Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ (Εκτίμηση καιρού Κρήτης)

Οι καταιγίδες που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στα βόρεια τμήματα του νομού Χανίων και τοπικά σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου,μετά τις Καλοκαιρινές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών,έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω άστατο καιρό τις επόμενες ημέρες στο νησί μας!

foto Vasilis Kekakis
Αύριο λοιπόν,ημέρα αστάθειας !


Μια ψυχρή λίμνη στα ανώτερα στρώματα τις ατμόσφαιρας,όπως βλέπεται και στον χάρτη, θα κινηθεί προς την περιοχή μας,με αποτέλεσμα εκτοπίζοντας σταδιακά τις θερμότερες αέριες μάζες,να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας στο νησί! Το φαινόμενο αυτό μετά το πέρας της αυριανής ημέρας και καθώς η λίμνη θα κινηθεί γρήγορα νοτιοανατολικά προς την Κύπρο,θα αποτελεί παρελθόν !


Έτσι το αβαθή χαμηλό της ανατολικής Μεσογείου συνδυαζόμενο με το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων των Βαλκανίων,θα ενισχύσει το βόρειο ρεύμα σταδιακά από σήμερα τη νύχτα,θα επαναφέρει τον υδράργυρο στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ,ενώ θα δώσει και κάποια φαινόμενα στην βόρεια Κρήτη κυρίως την Πέμπτη!
Πάμε όμως να δούμε στον παρακάτω χάρτη ,την σημερινή ημέρα,όπου βροχές με την συνοδεία αστραπόβροντων,θα εκδηλωθούν κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας σε εσωτερικά και νότια διαμερίσματα ! Δεν αποκλείεται βέβαια αν ο άνεμος δεν καταφέρει εκείνες τις ώρες να ενισχυθεί ,τα φαινόμενα να παίρνουν ολοένα πιο βόρια και παραλιακή επέκταση!Δίνουμε περισσότερες πιθανότητες αυτό να συμβεί ,από τον νομό Ηρακλείου και δυτικότερα!

 Θα παρατηρήσετε ότι στον χάρτη υπάρχουν σημαδάκια προειδοποιητικά για πιθανά έντονα φαινόμενα! Καλό είναι στις περιοχές αυτές να δείξουμε προσοχή ,από την στιγμή που υπάρχει η υποψία!

Πάμε στην Πέμπτη όπου όπως προαναφέραμε,οι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν ,η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και οι νεφώσεις παροδικά θα πυκνώνουν περισσότερο δίνοντας τοπικές βροχές στα βόρεια διαμερίσματα του νησιού! Μικρή πιθανότητα υπάρχει για μεμονωμένες μικρής διάρκειας καταιγίδες!Από το μεσημέρι και μετά δείχνουν τα όποια φαινόμενα να περιορίζονται σημαντικά !


Με πυκνότερες νεφώσεις στα βόρεια,πιθανότητα για κάποιες πολύ τοπικές ψιχάλες ή μπόρες εκεί ,ψύχρα κι ενισχυμένους βοριάδες θα κυλίσει η Παρασκευή!
Δύσκολη πραγματικά αυτή η εποχή για εκτιμήσεις! Τα μοντέλα του καιρού ακόμα και στις λίγες ώρες δεν είδαν πράγματα που έγιναν ....ή το αντίθετο ,είδαν πράγματα που δεν έγιναν!
Δείχνει λοιπόν σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το Σάββατο και μετά η εγκλωβισμένη αυτή ψυχρή λίμνη στα ζεστά νερά της ανατολικής Μεσογείου να ενισχύεται και να συνδυάζεται καλύτερα με τον αντικυκλώνα δυτικά και βόρεια έχοντας σταδιακά μια δυτικότερη επέκταση!


Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί μας,αν ακολουθήσει μια τέτοια εξέλιξη,καθώς εκτός ότι θα μπούμε για τα καλά στο Φθινόπωρο,θα μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για σοβαρά κι ουσιαστικά πρωτοβρόχια!
Για ότι νεότερο φυσικά θα ενημερωθείτε πρώτοι εδώ στους MeteoKρήτες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου