Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Η εκτίμηση των Μετεωκρητών για την υδρολογική περίοδο 2019-2020

Για άλλη μία χρονιά, θα προσπαθήσουμε να <<εκτιμήσουμε>> σε εισαγωγικά, πως θα συμπεριφερθεί ο καιρός από το Φθινόπωρο του 2019, έως και την Άνοιξη του 2020!
Η περσινή μας εκτίμηση σε γενικές γραμμές τα πήγε περίφημα!
Ακόμα μία φορά θα τονίσουμε, ότι πρόγνωση, να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία άνω των 7-10 ημερών δεν υφίσταται κι ότι όσα θα διαβάσετε παρακάτω στηρίζονται στη διαίσθησή μας βάση εμπειρίας, μελετώντας, καιρικά μοντέλα που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, μελετώντας την περιοδικότητα της κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και όχι μόνο, ακόμα όμως και παρατηρώντας τη φύση και σημάδια αυτής, από ανθρώπους που ζουν κοντά της καθημερινά!

Με λίγα λόγια λοιπόν, θα χαρακτηρίζαμε την εφετινή περίοδο, τον εφετινό Χειμώνα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αρκετά άνομβρο, κάπως αλλοπρόσαλλο όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αρκετά ανεμώδη και με πολύ λιγότερα χιόνια στα βουνά μας, σε σχέση με πέρσι! Όμως, παρ' όλα αυτά πιστεύουμε, ότι θα μας χαρίσει κάποιες μεγάλες καιρικές συγκινήσεις!

Φθινόπωρο 2019

Σε λίγες ημέρες, έρχεται και επίσημα το Φθινόπωρο και μάλιστα με όλα του τα χαρακτηριστικά, αφού δείχνει ότι τουλάχιστον θα ψυχράνει ο καιρός!
Κάτι σοβαρό και γενικευμένο ωστόσο από βροχές, ακόμα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία δεν φαίνεται για το νησί μας! Άνομβρος λοιπόν δείχνει να φεύγει ο Σεπτέμβρης, με πολύ τοπικά φαινόμενα, όπως είχαμε και με την προηγούμενη διαταραχή στις 13 του μήνα. Θα μυρίσει λοιπόν Φθινόπωρο το τελευταίο δεκαήμερο, μα κάτι ουσιαστικό από βροχές δεν θα έχουμε.

Με λίγες βροχές και σχετικά ψυχρός σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε ότι θα είναι ο Οκτώβρης, αν και θα καταφέρει κατά πάσα πιθανότητα στις πρώτες 20 ημέρες του να φέρει τα πρώτα γενικευμένα πρωτοβρόχια, ίσως και κάποια χιόνια στις κορυφές των βουνών μας!
Εκεί από το τελευταίο του δεκαήμερο, κάτι μάλλον θ' αλλάξει και τα νότια ρεύματα θα πάρουν το πάνω χέρι σιγά σιγά!
Τα νότια ρεύματα θα κυριαρχήσουν και το Νοέμβρη, ενώ υετικά και πάλι, δεν θα τα πάμε καλά! Μάλλον θα είμαστε κάτω από τους μέσους όρους, ίσως και αρκετά.
Αυτός ο μήνας, ίσως μας χαρίσει κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα...Είτε τοπικές νεροποντές χαλάζι και καταιγίδες, είτε με θυελλώδεις νοτιάδες, σκόνη κι ανεβασμένες για την εποχή θερμοκρασίες!
Ο Δεκέμβρης πάντως, θα μπει φουριόζος, πιο παραγωγικός και με αρκετή καιρική ποικιλία!

Χειμώνας 2019-2020

Την παρτίδα για να μην μιλήσουμε για μια πολύ κακή υετικά και όχι μόνο χρονιά, πιστεύουμε ότι θα την σώσει ο Δεκέμβρης! Θα έχει αρκετές βροχές, χιόνια στα ορεινά που πιθανόν κάποιες φορές να τιμήσουν και κάποιες περιοχές χαμηλότερα, ενώ τα χαμηλά βαρομετρικά, θα κινούνται πλησίον του νησιού μας!

Πάντως να μην απογοητευτείτε αν δείτε τα Χριστούγεννα με ηλιοφάνεια!
Τον Γενάρη θα τον χαρακτηρίζαμε ένα φυσιολογικό σε συμπεριφορά μήνα, με κανονικές θερμοκρασίες κι υετικά ίσως λίγο κάτω από τους Μ.Ο.
Αρκετά άνομβρος για τα δεδομένα του μάλλον θα είναι κι ο Φλεβάρης, όμως πιστεύουμε ότι θα έχει χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Για να συνοψίσουμε, από τις αρχές του Δεκέμβρη, έως κι ολόκληρο το Γενάρη θα τα πάμε πολύ καλά παραγωγικά, ευτυχώς,ενώ για τους λάτρες του χιονιού, για χαμηλότερα υψόμετρα, υπολογίζουμε πολύ, στον Δεκέμβρη και κυρίως τον Φλεβάρη!

Άνοιξη 2020

Με πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα κατά διαστήματα, θα μας συνοδέψει η Άνοιξη, μέχρι το Καλοκαίρι του 2020! Επιθέσεις θυελλωδών νοτιάδων, ανεβασμένων θερμοκρασιών και σκόνης από την Αφρική, αστάθεια, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και δυνατές βροχές που θα δημιουργούν προβλήματα σε καλλιέργειες και όχι μόνο μέχρι τα μέσα του Μάη.

 Καιρική ποικιλία λοιπόν την Άνοιξη, έως περίπου μέχρι και τα μισά του Μάη, γιατί το Καλοκαίρι και η ανομβρία θα μπει από εκεί και μετά!

Κλείνοντας, να ευχηθούμε σε όλους εσάς που μας παρακολουθείτε, μας διαβάζεται και μας εμπιστεύεστε χρόνια τώρα, υγεία πάνω απ' όλα, χαρά και ευτυχία!
Να σας πούμε, για ακόμα μία χρονιά, ποτέ μα ποτέ να μην υπερτιμάτε τις δυνάμεις σας, σε σχέση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα! Προσέχουμε πάντα! Καλύτερα να υπερτιμήσουμε κάποιο καιρικό φαινόμενο, παρά να το υποτιμήσουμε.
Τέλος να σας πούμε, ότι η εκτίμηση μας αυτή, είτε τα πάει πολύ καλά είτε αστοχήσουμε τελείως (που το ευχόμαστε γιατί δεν βλέπουμε τόσο παραγωγική αυτήν την υδρολογική περίοδο), ούτε εύσημα επιδιώκουμε, μα ούτε και κριτική. Τα εύσημα και την αυστηρή παρ' όλα αυτά καλοπροαίρετη κριτική, την θέλουμε στον καθημερινό <<προγνωστικό αγώνα>>, που θα δίνουμε μ' ότι δυνάμεις έχουμε κι αν ο Θεός μας έχει καλά, από εδώ και στο εξής! 

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου