Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Φθινοπωρινή πρόβα το διήμερο, πρεμιέρα το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη

Η εποχή που οι Καλοκαιρινές, μάχονται με τις Χειμωνιάτικες συνθήκες, ονομάζεται Φθινόπωρο. Ως πρώτος μεταβατικός μήνας, αυτής της εποχής έχει αναλάβει ο Σεπτέμβρης!

Ήδη λοιπόν, κάποια συννεφάκια, η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί, η ανεβασμένη υγρασία και οι χαμηλές σχετικά με τους προηγούμενους θερινούς μήνες θερμοκρασίες σε ορεινότερες περιοχές, ως πρώτα σημάδια, μας έχουν αφήσει μια πρώτη αίσθηση θα λέγαμε, Φθινοπώρου.
Την Παρασκευή και το Σάββατο λοιπόν, μία back door ή οπισθοδρομούσα ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά - νοτιοανατολικά προς την Κύπρο, θα επηρεάσει πρόσκαιρα τον καιρό του νησιού μας, με σποραδικές βροχές, πιθανές καταιγίδες, ενίσχυση των βοριάδων και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας!

Πιο αναλυτικά λοιπόν, αμέσως από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα υπάρχουν νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά κατά τόπους κυρίως στη βόρεια Κρήτη θα πυκνώνουν περισσότερο και σιγά σιγά θ' αφήνουν διάσπαρτα φαινόμενα. Περιοχές που θα επηρεαστούν, θα είναι αυτές στα βόρεια, τα δυτικά και τα ορεινά του νησιού! Μετά το μεσημέρι αυτά τα τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, θα έχουν την τάση να επεκτείνονται και στα πιο νότια αλλά κι ανατολικά διαμερίσματα!
Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα παρατηρηθεί μια έξαρση των φαινομένων και μια τάση περαιτέρω γενίκευσης αυτών σε όλη τη βόρεια και δυτική Κρήτη. Γρήγορα όμως, από εκεί και μετά, οι όποιες βροχούλες ή ψιχάλες θα περιοριστούν σημαντικά και θα σταματήσουν, για να μας μείνουν κάποια σύννεφα, πυκνότερα πλησίον των ορεινών όγκων.
Καλύτερος ο καιρός την Κυριακή με λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα και τοπικά θα πυκνώνουν στα βόρεια το πρωί, ενώ ακόμα καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα, με το Καλοκαίρι να ξανά κερδίζει έδαφος!
Οι βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι  όπως είπαμε και αρχικά, θα ενισχυθούν το διήμερο και θ' αγγίζουν ακόμα και τα 7 μποφόρ! Ριπές 8 ή ακόμα κι 9 μποφόρ, αναμένουμε στα δυτικότερα διαμερίσματα του νομού Χανιών, στην βορειοανατολική Κρήτη και σε νότιες ευπαθείς περιοχές! Πολύ πιθανόν να υπάρξει θέμα σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων την Παρασκευή το βράδυ. Η κατάσταση είναι οριακή και θα πρέπει να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία!
Από την Κυριακή, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κι ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας!
Η θερμοκρασία το διήμερο θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια πεδινά και παραθαλάσσια τους 23-25°C, ενώ στα νότια θα είναι 2 με 4°C υψηλότερη!
Θα κάνει περισσότερη ψύχρα βέβαια στα εσωτερικά και τα ορεινά.
Από την Κυριακή ο υδράργυρος ανεβαίνει κυρίως στα νότια και τη νέα εβδομάδα και στη βόρεια Κρήτη!

Για τους λάτρες λοιπόν του Καλοκαιριού, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούν την νέα εβδομάδα, γιατί τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν περίπου από τις 19-20 του μήνα να έχουμε μια νέα αυτή τη φορά πιο σοβαρή αλλαγή του καιρού!
Είναι νωρίς για συμπεράσματα κι η εποχή δύσκολη για μακροπρόθεσμες προβλέψεις, γι αυτό ας το κρατήσουμε μόνο σαν τάση!
Από εδώ κι από την ομάδα μας στο facebook, θα ενημερώνεστε πρώτοι, για ακόμα μία υδρολογική περίοδο, έγκυρα κι έγκαιρα όπως τόσα χρόνια!
Καλό Φθινόπωρο με υγεία σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου