Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Επιδείνωση του καιρού

Πρόσκαιρη όμως σοβαρή θα είναι η επιδείνωση του καιρού, η οποία θα ξεκινήσει από τις επόμενες ώρες κι από τα δυτικά -νοτιοδυτικά διαμερίσματα του νησιού!

Πάμε να πούμε δυο τρία απλά λόγια, έτσι ώστε να γίνουμε κατανοητοί, χωρίς να σας κουράζουμε!

Η κακοκαιρία αυτή που είναι προ των πυλών, για τις περιοχές που επλήγησαν από την προηγούμενη, δεν θα έχει καμία σχέση, σε ένταση και γενικότερα για ολόκληρο το νησί, ούτε σε διάρκεια, γι' αυτό θα πρέπει να μην πανικοβάλλεστε!
Ξεκινάμε μ' αυτό, γιατί κάτοικοι της Β-ΒΑ Κρήτης, ακόμα μετρούν τις πληγές τους κι ακούνε διάφορα τελευταία!
 
Όπως βλέπουμε και στην τελευταία δορυφορική εικόνα, καταιγιδοφόρο μέτωπο θα σαρώσει απ' άκρη σ' άκρη το νησί, από τα δυτικά προς τα ανατολικά! 
Προσοχή στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και στα κατά τόπους έντονα φαινόμενα! Η δυτική, και η νότια Κρήτη θα δεχτούν αξιόλογα νερά! Εκεί τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια σε αντίθεση με τα βόρεια -βορειοανατολικά και πολύ ανατολικά διαμερίσματα. Όμως από πουθενά δεν  μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι έντονο! Οι άνεμοι θα ενισχύονται σημαντικά κατά την έλευση του μετώπου, ενώ είναι πιθανές χαλαζοπτώσεις τοπικά, όπως κι η εμφάνιση υδροστροβίλων! 
Όπως προαναφέραμε, το πέρασμα αυτής της διαταραχής θα είναι σύντομο κι έτσι από το μεσημεράκι περίπου κι από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάζει κάποια ανοίγματα, τα οποία σταδιακά θα επεκτείνονται κι ανατολικότερα. Από το απόγευμα, ο καιρός παντού θα βελτιωθεί, με κάποια τοπικά διάσπαρτα φαινόμενα να επιμένουν σε εσωτερικά δυτικά και νότια διαμερίσματα προσήνεμα στο νοτιοδυτικό άνεμο.

Από τη νύχτα κι από τα δυτικά, ένα δευτερεύον μέτωπο, αρκετά πιο ήπιο θα αρχίσει και πάλι να δίνει βροχές κι ίσως τοπικές καταιγίδες οι οποίες μέχρι το πρωί της Πέμπτης θα επηρεάσουν κι ανατολικότερα τμήματα του νησιού μας! Ποντάρουμε πολύ και στη νύχτα της Τετάρτης -ξημερώματα Πέμπτης  σε κεντρικά δυτικά και νότια, για ένα καλό πότισμα, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα είναι πιο άστατος με ανοίγματα! Γρήγορα μέσα στην Πέμπτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά από τα βόρεια προς τα νότια κι από τα παραθαλάσσια προς τα εσωτερικά, θα περιοριστούν θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν! Τη νύχτα της Πέμπτης, δεν αποκλείεται να βρέξει πολύ τοπικά σε βόρεια -βορειοανατολικά κι ανατολικά τμήματα της Κρήτης.
Βελτιωμένος πλέον ο καιρός την Παρασκευή, ενώ κάποιες νεφώσεις επιστρέφουν το Σάββατο με πολύ μικρή την πιθανότητα να αφήσουν κάποιες τοπικού χαρακτήρα βροχούλες ή ψιχάλες.
Ο νέος μήνας, δείχνει να μπαίνει με χειμωνιάτικες διαθέσεις, όμως θα τα πούμε αναλυτικά την Παρασκευή ή το Σάββατο γι' αυτή τη νέα μεταβολή!
Οι νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι αύριο θα αγγίζουν και τα 6-7 τοπικά 8 μποφόρ, ενώ την Πέμπτη κι από τα βορειοδυτικά, θα στρέφονται σε πιο Β-ΒΔ με σταδιακή εξασθένηση. Οι Β-ΒΔ άνεμοι θα διατηρηθούν και το διήμερο Παρασκευή Σάββατο (4-6 μποφόρ).
Οι θερμοκρασία σε γενικές γραμμές μέχρι και το τέλος του μήνα, δεν θα ξεπερνάει σε πεδινά και παραθαλάσσια τους 20-23°C (κατά τη διάρκεια των φαινομένων θα είναι χαμηλότερη).
Πριν κλείσουμε να τονίσουμε ότι η προηγούμενη κακοκαιρία, έριξε πολύ πολύ νερό σε παραθαλάσσια κυρίως διαμερίσματα κι έτσι τα ρυάκια και οι χείμαρροι που πηγάζουν από τα εσωτερικότερα του νησιού, δεν επιβάρυναν περεταίρω την κατάσταση. Σε τούτη εδώ την σύντομη αλλά σοβαρή διαταραχή, ας μην υποτιμήσουμε ρυάκια που πιθανόν να φουσκώσουν σε ευπαθής κυρίως περιοχές!  

*Να μου επιτραπεί, ετούτη εδώ την πρόγνωση, να την αφιερώσω στον αγαπημένο μου θείο Βάρδα Δημήτρη, που αγαπούσε τόσο πολύ τα καιρικά φαινόμενα κι από χθες πλέον δεν βρίσκεται ανάμεσα μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου