Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Προσοχή! Δυνατές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες, προ των πυλών

Δεν έχουν τέλος την εφετινή υδρολογική περίοδο οι διαταραχές στο νησί μας! Ήδη ο υετός που έχει καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, σε όλες τις περιπτώσεις έχει περάσει τους μέσους όρους κατά πολύ και μάλιστα σε κάποιες έχουν σημειωθεί ακόμα και ρεκόρ! Οι ποσότητες χιονιού στα βουνά μας πραγματικά εντυπωσιάζουν, όπως θα δούμε στην φωτογραφία από τα Λευκά όρη στο τέλος του άρθρου!
Άλλη μία λοιπόν αρκετά δυναμική διαταραχή, είναι προ των πυλών κι ήδη από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, από τα δυτικά προς τα ανατολικά σταδιακά, θα αλλάξει εκ νέου το σκηνικό του καιρού σ' ολόκληρη την Κρήτη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας επιδείνωσης του καιρού, θα είναι οι βροχές που κατά τόπους κυρίως στα νότια κι εσωτερικά θα έχουν και μεγάλη ένταση και διάρκεια, οι νοτιάδες που πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σημαντικά και θα μεταφέρουν και σκόνη από την Αφρική και οι καλές γενικά θερμοκρασίες για την εποχή (θα γλυκάνει και τη μέρα, αλλά κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των νοτιάδων).
Για ακόμα μία φορά θα συστήσουμε εφέτος την απαραίτητη προσοχή, λόγω των έντονων κατά τόπους βροχοπτώσεων (τα εσωτερικά-δυτικά και νότια στο επίκεντρο, όμως από πουθενά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι αρκετά έντονο) ! Άλλο ένα αρνητικό στοιχείο θα είναι και το βίαιο λιώσιμο του χιονιού στα βουνά μας, δεν αποκλείονται επίσης τοπικές χαλαζοπτώσεις ή ακόμα κι εμφάνιση υδροστροβίλων (κυρίως για τα δυτικά και νότια παραθαλάσσια)! 
Ακόμα οι θυελλώδεις νοτιάδες, θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, για λίγο ίσως και στις πτήσεις! 

Πιο αναλυτικά λοιπόν ήδη από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα δούμε την όψη του καιρού να αλλάζει! Κάποιες νεφώσεις που ολοένα θα πυκνώνουν περισσότερο, σχετική θολούρα όσο πλησιάζουμε προς το απόγευμα, ενώ οι νοτιάδες σταδιακά κι όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ θα ενισχύονται, αγγίζοντας τη νύχτα προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, τα 7-8 πρόσκαιρα και τοπικά και τα 9 μποφόρ!
Από τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής θα ξεκινήσουν κάποιες βροχές από τα νοτιοδυτικά που μέχρι το απόγευμα θα έχουν επεκταθεί και στ' ανατολικότερα διαμερίσματα. Βροχές ήπιες και τοπικού χαρακτήρα αρχικά που όμως μέσα στη νύχτα θα ενταθούν και θα γενικευτούν! Πιθανές σποραδικές καταιγίδες, όπως και κάποιες παύσεις πρόσκαιρα των φαινομένων στην βορειοανατολική Κρήτη!

Κακοκαιρία με κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις, θα επικρατήσει στο νησί μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου! Να σας πούμε εδώ ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της λασποβροχής, λόγω της μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης. Σχετικά γρήγορα ο καιρός θα καταστεί άστατος κυρίως στα βόρεια του νησιού, με ισχυρά φαινόμενα αλλά και κάποια ανοίγματα, ενώ την ίδια ώρα, έντονες βροχές και με μεγαλύτερη διάρκεια, θα απασχολούν κεντρονότια διαμερίσματα. Σποραδικές καταιγίδες και κάποιες χαλαζοπτώσεις θα παρατηρηθούν!  Δείξτε προσοχή! 
Οι νότιοι - νοτιοανατολικοί άνεμοι που το πρωί θα πνέουν έως θυελλώδεις σταδιακά θα εξασθενήσουν και μόνο κατά τόπους θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ.
Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Κυριακή με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή και να βρέξει πολύ τοπικά και για λίγο νωρίς το πρωί και το βράδυ. 
Οι άνεμοι από δυτικές σε γενικές γραμμές διευθύνσεις το πολύ 5-6 μποφόρ και η ατμόσφαιρα σε καλύτερη ποιότητα όσον αφορά την Αφρικάνικη σκόνη σε σχέση με το Σάββατο. 
Να αναφέρουμε εδώ ότι μόνο ψηλά στα βουνά πάνω από τα 1900-2000μ θα χιονίσει κι εκεί κυρίως στο ξεκίνημα της διαταραχής και μετά το μεσημέρι του Σαββάτου!
Οι θερμοκρασίες όπως είπαμε αρχικά θα είναι ανεβασμένες και θα αγγίζουν το μεσημέρι τους 18 με 22°C (υψηλότερες στα βόρεια του νησιού κυρίως το Σάββατο).
Κλείνοντας να σας πούμε, ότι μια νέα διαταραχή θα μας απασχολήσει την Δευτέρα, η οποία θα διατηρήσει την αστάθεια στο νησί μας μάλλον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. 
Θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο.

                                    (Λευκά όρη 3/4/2019, φωτογραφία Maggi Tsigkou)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου