Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ο Χειμώνας ξυπνά! Επιδείνωση του καιρού από σήμερα.

Όπως τα γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο, έτσι τελικά θα κυλήσουν τα πράγματα, μέχρι τα Χριστούγεννα! Ο καιρός επιδεινώνεται από σήμερα και κυρίως από τις νυχτερινές ώρες, με βροχές σποραδικές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους. Η θερμοκρασία σταδιακά πέφτει, ενώ δείχνει η κυκλοφορία να αλλάζει όπως είπαμε στην Ευρώπη και ο καιρός επιτέλους να σταθεροποιείται σ' ένα πιο Χειμερινό μοτίβο.

Αναφέραμε επίσης, στο προηγούμενό μας άρθρο, ότι δημιουργούνται τουλάχιστον μέχρι και τις αρχές του νέου έτους, όλες οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι πιο λευκό! Παρατηρούμε στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη που πήραμε από το τελευταίο τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου, την μετατόπιση του αντικυκλώνα ανατολικότερα κι ότι δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες για ν' ανυψωθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, ωθώντας προς τα νότια, ψυχρότερες αέριες μάζες. Την τάση αυτή, την δείχνουν σύσσωμα τα μοντέλα. Τα ερωτηματικά για εκείνο το διάστημα, είναι το πόσο ψύχος θα έχει καταφέρει να συσσωρευτεί βορειοανατολικά και το κατά πόσο θα πιέσει ευνοϊκά για εμάς ο Ατλαντικός, προκειμένου η κυκλογένεση να λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου! 

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών ...

Δευτέρα 23/12/2019

Από σήμερα το βράδυ λοιπόν κι από τη δυτική Κρήτη, ο καιρός επιδεινώνεται, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους 7-8, πρόσκαιρα και τοπικά, ακόμα και 9 μποφόρ! Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, ενώ δεν αποκλείονται χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.  Παρ' όλα αυτά, μετά τη διέλευση αυτού του ψυχρού μετώπου, η ημέρα θα ξημερώσει, με άστατο καιρό, τοπικά και πρόσκαιρου χαρακτήρα φαινόμενα και μεγάλα ανοίγματα. Όμως μετά το μεσημέρι και κυρίως προς το απόγευμα, νέες βροχές ξεκινούν από τα δυτικά με ανατολικότερη επέκταση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις που κατά τόπους κυρίως σε νότια, και δυτικά διαμερίσματα, θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές 9 πρόσκαιρα και τοπικά δεν αποκλείονται. Δείξτε την απαραίτητη προσοχή! Από το βράδυ κι από τα δυτικά, θα έχουν την τάση να στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς με την ίδια περίπου ένταση.
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 17-19°C (ίσως για λίγο σκαρφαλώσει λίγο ψηλότερα στα βορειοανατολικά).
Τα χιόνια από το απόγευμα και μετά θα αφορούν υψόμετρα σε γενικές γραμμές άνω των 1400-1500μ (λίγο ψηλότερα στα Λασιθιώτικα βουνά).

Τρίτη 24/12/2019 (Παραμονή Χριστουγέννων)

Αρκετά βροχερή και Χειμωνιάτικη θα είναι η Τρίτη κυρίως για την βόρεια κι εσωτερική Κρήτη! Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι αρκετά έντονα και δεν αποκλείονται καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις κι ο σχηματισμός υδροστροβίλων. Καλύτερα θα είναι τα πράγματα το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στα νότια και στα δυτικότερα διαμερίσματα με πιθανότητα τοπικών βροχών και μεγάλα ανοίγματα.
Οι βορειοδυτικοί άνεμοι που αρχικά θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ (πιθανότητα για 9 σε παραλιακά διαμερίσματα της δυτικής Κρήτης και στην Γαύδο), σταδιακά θα εξασθενήσουν. 
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 14-16°C στα πεδινά. Περισσότερο αισθητή σε σχέση με την Δευτέρα, θα είναι στα βόρεια!
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 1400-1500μ και πάνω.

Τετάρτη 25/12/2019 (Χριστούγεννα)

Με νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα βόρεια κι εσωτερικά, θα ξημερώσουν τα Χριστούγεννα (πιθανότητα τοπικών φαινομένων), ενώ αρκετά καλύτερα θα είναι τα πράγματα στα νότια, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Υποτροπή του καιρού αναμένεται από το βράδυ, κυρίως για τα βόρεια! 
Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις, θα αγγίζουν κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά τα 5-6 μποφόρ (7 πρόσκαιρα και τοπικά).
Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Τρίτης, όπως και τα υψόμετρα των όποιων χιονοπτώσεων.

Τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία, θέλουν και την Πέμπτη και την Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο, να επικρατεί το βόρειο ρεύμα με πιο βαρύ καιρό στα βόρεια ,τοπικές βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες όπως επιβάλει η εποχή (σε σχέση με ότι έχουμε δει έως τώρα) και κάποιες χιονοπτώσεις, όμως πάνω και πάλι από τα 1400μ, κατά μέσο όρο.


Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, τα τρεξίματα των μοντέλων για τις ημέρες πλησίον της Πρωτοχρονιάς. Όπως σας προαναφέραμε, πάμε μάλλον σε κάτι πιο παραγωγικό, πιο γενικευμένο, πιο Χειμωνιάτικο κι ίσως σε κάτι πιο λευκό σταδιακά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου