όμως για την Κρήτη τουλάχιστον, ισχύει το αντίθετο.
Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική μας πρόγνωση, να σας πούμε ότι εκτός των άλλων, θα υπάρξουν προβλήματα με τους ανέμους, ενώ τα χιόνια που θα κάνουν αν μας επιτρέπετε η έκφραση κουραμπιέδες τα βουνά μας από τα 1100-1200μ και πάνω θα κάνουν προσπάθειες και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η πρώτη ψυχρή εισβολή είναι αυτή που θα βιώσουμε από αύριο, η επόμενη θα μας απασχολήσει από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ενώ μια τρίτη που ίσως να είναι βαρύτερη δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να ετοιμάζεται μετά τις 4 του Γενάρη! 
Το ερώτημα για εμάς εδώ στους Μετεωκρήτες, είναι αν θα το παλέψει μέχρι να κατεβάσει τα χιόνια πολύ χαμηλά, ή αν κάποια στιγμή στην πορεία, οι διαταραχές ξεκινούν από δυτικότερα, με αποτέλεσμα να πάμε σε βροχοχαμηλά σταδιακά και πάλι! Αποκλείουμε το ενδεχόμενο Αλκυονίδων, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του Γενάρη κι αυτό φυσικά αποτελεί καθαρά δική μας εκτίμηση, η οποία δεν μπορεί να στηριχτεί ακόμα σε βάσιμα προγνωστικά στοιχεία!

Αναλυτικά λοιπόν ...

Κυριακή 29/12/2019

Επιδεινώνεται λοιπόν από τα ξημερώματα της Κυριακής ο καιρός! Βροχές αναμένονται, κατά περιόδους αξιόλογες και σποραδικές καταιγίδες. Θα υπάρξουν και κάποια πρόσκαιρα διαστήματα παύσης των φαινομένων, όμως από το απόγευμα και μετά κι από τα βόρεια - βορειοδυτικά αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με ραγδαίες και πολύωρες βροχοπτώσεις, ενώ διάσπαρτα ηλεκτρικά και χαλαζοπτώσεις δεν αποκλείονται! Δείξτε οι κάτοικοι στα βόρεια κυρίως κι εσωτερικά, την απαραίτητη προσοχή!
Πυκνές και πολύωρες χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά πάνω από τα 1200 μ (δυτικότερα) 1300-1400μ (ανατολικότερα). Μέχρι το βράδυ σταδιακά, αναμένεται να πέσουν τα υψόμετρα στα στα 700-800μ (δυτικά) 900-1000 μ (ανατολικά).
Οι άνεμοι από Β-ΒΑ διευθύνσεις αρχικά ενισχυμένοι μόνο στα δυτικά (έως κι 7-8 μποφόρ), που όμως κατά τη διάρκεια τις ημέρας θα ενισχυθούν σταδιακά παντού κι έτσι μέχρι το βράδυ θα αγγίζουν τα 7-8 και κατά τόπους 9 μποφόρ (ριπές και λίγο μεγαλύτερες δεν αποκλείονται κυρίως σε νομό Χανίων και Ρεθύμνης)!
Η θερμοκρασία στα πεδινά μέχρι 11-12°C, ενώ 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη θα είναι στα ανατολικά-νοτιοανατολικά.

Δευτέρα 30/12/2019

Με βαρύ Χειμωνιάτικο κι αρκετά βροχερό καιρό θα ξεκινήσει η Δευτέρα, όμως γρήγορα, αρχικά τα νότια νοτιοανατολικά κι έπειτα και τα ανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου θα παρουσιάσουν ανοίγματα στον καιρό. Προς το βράδυ κυρίως, θα ενταθούν εκ νέου τα φαινόμενα στα βόρεια. Δείξτε και πάλι προσοχή! 
Οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθώς το χαμηλό, θα στροβιλίζεται βορειοανατολικά, της Σητείας, στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων, θα απασχολούν ολοένα και μεγαλύτερα υψόμετρα, μιας και θα μεταφέρει λίγο θερμότερες αέριες μάζες (900-1200μ σταδιακά, σε γενικές γραμμές).
Οι βοριάδες που αρχικά θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι (στα επίπεδα της Κυριακής), σταδιακά θα στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο, κυρίως στα ανατολικά. Πιθανόν και πάλι να δημιουργήσουν όμως πρόβλημα, γι αυτό, για τον απόπλου των πλοίων, να απευθύνεστε στα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Η θερμοκρασία στα επίπεδα περίπου της Κυριακής.

Τρίτη (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) 31/12/2019

Κλασικός καιρός βορείου ρεύματος την Τρίτη, με βροχές στα βόρεια κι εσωτερικά και καλύτερες καιρικές συνθήκες στα νότια. Παρ' όλα αυτά και στα νότια, σε κλασικές περιοχές που επηρεάζονται από το βόρειο ρεύμα, δεν αποκλείονται πρόσκαιρα φαινόμενα.
Οι χιονοπτώσεις γενικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα απασχολούν περιοχές από τα 900-1200μ και πάνω.
Οι βορειοδυτικοί άνεμοι πλέον εξασθενούν κάπως και θα αγγίζουν τα 6-7 και μόνο τοπικά τα 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά τις θερμές ώρες της ημέρας, τους 12-14°C .


Τετάρτη (Πρωτοχρονιά) 1/1/2020

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν και την Πρωτοχρονιά, να επικρατούν αυξημένες νεφώσεις  με τοπικές βροχές στην βόρεια Κρήτη, ενώ στα νότια θα επικρατήσει ήλιος με λίγα σύννεφα κατά τόπους αυξημένα, με πιθανότητα ασθενών φαινομένων.
Πιο παροδικές πλέον οι χιονοπτώσεις, από τα 1000-1200μ και πάνω.
Οι άνεμοι εξασθενούν πρόσκαιρα κι άλλο, ενώ η θερμοκρασία διατηρείται περίπου στα επίπεδα της Τρίτης!
Από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού! Οι βοριάδες ενισχύονται εκ νέου κι η Πέμπτη δείχνει να ξημερώνει αρκετά Χειμωνιάτικη με βροχές καταιγίδες χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. 
Αν και περιοχές όπως τα Ανώγεια και το οροπέδιο Λασιθίου μάλλον θα ζοριστούν να δουν ακόμα και πρόσκαιρη χιονόπτωση την Κυριακή και τη Δευτέρα, δείχνει να έχουν περισσότερες ελπίδες την δεύτερη ημέρα του χρόνου!
Θα σας ενημερώσουμε όμως με νέο άρθρο γι αυτή την εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου