Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ο καιρός των Χριστουγέννων, από τους Μετεωκρήτες (στις παρυφές του αντικυκλώνα).

Ξεκινώντας την εκτίμησή μας για τον καιρό της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων, να σας πούμε ότι τα πράγματα μέχρι και την Κυριακή, είναι όπως τα έχουμε πει στο προηγούμενο μας άρθρο. Από την Κυριακή λοιπόν και κυρίως από το βράδυ, επιδεινώνεται ο καιρός!


Όλες αυτές τις ημέρες, τα μοντέλα ταλαντεύονταν. Ακόμα κι αυτήν την ώρα που συντάσσεται αυτό το άρθρο η κατάσταση είναι κάπως περίπλοκη για το διήμερο 24-25/12, μιας και τα πιο πρόσφατα τρεξίματα των καιρικών μοντέλων, θέλουν να βρισκόμαστε στις παρυφές του αντικυκλώνα!
Τι σημαίνει αυτό; Όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη που πήραμε από το τελευταίο τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου, η περιοχή μας βρίσκεται μεταξύ των υψηλών πιέσεων που έχουν επεκταθεί στην δυτική Ευρώπη και των χαμηλών της ανατολικής! Σ αυτήν την περίπτωση, έχουμε με το βόρειο ρεύμα, μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών, Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και χιόνια στα ορεινά και καλύτερες καιρικές συνθήκες στη νότια Κρήτη. Αυτό λοιπόν θα συμβεί, αν βγει ακριβώς αυτός ο χάρτης!

Οι ημέρες όμως μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, είναι πάνω από τρεις κι έτσι μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν μεγάλες διαφορές!
Λίγο ανατολικότερα να μετατοπιστεί ο αντικυκλώνας στα επόμενα τρεξίματα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Λίγο δυτικότερα οι βροχές οι καταιγίδες και τα χιόνια, θα είναι πολύ περισσότερα.
Δύσκολο λοιπόν για τον οποιονδήποτε προγνώστη σε μια τέτοια κατάσταση, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα!
Κρατάμε λοιπόν ότι η προπαραμονή των Χριστουγέννων, θα είναι μια αρκετά βροχερή ημέρα. 'Ότι θα κάνει κρύο την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και το μόνο που ψάχνουμε είναι, αν θα έχουμε πιο ασθενή και πιο περιορισμένα φαινόμενα ή κάτι σοβαρότερο.  Ενισχυμένους ανέμους θα έχουμε σίγουρα από την Κυριακή το απόγευμα και μετά, όμως για το αν υπάρξουν προβλήματα σχετικά με τον απόπλου των πλοίων, δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Κρατήστε κάτι ακόμα. Η κυκλοφορία στην Ευρώπη, δείχνει να αλλάζει σταδιακά κι έτσι φαίνεται ότι μέχρι και τις αρχές του νέου έτους, έχουμε πιθανότητες για πιο σοβαρές κακοκαιρίες κι ίσως κάτι πιο λευκό!
Το Σάββατο το βράδυ, να περιμένετε από τους Μετεωκρήτες, νέα εκτίμηση πιο επισφαλής μ' όλα τα πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία! Μέχρι τότε, οποιοδήποτε νέο, θα το συζητάμε με ποστ στην ομάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου