Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Αλλαγή του καιρού από σήμερα, αλλαγή της κυκλοφορίας των συστημάτων στην Ευρώπη και δυο λόγια για το Χειμώνα που έρχεται!

Αλλάζει πρόσωπο ο καιρός στο νησί μας από σήμερα Κυριακή, όπως ήδη σας είχαμε αναφέρει, από την προηγούμενη εκτίμηση μας! Θα διατηρηθεί άστατος και καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, με τα νότια ρεύματα να παίρνουν σταδιακά το πάνω χέρι και περιοχές στη νότια Κρήτη που έως τώρα είχαν αδικηθεί, να δέχονται αξιόλογες βροχοπτώσεις! 

Από την άλλη η βόρεια -βορειοανατολική Κρήτη, δείχνει να έχει πιο μεγάλα ανοίγματα στον καιρό, αν εξαιρέσουμε την Τρίτη, όπου οι άνεμοι στρέφονται πρόσκαιρα σε πιο βόρειους.

Ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με μέτωπα κακοκαιρίας, κατάφερε από τον Ατλαντικό να κινηθεί δυτικότερα, μεταξύ βορείου Αφρικής και Μεσογείου κι αυτή τη στιγμή, βρισκόμενο βόρεια της Τυνησίας όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη που πήραμε από την sat24 (live δορυφορική εικόνα στις 06;15) , να ετοιμάζεται με τη μετωπική του δραστηριότητα να πλήξη τη χώρα μας και το νησί μας!


Στους παρακάτω χάρτες που πήραμε από το Αμερικάνικο μοντέλο (GFS), μπορούμε να παρατηρήσουμε την πορεία αυτού του συστήματος τις τελευταίες ημέρες και τη θέση που θα έχει αρκετά εξασθενημένο πλέον, τα ξημερώματα της Δευτέρας!




Το χαμηλό αυτό παρ' ότι θα προσπαθήσει να μαγνητίσει μια αποκομμένη πολικής προελεύσεως ψυχρή λίμνη, από την βορειοανατολική Ευρώπη, κινούμενο ανατολικότερα, συγχρόνως θα την εκφυλίσει, μιας κι όπως θα δούμε στον παρακάτω χάρτη των 500hPa, αυτή η διαταραχή για την οποία κάνουμε αυτή την ανάλυση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετατόπιση του Αζορικού αντικυκλώνα δυτικότερα, με αποτέλεσμα οι κυκλογεννέσεις να λαμβάνουν χώρα, δυτικότερα της χώρας μας ...

Τι σημαίνει αυτό; Αλλάζει η κυκλοφορία πλέον στην Ευρώπη και μπαίνουμε σε πιο θερμές καταστάσεις με τους νοτιάδες να υπερτερούν κι έστω σε πρώτη φάση όπως είπαμε αρχικά να δίνουν βροχές, με έμφαση τη νότια, δυτική -νοτιοδυτική Κρήτη.
Εδώ και καιρό στις ανακοινώσεις μας στο facebook αναφέρουμε ότι ο εφετινός Χειμώνας, πολύ πιθανόν, θερμοκρασιακά τουλάχιστον, να είναι αρκετά ήπιος. Η άποψη μας αυτή στηρίζεται κυρίως στο γεγονός, ότι έχουμε πολλούς μήνες να δούμε μια τέτοια κυκλοφορία σαν αυτή που διαφαίνεται κι η οποία κάποια στιγμή θα ερχόταν. Τα παγκόσμια καιρικά μοντέλα από την άλλη στην τρίμηνη δοκιμαστική εκτίμησή τους, μας έχουν σ' ένα ψυχρό και βροχερό τομέα, όμως με μια βόρεια -βορειοανατολική Ευρώπη όχι και τόσο ψυχρή. Από την άλλη Μετεωκρήτες (άνθρωποι φίλοι κι ενεργά μέλη της ομάδας μας) που ζουν στη φύση , αν μας επιτρέπετε η ονομασία, μιλούν για όψιμο κρύο και πάντα τους ακούμε! Άρα δεν αποκλείουμε κυρίως προς το δεύτερο μισό το Χειμώνα, να δούμε κάτι δυναμικό όσον αφορά τα χιόνια, έστω κι αν αυτό δεν φανεί αντάξιο να αλλάξει τη γενικότερη εικόνα της Χειμερινής περιόδου 2020-2021!

              (Παλιότερη φωτογραφία από το οροπέδιο Λασιθίου από την Αγγελική Τσαγκαράκη)

Πάμε όμως να μιλήσουμε αναλυτικά για τον καιρό του ερχόμενου τριημέρου και να πούμε και δυο λόγια για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας!

Κυριακή 29/11/2020

Ήδη κάποιες νεφώσεις, έχουν αρχίσει να πυκνώνουν από τα δυτικά και τα νότια και δίνουν ή θα αρχίσουν γρήγορα να δίνουν, κάποια τοπικά φαινόμενα στη δυτική πιθανόν κι η νότια Κρήτη. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, αυτές οι βροχές θα εντείνονται κάπως και θα κινούνται ανατολικότερα. Από εκεί και μετά, από τα δυτικά προς τα ανατολικά κι από τα βόρεια προς τα νότια, ο καιρός θα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσες κι αρκετά ανοίγματα. Τη νύχτα, κάποια φαινόμενα θα σημειώνονται αρχικά στα πολύ ανατολικά διαμερίσματα, αλλά και στα νότια και τα δυτικά του νησιού μας! Πιθανές σποραδικές καταιγίδες!
Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν και θα αγγίζουν τα 5-6 και μόνο τοπικά ακόμα και τα 7 μποφόρ!
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές σε πεδινά και παραθαλάσσια δεν θα ξεπερνάει τους 17-19°C, ενώ κάποιες χιονοπτώσεις δεν αποκλείονται πάνω από τα 1800-1900μ σε γενικές γραμμές (στα Λευκά όρη λίγο χαμηλότερα κυρίως από το απόγευμα και μετά).

Δευτέρα 30/11/2020

Άστατο γενικά καιρό αναμένουμε τη Δευτέρα, με διάσπαρτα φαινόμενα. Τη Δευτέρα θα βρέχει εδώ κι εκεί παροδικά κι είναι μια μέρα που αν αποφασίσετε να πάτε στις ελιές, μάλλον θα σας σπάσει λίγο τα νεύρα και σε κάποιες περιπτώσεις θα σας αποτρέψει τελείως. Την ημέρα αυτή, το χαμηλό θα βρεθεί πλησίον της Κρήτης, αρκετά εξασθενημένο, θα κινηθεί από τα νοτιοδυτικά του νησιού μας ανατολικά νοτιοανατολικά κι έτσι αν και δε θα έχει δυναμική πλέον, θα καταφέρει από το απόγευμα και κυρίως από τη νύχτα της Δευτέρας να στρέψει τους ανέμους πρόσκαιρα σε βοριάδες και να τους ενισχύσει κάπως από τα ξημερώματα της Τρίτης!
Η θερμοκρασία την Δευτέρα θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Τρίτη 1/12/2020

Επιστροφή μόνο για λίγο στο καιρό βορείου ρεύματος. Πυκνές νεφώσεις στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού με βροχές, ενώ καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα νότια με πιθανότητα τοπικών βροχών κι αρκετά ανοίγματα.
Οι βοριάδες θα αγγίζουν κατά τόπους και τα 5-6 μποφόρ (ριπές πολύ πρόσκαιρα και τοπικά 7 δεν αποκλείονται).
Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπερνάει τους 14-16°C , 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη, θα είναι στα νότια. Κάποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και πάλι σε γενικές γραμμές πάνω από τα 1700μ.

Τάση καιρού 

Την Τετάρτη όλα δείχνουν ότι θα τη βγάλει τη μέρα, μιας κι ο καιρός βελτιώνεται. Όμως από το βράδυ οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν και κάποιες βροχές θα ξεκινήσουν από τη νύχτα κι από τα νότια -νοτιοδυτικά!
Ένας αχταρμάς με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια, φρύδια του νότου, ενισχυμένους νοτιάδες, μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης, κάποια περάσματα βροχών ή ακόμα και καταιγίδων στο σύνολο του νησιού λόγω μετωπικής δραστηριότητας και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας! Για όλα αυτά, θα μιλήσουμε αναλυτικά μεσοβδόμαδα, με νέα εκτίμηση, που θα έχουμε και πιο ασφαλή προγνωστικά στοιχεία!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου