Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Νέες βροχές από την Κυριακή! Μην δυσανασχετείτε είναι αναγκαίες

Το ότι οι διαταραχές, ακολουθούν η μία την άλλη κι έχουμε μπει σ' ένα διάστημα άκρως παραγωγικό και βροχερό για το νησί μας, θα πρέπει να μας χαροποιεί και να μας γεμίζει αισιοδοξία, ασχέτως αν μας χαλάει όλο αυτό το σκηνικό τα σχέδια, για κάποιες εξωτερικές εργασίες!

Τα νερά του Δεκέμβρη, του Γενάρη και του Φλεβάρη για την Κρήτη, είναι άκρως απαραίτητα, γιατί είναι αυτά που ανοίγουν τις πηγές και γενικότερα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Το τρίμηνο αυτό, λόγω της υποχώρησης του υποτροπικού, τα βαρομετρικά χαμηλά παίρνουν μια πιο νότια πορεία κι όταν η κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, είναι ευνοϊκή για την περιοχή μας, είναι η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ταμείο!

 Στα παραπάνω διαγράμματα που πήραμε από το πρωινό τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου GFS κι αφορούν την κεντρική Κρήτη γενικότερα, θα παρατηρήσουμε ότι ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί (κάτω διάγραμμα) κι ότι η θερμοκρασία γενικά θα παραμείνει σχετικά χαμηλή (πάνω διάγραμμα).
Αυτό τι σημαίνει; Αρκετές βροχές και πολλά χιόνια στα βουνά μας, κυρίως πάνω από τα 1500-1700μ! Πέραν λοιπόν της πιο νότιας πορείας των χαμηλών, που αναφέραμε παραπάνω, άλλο ένα ατού αυτήν την εποχή, είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, που μετατρέπουν τις πολλές βροχές στα πεδινά, σε πολλά χιόνια στα ορεινά και κυρίως στα βουνά μας!
Μετά λοιπόν την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, ως προς τα φαινόμενα και τους θυελλώδεις βοριάδες από αύριο Παρασκευή, ένα νέο χαμηλό με μέτωπα κακοκαιρίας, όπως βλέπουμε και στον παραπάνω χάρτη, δείχνει να μας απασχολεί, από την Κυριακή με αρκετές βροχές και καταιγίδες! Ο καιρός θα γλυκάνει θερμοκρασιακά σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ λόγω της καθόδου ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική Ευρώπη κι ενός δυναμικού αντικυκλώνα που στέκεται σαν τοίχος από την Ιταλία και δυτικότερα, ευνοείται ο σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην Αδριατική, που κινούμενα προς την περιοχή μας θα διατηρήσουν και την επόμενη εβδομάδα τον άστατο και βροχερό γενικά τον καιρό στο νησί μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου