Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Βήμα βήμα θα σας ενημερώνουμε για τον μεσογειακό κυκλώνα

 Αν θυμάστε την περίπτωση της Αρετούσας πέρσι, κάτι παρόμοιο διαφαίνεται στους προγνωστικούς χάρτες και φέτος! Ένα βαρομετρικό χαμηλό, όπως σας έχουμε προαναγγείλει, από την προηγούμενη μας εκτίμηση στην ομάδα μας στο facebook, το πρώτο της φετινής υδρολογικής περιόδου, καθώς θα διασχίσει τα θερμά νερά της κεντροανατολικής Μεσογείου θα ενισχυθεί σημαντικά και θα αναβαθμιστεί σε μεσογειακό κυκλώνα!

Στην περίπτωση της Αρετούσας, για καλή μας τύχη, την τελευταία στιγμή, το βαρομετρικό χαμηλό, κινήθηκε νοτιότερα κι έτσι γλυτώσαμε τα χειρότερα! Αρκετά ρευστή η τελική πορεία και η δυναμική του Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα που μάλιστα ονομάστηκε Casilda, από την Ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία, μέχρι να φτάσει στην περιοχή μας! 

Κρατήστε ότι, από την Πέμπτη το απόγευμα θα απασχολήσουν κάποιες τοπικές βροχές τη δυτική Κρήτη, που μέσα στην Παρασκευή θα έχουν μια τάση, να γενικευτούν και να επεκταθούν κάπως ανατολικότερα. Αυτό θα συμβεί, γιατί με την κίνηση του χαμηλού Α-ΒΑ σε πρώτη φάση, θα μας πάρει ξώφαλτσα αν μας επιτρέπεται η λέξη, όπως παρατηρούμε και στον χάρτη του Αμερικάνικου μοντέλου ...

Δυστυχώς, χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο, αλλά να τον προειδοποιήσουμε, περιοχές τις κεντρονότιας Ελλάδας, δείχνουν να μη γλυτώνουν από πολύ έντονα, έως και επικίνδυνα φαινόμενα!
Όσον αφορά το νησί μας, με τα έως τώρα στοιχεία, το επίμαχο διάστημα για βροχές καταιγίδες ή ακόμα και έντονα φαινόμενα, θεωρείται αυτό, από τις πρωινές -προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, έως και το απόγευμα της Κυριακής (μικρή η πιθανότητα για κάτι τοπικά έντονο στην κεντροδυτική Κρήτη, την Παρασκευή)!
Λόγω της ρευστότητας σχετικά με την ακριβή πορεία του χαμηλού, πολλά μπορεί να αλλάξουν ακόμα και την τελευταία στιγμή γι' αυτό θα σας ενημερώνουμε καθημερινά, βήμα βήμα, από σήμερα, μέχρι και το Σάββατο!

Πολύ σημαντικό ακόμα, είναι να σας ενημερώσουμε για την στροφή των ανέμων από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε νοτιάδες που πρόσκαιρα θα ενισχυθούν και θα μεταφέρουν Αφρικάνικη σκόνη!
Ωστόσο η θερμοκρασία θα ανέβει την ημέρα αυτή κι ίσως δούμε σε ευπαθείς περιοχές της βόρειας Κρήτης τα θερμόμετρα να αγγίζουν και τους 35-38°C! Την Κυριακή κυρίως, στις προαναφερθείσες περιοχές ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση, της τάξεως των 10-15°C! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου