Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Τα χαμηλά φλερτάρουν την Κρήτη και χρίζουν το βοριά κυρίαρχο

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, θα είναι οι συννεφιές, οι βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους, κυρίως στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού, η καθιέρωση των βοριάδων που μάλιστα σταδιακά θα ενισχυθούν αρκετά, η ψύχρα έως και το κρύο θα λέγαμε, κυρίως σαν αίσθηση και κάποια χιόνια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, από την προηγούμενη κακοκαιρία, στα βουνά μας!

Όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη, ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο τις επόμενες ώρες προς τον κόλπο της Σύρτης, θα στρέψει πρόσκαιρα τους ανέμους σε πιο ανατολικούς και θα βαρύνει αρκετά τον καιρό σήμερα Κυριακή, στο νησί μας!

Τοπικού χαρακτήρα βροχές, ασθενής κατά κανόνα θα σημειωθούν από το μεσημέρι και μετά! Η Σητεία και γενικότερα τα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου, δίνουν υποψηφιότητα αρχικά για σοβαρότερες βροχοπτώσεις, ενώ από αργά το απόγευμα και κυρίως τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τα δυτικά-νοτιοδυτικά!
Οι ανατολικών σε γενικές γραμμές άνεμοι όπως είπαμε δεν θα δημιουργούν προβλήματα και θα πνέουν μέχρι 5 μποφόρ σε κάποια θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα κι η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τις θερμές ώρες της ημέρας στα πεδινά τους 17 με 19°C.
Χειμωνιάτικη ημέρα η Δευτέρα, με τοπικές βροχές που σταδιακά στα βόρεια κυρίως κι εσωτερικά του νησιού θα έχουν την τάση να γενικευτούν και να ενταθούν! Πιθανές σποραδικές καταιγίδες, ενώ από αργά το απόγευμα προς το βράδυ κι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να περιορίζονται σημαντικά και να εξασθενούν!
Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βόρειους-βορειοανατολικούς 3-5 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα κι από τα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπερνά σε γενικές γραμμές στα πεδινά και παραθαλάσσια, τους 15-17°C!

 Ημέρα ανάπαυλας η Τρίτη κυρίως για τα νότια, όπου θα έχουμε και ηλιοφάνεια με λίγα μόνο σύννεφα. Στα βόρεια, οι νεφώσεις κατά τόπους θα πυκνώνουν και κυρίως τις πρωινές ώρες θα δίνουν διάσπαρτα ασθενή φαινόμενα.
Από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις οι άνεμοι 3-5 και κατά τόπους 6 μποφόρ (έως 7 στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου). Τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα ενισχυθούν κι άλλο!
Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια και στα δυτικά του νησιού.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη, με βροχές, που στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού θα είναι αξιόλογες! Πιο τοπικές θα είναι αυτές στη νότια Κρήτη, πρόσκαιρες κι ασθενείς (τοπικά στα νότια ίσως να μην βρέξει καθόλου)!
Μικρή πτώση θα σημειώσει ο υδράργυρος, όμως λόγω των θυελλωδών βοριάδων, η αίσθηση του κρύου θα είναι μεγαλύτερη, από την ενδεικτική θερμοκρασία! Δεν μπορούμε από τώρα να σας πούμε αν θα υπάρξει απαγορευτικό στον απόπλου των πλοίων την ημέρα αυτή. Καλό θα είναι όπως πάντα, να απευθύνεστε, στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, παρόμοιες καιρικές συνθήκες, θα επικρατήσουν και την Πέμπτη, με την Κρήτη να μοιράζεται καιρικά στα δύο. Σε μια βόρεια με κλειστό καιρό και τοπικές βροχές που σταδιακά θα περιοριστούν και θα εξασθενήσουν και μια νότια με καλές γενικά καιρικές συνθήκες! Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί αρκετά ενισχυμένοι στα ανατολικά, αμετάβλητη η θερμοκρασία (μικρή άνοδο στα νότια).
Πιθανότητα πλέον την Παρασκευή για ασθενή τοπικά φαινόμενα στα βόρεια, ενώ πάντα σύμφωνα με ότι στοιχεία διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και καθώς η πιθανότητα λάθους αυξάνεται σημαντικά πέραν των τριών έως πέντε ημερών, το Σαββατοκύριακο κάτι δείχνει να αλλάζει στον καιρό και κυρίως την Κυριακή προς Δευτέρα, με περισσότερες, πιο γενικευμένες βροχές κι ίσως επιστρέψουν έστω και πρόσκαιρα (θα το δούμε αυτό) τα νότια ρεύματα!
Μέχρι τότε όμως, από εδώ κι από την ομάδα μας στο facebook Μετεωκρήτες, θα σας ενημερώσουμε εκ νέου!
                                (Λευκά Όρη, φωτογραφία : Βαγγέλης Δεσποτάκης 1/12/2018)

Πριν κλείσουμε, να επισημάνουμε ότι οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε γενικές γραμμές, πάνω από τα 1500-1600μ, κι ότι πέραν των προβλέψεων κι αυτό αφορά κυρίως την Κυριακή και την Δευτέρα, που το χαμηλό θα βρίσκεται κοντά στο νησί μας, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποιες εκπλήξεις τοπικά. Δηλαδή κάποια έντονα φαινόμενα! Πολλές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κάπως αψυχολόγητη, η συμπεριφορά της διαταραχής, γι' αυτό καλό θα είναι να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας!

Με την ευκαιρία, να σας πούμε ότι η ομάδα φέτος το Νοέμβρη έκλεισε 7 χρόνια λειτουργίας, να σας ευχαριστήσουμε που μας στηρίζετε και μας εμπιστεύεστε, να σας ευχηθούμε καλό και παραγωγικό μήνα, με υγεία πάνω απ' όλα, καλή διάθεση και καλό Χειμώνα σε όλους, μιας και αυτός θα μπει αυτόν το μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου