Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ψυχρές αέριες μάζες και βροχές, συνοδεύουν τα συμπαθή πτηνά στο νησί μας

 Κάθε χρόνο το Φθινόπωρο, λίγο πριν την είσοδο ψυχρότερων αερίων μαζών και όταν ακολουθεί γενικότερα κακοκαιρία, αν περπατήσεις στης νύχτας την ησυχία κι είσαι λίγο παρατηρητικός, θ' ακούσεις το χαρακτηριστικό λυτό κελάϊδισμα της Τσίχλας! Το μεταναστευτικό αυτό αγαπημένο μας πουλί, έρχεται από τα βόρεια να ξεχειμωνιάσει στο νησί μας!

Χθες λοιπόν, καθώς βάδιζα στους δρόμους του Ηρακλείου μετά τα μεσάνυχτα, άκουσα το χαρακτηριστικό ήχο κι είπα ...επιτέλους έρχονται πιο Χειμερινές καταστάσεις! Άσχετα αν με είχαν νωρίτερα προϊδεάσει τα καιρικά μοντέλα, αυτή η αρμονία στη φύση, σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο ρομαντικά και να προσεγγίσεις με μεγαλύτερο ήθος και ταπεινότητα το ρόλο σου σ' αυτή τη γη!
Από σήμερα λοιπόν Δευτέρα αρχικά με το πέρασμα ενός μετώπου όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη ...

...κι έπειτα με την αποκοπή μια ψυχρής λίμνης,


επιδεινώνεται ο καιρός στο νησί μας, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, στροφή των ανέμων σε βοριάδες χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα και σημαντική πτώση του υδραργύρου σταδιακά!
Να συμπληρώσουμε εδώ, ότι θα πέσουν τα πρώτα χιόνια, κυρίως σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη, στις κορφές, πάνω όμως από τα 1800-1900 μ. στη δυτική Κρήτη και 1900-2000 στα κεντροανατολικά. Θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο, στο αν θα τα καταφέρουν αυτά τα πρώτα χιόνια στις κορφές μας να γίνουν ορατά από μακριά. 

Δευτέρα 19/10/2020

Συννεφιασμένος ο ουρανός σήμερα στο νησί μας με διάσπαρτες μπόρες ή ψιχάλες αρχικά ενώ επιδείνωση αναμένεται στα βόρεια κι ανατολικά διαμερίσματα του νησιού μας, από τις μεσημβρινές - προμεσημβρινές ώρες της ημέρας! Η πιθανότητα για πιο αξιόλογα και πιο γενικευμένα φαινόμενα στις περιοχές που προαναφέραμε είναι μεγάλη, αν και έχουμε υποψίες ότι η σκόνη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα είναι κάπως αποτρεπτική, στο να συμβεί κάτι τέτοιο!
Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα τείνει να βελτιώνεται ως προς τα φαινόμενα στα ανατολικά, ενώ νέες βροχές αναμένονται την ίδια ώρα από τα δυτικά της Κρήτης!
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς 2-4 μποφόρ από διάφορες γενικά διευθύνσεις, με τάση γρήγορα από τα βόρεια και τα δυτικά, να στραφούν σε πιο Β-ΒΑ 3-5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους 22-24°C στα πεδινά και τα παραθαλάσσια.

Τρίτη 20/10/2020

Συννεφιασμένο και άκρως Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Τρίτη. Βροχές αναμένονται την ημέρα αυτή που στα δυτικά τα βόρεια και τα εσωτερικά κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ δεν αποκλείονται σποραδικές καταιγίδες! Όσο πιο ανατολικότερα και πιο νοτιότερα τόσο πιο παροδικά και πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα, σε σχέση με τις περιοχές που προαναφέραμε! Πάντως πιστεύουμε την ημέρα αυτή ότι θα βρέξει από λίγο έως πολύ παντού! Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ, τα φαινόμενα θα έχουν τη τάση να περιορίζονται και να εξασθενούν.
Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 21-22°C στα βόρεια πεδινά παραθαλάσσια, ενώ 1-3 βαθμούς υψηλότερη θα είναι στα νότια-νοτιοανατολικά.

Τετάρτη 21/10/2020

Με Φθινοπωρινό καιρό θα ξυπνήσουμε και την Τετάρτη, βαριά συννεφιά στη βόρεια Κρήτη με μπόρες και ίσως κάποιες καταιγίδες! Την ημέρα αυτή, λόγω της θέσης το χαμηλού, δείχνει και πάλι ο μεγαλύτερος όγκος των φαινομένων να εντοπίζεται στη δυτική Κρήτη και πρόσκαιρα στα βόρεια! Τα νότια νοτιοανατολικά θα έχουν καλύτερες καιρικές συνθήκες! 

Ας δείξουμε και την ημέρα αυτή κάποια προσοχή, μιας και τα φαινόμενα τοπικά, θα έχουν έντονο χαρακτήρα!
Οι άνεμοι από Β-ΒΔ διευθύνσεις 4-6 μποφόρ (πιθανό 7άρι στα δυτικότερα παραθαλάσσια του νομού Χανίων).
Η θερμοκρασία σε νέα πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά τους 18-20°C (2-4 βαθμούς ψηλότερη στα νότια- νοτιοανατολικά).
Από τα ξημερώματα κυρίως της ημέρας αυτής, περιμένουμε τις χιονοπτώσεις, για τις οποίες μιλήσαμε στην αρχή του άρθρου!

Πέμπτη 22/10/20020

Με συννεφιά κι αρκετή ψύχρα έως και κρύο σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι χθες, θα ξημερώσει η Πέμπτη! Την ημέρα αυτή, για να το πούμε απλά να το καταλάβετε, ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνεται πολύ γρήγορα από τα δυτικότερα και τα νότια του νομού Χανίων, ενώ αρκετά σημαντικές βροχές θα πέσουν από το νομό Ηρακλείου κι ανατολικότερα! Οι βοριάδες στα επίπεδα της Τετάρτης ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 20-22°C.

Πολύ πιθανόν και την Παρασκευή να επιμείνουν κάποια τοπικά φαινόμενα στα βόρεια -βορειοανατολικά του νησιού, αυτό όμως το λέμε με κάθε επιφύλαξη. 

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει το Σάββατο παντού κι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο! Εκ νέου συννεφιάζει από την Κυριακή με τους ανέμους να στρέφονται σε πιο νότιους αυτή τη φορά!

Οι πρώτες λοιπόν σοβαρές και γενικευμένες βροχές του Φθινοπώρου έρχονται με κάποιες περιοχές να ευνοούνται περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Τις έχει ανάγκη πολύ η Κρητική γη, γι' αυτό δεν έχουμε παρά να τις χαρούμε προσέχοντας πάντα!

Κλείνοντας να πούμε ότι δεν αποκλείεται η εμφάνιση υδροστροβίλων όπως και πολύ τοπικές χαλαζοπτώσεις! Για το  δεύτερο, ελπίζουμε να μηδενιστούν οι πιθανότητες, μιας και μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν κυρίως στις ελιές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου