Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ... (Ηράκλειο 29/10/2014)

Την Τετάρτη 29/10 του 2014 ζήσαμε μία από τις εντυπωσιακότερες καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών στο Ηράκλειο ! Μία θύελλα! Ένα μπουρίνι που αν και μικρής διάρκειας,κατάφερε να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην πόλη!

(φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας)
Πλημμυρισμένα σπίτια,επιχειρήσεις,δρόμοι ποτάμια,σπασμένα δέντρα και διακοπές ρεύματος,ήταν ο απολογισμός αυτής της Θεομηνίας!

(φωτογραφία Νίκος Κούνουπας)
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ! Από νωρίς το απόγευμα,ο ουρανός πάνω από το Ηράκλειο φόρτωνε άσχημα ! Ηλεκτρικές εκκενώσεις στο Κρητικό πέλαγος,χονδρές ψιχάλες στην πόλη,απότομοι όμβροι και funnel !

 (φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας)
Εντυπωσιακό το χωνί (funnel) πάνω από την πόλη του Ηρακλείου περίπου μία ώρα ,πριν την καταιγίδα....(φωτογραφίες Ζαχάρης Βάρδας)
 Να τονίσουμε,ότι το φαινόμενο έπληξε σφοδρότερα ,τα κεντρικά,βόρεια κι ανατολικά διαμερίσματα της πόλης! Ο σταθμός στο μουσείο φυσικής ιστορίας Κρήτης στην ακτή του Ηρακλείου κατέγραψε ραγδαιότητα 443 χιλιοστά ανά ώρα (συνολικά χιλιοστά 19.8),320 στο Πανεπιστήμιο της Κνωσού (συνολικά χιλιοστά 31.6),240 στο Ατσαλένιο (συνολικά χιλιοστά 17.6) !Εδώ να τονίσουμε ότι η βροχή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας έπεφτε οριζόντια,με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικοί σταθμοί να μην είναι δυνατόν να καταγράψουν τις πραγματικές τιμές!


(62 Μαρτύρων λόγο μετά την καταιγίδα ,φωτογραφίες Νίκος Κούνουπας)
Από τις 17:30 κυρίως και μετά το Κρητικό πέλαγος έμοιαζε με καζάνι που βράζει !!! Εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις ,εντυπωσιακής συχνότητας!
( Βόρεια του Ηρακλείου ,φωτογραφίες Ζαχάρης Βάρδας)
Μετά τις 18:15 η καταιγίδα εισέβαλε και στο Ηράκλειο με νοτιοανατολικότερη επέκταση!
Ακολουθεί βίντεο .....

( Βίντεο Ζαχάρης Βάρδας-Νίκος Σωχωράκης-Γιώργος Ρίνης-Νίκος Κούνουπας...φωτογραφίες Ζαχάρης Βάρδας - Γιώργος Αλεξανδράκης-Νίκος Κούνουπας-Ζωή Βρανίκου)
Πάμε όμως να δούμε φωτογραφίες την ίδια νύχτα ,από όλη την Κρήτη όπου είχε αρκετά άστατο και βροχερό καιρό....

(Σητεία,φωτογραφία Derek Boyd)

(Ακρωτήρι Χανίων ,φωτογραφία Liospint Stelios)

 (Άγιος Νικόλαος,φωτογραφία Κωστής Γιαπιτζάκης)
(Μεσοχωριό ,φωτογραφία Μανόλης Κοζυράκης)

(Χανιά,φωτογραφία Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη)

(Ίνι φωτογραφία Γιώργος Χαλαμπαλάκης )

(Χερσόνησος ,φωτογραφία Γιώργος Τζανάκης)
Εμείς εδώ στους meteo - Κρήτες έγκαιρα προειδοποιήσαμε για κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην βορειοανατολική Κρήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου