Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Τέρμα το διάλειμμα

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο τις επόμενες ώρες προς τον κόλπο τις Σύρτης, με την μετωπική του δραστηριότητα αρχικά, θα επιδεινώσει τον καιρό στο νησί μας!

Αρκετά γραφική η τελευταία εικόνα που πήραμε από τον δορυφόρο, κατά την διάρκεια της σύνταξης του άρθρου, στην οποία φαίνεται το σαλιγκαρωτό του σχήμα και το μέτωπο, το οποίο σε λίγες ώρες θα επιδεινώσει τον καιρό, με βροχές, σοβαρή ηλεκτρική δραστηριότητα και σκόνη από την Αφρική!

Οι νότιοι- νοτιοανατολικοί άνεμοι, σταδιακά θα ενισχυθούν και θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές ακόμα και πάνω από 9 μποφόρ, δεν αποκλείονται σε πολύ τοπικό επίπεδο όμως.
Οι θερμοκρασίες πάντως σήμερα θα διατηρηθούν σε Ανοιξιάτικα επίπεδα κυρίως στην βόεια Κρήτη μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Ήδη από το βράδυ σήμερα τα φαινόμενα θα περιοριστούν και γενικότερα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος.
Δείχνει το χαμηλό αυτό, κινούμενο ανατολικότερα, αν και πιο εξασθενημένο, να θέλει να περάσει νότια του νησιού μας. 

Έτσι αύριο, κυρίως μετά το μεσημέρι, σίγουρα σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον, θα έχουμε έντονα ίσως κι επικίνδυνα φαινόμενα! Ας είμαστε προετοιμασμένοι όπως πολύ καιρό τώρα στην ομάδα μας στο facebook σας έχουμε ανακοινώσει, μην βρεθούμε προ εκπλήξεων! 

Χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε, φοβόμαστε κάπως την αυριανή μέρα και νύχτα, όπως είπαμε για την σοβαρή πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων!
Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 5 έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι αργότερα σε πιο ανατολικούς κι η θερμοκρασία σε πτώση της τάξεως των 5-7 βαθμών, σε σχέση με τις μέγιστες που θα σημειωθούν την Τρίτη.
Χιόνια θα σημειωθούν στα βουνά, σε γενικές γραμμές πάνω από τα 1500 μέτρα.
Την Πέμπτη, καθώς αυτή η διαταραχή αυτή θα κινείται ανατολικότερα, θα στέψει τους ανέμους σε βοριάδες (Β-ΒΔ 5-7 μποφόρ) και σταδιακά εκ νέου μετά από κάποια ανοίγματα, θα επιδεινώσει το καιρό στο νησί μας! Τα φαινόμενα θα είναι και πάλι κατά τόπους έντονα σε βόρεια κι εσωτερικά διαμερίσματα γι αυτό, για άλλη μια φορά, εφιστούμε την προσοχή σας και λόγω του ότι η γης πλέον έχει ξεδιψάσει από τις πολλές βροχές των προηγούμενων μηνών. Οι μεγάλες πόλεις του νησιού μας είναι κι αυτές στο παιχνίδι των έντονων φαινομένων. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ξεκινούν από τα 1350-1500μ σε γενικές γραμμές!

Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Παρασκευή και το Σάββατο με κατά τόπους πυκνότερες νεφώσεις και κάποιες ψιχάλες ή μικρής διάρκειας μπόρες, ενώ η Κυριακή δείχνει με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να είναι ηλιόλουστη. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι δεν θα δημιουργούν γενικά προβλήματα από την Παρασκευή και μετά, ενώ την ημέρα αυτή θα κάνει περισσότερο κρύο με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 13-14°C στα πεδινά-παραθαλάσσια, για να ξανά ανέβει το Σαββατοκύριακο!

 Όπως πρώτοι μάθατε στους Μετεωκρήτες, σιγά σιγά θα βαδίσουμε σε πιο Χειμερινές στράτες! Έτσι δείχνει από τα μέσα του μήνα περίπου, η κυκλοφορία να αλλάζει και να ξανά μπαίνουμε "στην πρίζα" αν μας επιτρέπετε η λέξη για μια δυναμική ψυχρή κατεβασιά. 
Για εκείνο το διάστημα και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, όλα είναι πιθανά... Ακόμα και τα χιόνια να κατέβουν πολύ χαμηλά!
Θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε όταν τα προγνωστικά στοιχεία μας οδηγούν σε κάτι τέτοιο!

1 σχόλιο: