Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΒΡΟΧΕΡΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)

Στην καιρική μας ομάδα ,η οποία εφέτος κλείνει 3 χρόνια από την δημιουργία της, μας αρέσει να καινοτομούμε !Αυτή τη φορά λοιπόν αναλάβαμε τέσσερα άτομα,χωρίζοντας το νησί μας στα βορειοδυτικά-νοτιοδυτικά-βορειοανατολικά και τα νοτιοανατολικά διαμερίσματα ....να κάνουμε μια καιρική εκτίμηση ....

(Καλύβες Αποκορώνου 26/10/2014 ,φωτογραφία Άρης Μυριδάκης)

                                                                ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
Όπως λέμε στις εκτιμήσεις μας εδώ και καιρό,το νησί σταδιακά ποτίζεται! Παντού ο καιρός έχει καταστεί βροχερός τις τελευταίες ημέρες,αλλού έχει βρέξει πολύ αξιόλογα,κι αλλού λιγότερο!
Όμως,αυτήν την εβδομάδα κι αυτοί που έχουν μέχρι τώρα παράπονα,ότι δεν βρέχει αξιόλογα στις περιοχές τους θα καλυφθούν!
Σήμερα λοιπόν 28η Οκτωβρίου μέχρι το μεσημέρι υπάρχει το ενδεχόμενο για πολύ τοπικά κι ασθενή κατά κύριο λόγο φαινόμενα κυρίως από το νομό Ηρακλείου και δυτικότερα! Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι με πιο γενικευμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες !Τα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο ίσως να είναι και έντονα!Οι άνεμοι από ανατολικές - νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις ,δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.Η θερμοκρασία σε άνοδο!
Την Τετάρτη 29/10/2014 μέχρι το μεσημέρι προβλέπεται άστατος καιρός ,με περισσότερα φαινόμενα στην δυτική -βορειοδυτική Κρήτη.Από εκεί και μετά και πάλι βαθμιαία οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν την τάση περαιτέρω γενίκευσης !Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη! Πάλι εδώ χρειάζεται κατά τόπους προσοχή (πιθανές χαλαζοπτώσεις) Οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές γενικά διευθύνσεις ,η θερμοκρασία σε πτώση!
Άστατος ο καιρός και την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή με βροχές κατά τόπους και κατά διαστήματα στο νησί ! Μάλιστα από την Παρασκευή το απόγευμα και κυρίως το Σάββατο αναμένεται μια νέα πιο σημαντική επιδείνωση με πολλές βροχές ,βοριάδες ,χιόνια στα βουνά μας και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας!

            ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Δημήτρης Παπαδογιωργάκης)

Θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας ο Βαρύς καιρός με  κάποιες ψιχάλες ή ψιλόβροχα τοπικά..Για  σήμερα ημέρα της Εθνικής μας εορτής περιμένουμε ένα νεφελώδη-νεφοσκεπή καιρό με τοπικά ψιλοβροχα τα οποία μετά το απόγευμα θα εντείνονται και από τα Δυτικά με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε μπόρες οι οποίες θα κινούνται διαρκώς ανατολικότερα...προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κατά την ώρα της Παρέλασης ο καιρός δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αν και πιστεύω ότι κάποιες ψιχάλες θα τις έχουμε...η θερμοκρασία μεταξύ 17-18 βαθμών..Άνεμοι από Βόρειες-Βορειοανατολικές όχι πάνω από τα 6 μποφόρ τοπικά, εκεί όμως που θα φυσούν θα κάνουν τη αίσθηση της ψύχρας αρκετά έντονη...
Για την Τετάρτη θα πρέπει να περιμένουμε πολλές βροχές και πιο γενικευμένες και στους 2 Δυτικούς Νομούς της Κρήτης με κατά τόπους έντονα φαινόμενα καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο Ανατολικούς ευνοώντας τις Συγκλίσεις(τοπικά θα δούμε εντυπωσιακά ύψη υετού).Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Τρίτης ενώ οι άνεμοι Ανατολικοί 5-6 μποφόρ..
Από εκεί και πέρα αν και είναι λίγο μακριά ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με μπόρες τοπικού χαρακτήρα σε καμιά όμως περίπτωση δεν θα έχουν την ένταση και την έκταση της Τετάρτης...οι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή θα συνεχίσουν να πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 5-6 και τοπικά τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών με τις μέγιστες κάπου στους 17-19 βαθμούς..Το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα καταφέρουν να χιονιστούν οι Κορυφές των Ορεινών μας Όγκων..δε μένει παρά να το δούμε!!

             ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Σάββας Σπυριδάκης)

Νεφώσεις , με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες......
Πιθανές εντάσεις τοπικά , πρόσκαιρα......
Τα φαινόμενα θα είναι διαλείποντα , υπό την μορφή όμβρων κατά κανόνα......
Θα υπάρχουν και διαστήματα με ήλιο , κυρίως μετά το μεσημέρι.....
Άνεμοι αρχικά ΒΑ ασθενείς , νηνεμία σχεδόν κυρίως μετά το μεσημέρι......
Η θερμοκρασία μεταξύ  15 και 22οC.......
Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή στην περιοχή!

            ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΒΟΡΕΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Ζαχάρης Βάρδας)

Νεφώσεις αναμένονται μέχρι το μεσημέρι στα βορειοανατολικά τμήματα της Κρήτης κατά τον εορτασμό της Εθνικής μας επετείου,που σταδιακά θα πυκνώνουν και πολύ τοπικά θα εκδηλώνονται τοπικές ασθενής κατά κύριο λόγο βροχές! Από της μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα καταστεί πιο κλειστός και οι βροχές θα εντείνονται και θα γενικεύονται ! Είναι πολύ πιθανόν τοπικά τα φαινόμενα ανάμεσα μεσημεριού και απογεύματος να είναι έντονα! Το ξανά τονίζω τοπικά!
Οι άνεμοι από ανατολικές γενικά διευθύνσεις δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ (από το βράδυ θα ενισχυθούν λίγο) !Η θερμοκρασία σε άνοδο ,δεν θα ξεπερνάει το μεσημέρι τους 21-22°C !
Άστατος και αρκετά βροχερός θα διατηρηθεί ο καιρός την Τετάρτη ! Καταιγίδες ,πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή ,παρά μόνο από το απόγευμα όπου οι άνεμοι στραφούν σε πιο δυτικούς και θα ενισχυθούν,αγγίζοντας σταδιακά και τα 6 μποφόρ κυρίως στα πελάγη!
Η Πέμπτη φαίνεται πως θα είναι μια ημέρα ανασυγκρότησης του καιρού με βαρύ συννεφιασμένο καιρό κυρίως μέχρι το μεσημέρι και κάποιες βροχές κατά βάση ασθενείς !Όμως επιδείνωση αναμένεται από την νύχτα προς τα ξημερώματα της Παρασκευής κυρίως στα παραθαλάσσια !Οι άνεμοι θα στραφούν παντου σε βοριάδες!
Το Σαββατοκύριακο δείχνει να έχουμε Χειμώνα !Με πολύ νερό!!!

             ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Μανόλης Κοζυράκης)

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα  λοιπόν Τρίτη 28η Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής και παρελάσεων όπου οι ήδη υπάρχων νεφώσεις θα διατηρηθούν και μέσα στη νύχτα κατά τόπους πιο πυκνές .Από τις πρώτες πρωινές-προμεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα πυκνώνουν περισσότερο και ίσως τοπικά αφήσουν κάποιες ψιχάλες οι οποίες δεν θα  επηρεάσουν όμως τις παρελάσεις. Από το μεσημέρι και μετά προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με βροχές μέτριας κυρίως έντασης (ποτιστικές κατά κανόνα) και τοπικές καταιγίδες... οι βροχές από τις βραδυνές ώρες θα τήνουν να εξασθενούν και μέχρι αργά προς την αλλαγή της ημέρας να σταματήσουν τελείως. Οι άνεμοι καθ΄όλη της διάρκεια της  ημέρας στα εσωτερικά θα είναι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ  και μόνο πολύ τοπικά και πρόσκαιρα από το μεσημέρι και μετά στα παραθαλάσσια τμήματα ίσως αγγίξει και τα 4 μποφόρ ένας Α άνεμος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-19 βαθμούς στα εσωτερικά και από 15-21 στα παραθαλάσσια.
Τετάρτη 29 Οκτωβρίου    Η μέρα θα ξεκινήσει καλά με λίγες τοπικές νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες όμως θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που τοπικά ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα, αυτές θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μέχρι τις βραδυνές ώρες όπου ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.. όσον αφορά τους ανέμους αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε πιο Δ ΒΔ. Η θερμοκρασία στα εσωτερικά από  14-20 και από 16-23 στα παραθαλάσσια τμήματα.
Δυο λόγια για την συνέχεια. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως θα έχουμε τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες και λιγότερα φαινόμενα για την περιοχή αφού θα ευνοηθούν περισσότερο τα βόρεια του νησιού... Παρ' όλα αυτά οι πιο εσωτερικές περιοχές προσήνεμες στο βοριά δίνουν υποψηφιότητα για φαινόμενα μέχρι και την Κυριακή. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά ενώ η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως από την Παρασκευή και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου