Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Προσοχή! Κατά τόπους έντονα φαινόμενα (Έκτακτο)

Οι βροχές κυρίως, στη βόρεια κι ανατολική Κρήτη, οι θυελλώδεις άνεμοι και το κρύο, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, την Τετάρτη και την Πέμπτη!
Σας συστήνουμε εκτάκτως, να δείξετε την απαραίτητη προσοχή από σήμερα Τετάρτη μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λόγω των κατά τόπους έντονων βροχοπτώσεων (πιθανές σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις) και των βόρειων - βορειοδυτικών ανέμων, που κατά τόπους θα αγγίζουν τα 8-9, ακόμα και 10 μποφόρ σε ευπαθείς περιοχές!


Να τονίσουμε λοιπόν, ότι στο κόκκινο λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, βρίσκονται οι περιοχές, στα βόρεια, ανατολικά κι εσωτερικά διαμερίσματα του νησιού, ενώ σχετικά με τον απόπλου των πλοίων, θα πρέπει να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, για σήμερα Τετάρτη, αρχικά αναμένεται βροχερός ο καιρός στην βόρεια Κρήτη, ενώ καλύτερα τα πράγματα, θα είναι στα νότια. Από νωρίς το μεσημέρι, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση, με τις βροχές να εντείνονται στα βόρεια κι ανατολικά και να έχουν την τάση να γενικευτούν. Πιθανές σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις!
Οι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν και θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ, ενώ ακόμα και ριπές 9-10 μποφόρ σε ευπαθείς περιοχές δεν αποκλείονται κυρίως από το απόγευμα και μετά!
Η θερμοκρασία σε πτώση.

Με Χειμωνιάτικο καιρό θα ξημερώσει η Πέμπτη! Οι βροχές θα εξασθενήσουν κάπως και θα περιοριστούν σταδιακά. Στα νότια η πιθανότητα να βρέξει κατά τόπους, είναι μικρή.
Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν αρκετά και θα εξασθενήσουν κι άλλο.
Οι άνεμοι που αρχικά στην ανατολική Κρήτη θα αγγίζουν κατά τόπους και τα 8-9 ίσως και 10 μποφόρ σε ριπές, θα εξασθενήσουν σταδιακά, πρώτα στα δυτικά κι από το απόγευμα παντού.
Θα κάνει κρύο, αφού ο υδράργυρος σε πεδινά και παραθαλάσσια, δεν θα ξεπερνάει τους 13-15°C!

Πέραν των θυελλωδών ανέμων, που θα δημιουργήσουν προβλήματα, ο λόγος που βγαίνει το έκτακτο από τους Μετεωκρήτες, είναι διότι η γη πλέον είναι κορεσμένη από τις προηγούμενες κακοκαιρίες κι ίσως να μην μπορεί να κρατήσει τις ποσότητες του νερού που θα πέσουν. Εκτός των άλλων, για μια ακόμη φορά και οι μεγάλες πόλεις του νησιού δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα για έντονα φαινόμενα!

Από την Παρασκευή τα φαινόμενα υποχωρούν, ενώ από το Σάββατο το μεσημέρι προς απόγευμα κι από τα δυτικά νοτιοδυτικά, αναμένονται νέες βροχοπτώσεις. Ο άστατος και βροχερός κατά διαστήματα καιρός, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Επειδή μας ρωτάτε σχετικά με τις μέρες που είναι κατάλληλες για την συλλογή ελαιοκάρπου, να σας πούμε συγκεκριμένα : 
ΤΕΤΑΡΤΗ : Δεν πάμε γιατί σίγουρα θα μπούμε σε περιπέτειες.
ΠΕΜΠΤΗ : Πάμε στα νότια, κάποια δυτικά-νοτιοδυτικά του νησιού, ίσως και στ' ανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου, αν και θα κάνει κρύο και οι άνεμοι θα είναι αρκετά ενισχυμένοι (εσείς θα κρίνετε).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : Να πάτε παντού. Θα κάνει πάντως αρκετό κρύο κυρίως στα βόρεια κι υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάποιες ψιχάλες, στα προσήνεμα στο βοριά σημεία.
ΣΑΒΒΑΤΟ : Να πάτε παντού. Μετά το μεσημέρι τα δυτικότερα τμήματα του νομού Χανίων μάλλον θα έχουν θέμα.
ΚΥΡΙΑΚΗ : Μάλλον ημέρα ακατάλληλη (θα το ξανά δούμε).

Χιονοπτώσεις θα συναντήσουμε πάνω από τα 1400-1500μ! Πιθανότητα στις εξάρσεις να χιονίσει και λίγο χαμηλότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου