Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστρέφουν τα μποφόρ και το Φθινόπωρο το Σαββατοκύριακο

Χαλαρώσαμε για λίγο από τους δυνατούς βοριάδες τις δύο τελευταίες ημέρες, όμως και πάλι από την Παρασκευή το απόγευμα σταδιακά θα ενισχυθούν εκ νέου κι έτσι το Σάββατο, θα δημιουργήσουν κάποια προβλήματα!

(Η φωτογραφία είναι της Ιωάννας Κορμά από το Κούλε στο Ηράκλειο και δημοσιεύτηκε στην ομάδα μας στο facebook, στις 15/9/2019)
Εκτός των άλλων, η πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια, τα εσωτερικά και τα ορεινά του νησιού και οι νεφώσεις που πρόσκαιρα και τοπικά θα πυκνώνουν και θ' αφήνουν πολύ πολύ τοπικά και πρόσκαιρα φαινόμενα, θα συνθέσουν και πάλι Φθινοπωρινές εικόνες!
Αναλυτικά λοιπόν και σήμερα Πέμπτη θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες, με κάποιες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και τα εσωτερικά του νησιού, καλές θερμοκρασίες όπου το μεσημέρι θ' αγγίζουν  τους 26-29°C και τους ανέμους στα 3 με 5 μποφόρ.
Την Παρασκευή τώρα, η δυτική Κρήτη κι ίσως κάποια κεντρικά ορεινά και νότια διαμερίσματα, δίνουν υποψηφιότητα για μεμονωμένα φαινόμενα (όχι κάτι το σοβαρό). Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν παντού σε βόρειους - βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν από το απόγευμα και μετά και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας! Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Προσοχή λοιπόν στους ανέμους, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, οι οποίοι κατά τόπους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ, ενώ πολύ πιθανόν σε ευπαθείς περιοχές ακόμα και να τα ξεπεράσουν! Οριακή θα είναι η κατάσταση, σχετικά με τον απόπλου των πλοίων, γι αυτό θα πρέπει να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς θα είναι αρκετά μεγάλος!
Νεφώσεις κατά τ' άλλα από τις πρωινές ώρες, πυκνότερες στο νομό Χανίων, στο νομό Ρεθύμνης πλην κάποιων νότιων - νοτιοδυτικών τμημάτων του, στα βορειότερα τμήματα του νομού Ηρακλείου, στα πολύ βορειοδυτικά του νομού Λασιθίου και πλησίον των ορεινών όγκων, όπου πρόσκαιρα και τοπικά θα αφήσουν κάποια ασθενή φαινόμενα. Από νωρίς το μεσημέρι τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν και τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν. 
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια πεδινά δεν θα ξεπερνούν τους 23-26°C, ενώ κατά τόπους στα νότια θα κυμανθούν κοντά στους 30°C (αρκετή ψύχρα θα κάνει στα ορεινότερα διαμερίσματα)!
Σχεδόν αίθριος ο καιρός την Κυριακή, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και θα πνέουν μεταξύ 5 και 7 μποφόρ (νωρίς το πρωί πολύ τοπικά και 8) κι η θερμοκρασία θα διατηρηθεί περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου.
Περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων αναμένουμε την Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη θα στραφούν σε πιο δυτικούς λόγω μιας εξπρές διαταραχούλας που δείχνει να μας επηρεάζει από το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, χωρίς όμως κι αυτή να καταφέρνει να μας δώσει απ' ότι φαίνεται, κάτι το σοβαρό και το γενικευμένο, από πλευράς βροχοπτώσεων.
Την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται νέα άνοδο της θερμοκρασίας!
Για τη καινούρια εβδομάδα, θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά το βράδυ της Κυριακής με όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Πάντως για ακόμα μια φορά, να σας αναφέρουμε ότι δεν δείχνει ορεξάτος ο Σεπτέμβρης, να μας βρέξει κάπως πιο γενικευμένα και αξιόλογα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου