Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Καλή χρονιά - Καλή χιονιά! Χιόνια και στα πεδινά της Κρήτης;

Με άστατο και βροχερό καιρό, θα μας αποχαιρετήσει το 2018! Το 2018, που προς το τέλος του, κατάφερε να σώσει κάπως τα προσχήματα, όμως δεν κατάφερε να μας αφήσει κάτι σοβαρό καιρικά, έτσι ώστε να μείνει στην μνήμη μας!
Στον αντίποδα, δυναμικά  δείχνει να μπαίνει το 2019, καθώς το πρώτο του πενθήμερο τουλάχιστον, θα περιλαμβάνει πολλές βροχές, χιόνια αρχικά στα βουνά μας κι αργότερα και σε χαμηλά υψόμετρα!


Εδώ θα θέλαμε να σας πούμε, ότι τα στοιχεία είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν κάπως, γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κακοκαιρία, την μεγαλύτερη της εφετινής υδρολογικής περιόδου, άρα σ' αυτό το άρθρο, θα τα πούμε λίγο συνοπτικά και θα σας ενημερώσουμε εκτάκτως εκ νέου αναλυτικά, το βράδυ της Κυριακής.
Να πάρετε λοιπόν μια ανάσα και να προγραμματίσετε τυχόν εξωτερικές εργασίες, σήμερα Σάββατο, όπου ο καιρός θα διατηρηθεί σχεδόν αίθριος, γιατί από την Κυριακή, αναμένονται κάποιες βροχούλες στα βόρεια κι εσωτερικά κυρίως, τοπικού χαρακτήρα, ενώ περαιτέρω επιδείνωση, θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα, σταδιακά από τα δυτικά και νότια, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στροφή των ανέμων σε πιο νότιους-νοτιοδυτικούς. Τα χιόνια θα περιοριστούν σε πιο μεγάλα υψόμετρα, ενώ τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια στα νότια και τα δυτικά του νησιού!
Άστατος καιρός με τοπικά φαινόμενα και μεγάλα ανοίγματα, θα επικρατήσει από τη νύχτα της αλλαγής του έτους, έως και τις μεσημβρινές-προμεσημβρινές ώρες της Πρωτοχρονιάς!

 
Ραγδαία θα είναι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η επιδείνωση του καιρού, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς! Γενικότερα πολύ νερό θα πέσει στο νησί μας, μία και δύο του Γενάρη.
Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε πιο Β-ΒΔ και θα ενισχυθούν σημαντικά! Πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στον απόπλου των πλοίων! Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ αρκετά χιόνια θα πέσουν από τα 1250-1300μ και πάνω, σε γενικές γραμμές!

Όπως θα παρατηρήσουμε και στον χάρτη που πήραμε από το πιο πρόσφατο τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου, ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθύνεται προς το νότο! Αν και στα καιρικά μοντέλα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα, η διαίσθηση και η εμπειρία μας, μας λέει ότι από τις 3 του Γενάρη μπαίνουμε σε μια δυναμική χιονιά! Πολύ πιθανόν να κατέβουν οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά ή και παραθαλάσσια διαμερίσματα!!!
Πρώτοι στους Μετεωκρήτες μάθατε για μια πιθανή τέτοια εξέλιξη! Θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο όπως σας είπαμε, την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου