Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ (Εκτίμηση καιρού Κρήτης)

Πήραμε λοιπόν μια Ανοιξιάτικη ανάσα σήμερα Σάββατο,μετά από ένα αρκετά μεγάλο Χειμερινό διάστημα με σοβαρές βροχές στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης,θυελλώδεις βοριάδες αλλά και χιόνια στα ορεινά!
Όπως είπαμε και την Τετάρτη στην LIVE εκπομπή μας, στο καιρικό μας κανάλι "MeteoΚρήτες", μια εξπρές κακοκαιρία είναι προ τον πυλών !
Την κακοκαιρία αυτή θα την προκαλέσει ένα χαμηλό που βρίσκεται νοτιοδυτικά μας ! Ήδη αρχίσαμε με νεφώσεις και μικρή μεταφορά σκόνης στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας !
Το χαμηλό αυτό ερχόμενο από την Αφρική, όπου στροβιλιζόταν για ένα μεγάλο διάστημα ,πάσχει από υετό ,καθώς θα μας έρθει αρκετά εξασθενημένο!Η μικρή διαδρομή του όμως στην ανατολική Μεσόγειο,καθώς και ο πρόσκαιρος συνδυασμός του με τις υψηλές πιέσεις των Βαλκανίων θα παίξουν καθοριστικότατο ρόλο στο να καταφέρει να μας δώσει έστω και πρόσκαιρα όπως προείπαμε ακόμα και έντονα ,αλλά και εντυπωσιακά φαινόμενα,όπως χαλαζοπτώσεις ,δυνατούς όμβρους με απότομη έναρξη  και αστραπόβροντα !Η εμφάνιση υδροστροβίλων την Κυριακή το απόγευμα-βράδυ στο Λιβυκό και την Δευτέρα το πρωί στο Κρητικό πέλαγος είναι αρκετά πιθανή!

                                            (φωτογραφία Ειρήνη Καλα'ι'τζάκη)
Τον κύριο όγκο των φαινομένων τον αναμένουμε από αργά το Απόγευμα της Κυριακής (κυρίως δυτικά και νότια) έως την Δευτέρα το μεσημέρι (κυρίως βόρεια κι ανατολικά)!  
Αύριο Κυριακή λοιπόν νεφώσεις αναμένονται στον Κρητικό ουρανό κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας.Από το απόγευμα αυτές θα πυκνώσουν στα δυτικότερα-νοτιοδυτικότερα διαμερίσματα και θα δίνουν τοπικές ψιχάλες ή μπόρες! Όσο θα βαδίζουμε προς τη νύχτα τα φαινόμενα θα γίνονται περισσότερα ενώ είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται κι από αστραπόβροντα και πρόσκαιρες χαλαζοπτώσεις .Πολύ σύντομα και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της Κυριακής το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί βόρεια καθώς βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα πλησιάσουν κυρίως παράκτιες περιοχές πρώτα στα βορειοδυτικά με γρήγορη ανατολική επέκταση!
Από το πρωί έως το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουμε πρόσκαιρα ένα κλασικό καιρό βορείου ρεύματος με βροχές και κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες (πιθανότητα) ,οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικότερα την βόρεια εσωτερική κι ανατολική Κρήτη! Όσο θα περνούν οι ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενούν και θα περιορίζονται !Υπολογίζω μέχρι το απόγευμα να έχουν σταματήσει παντού!
Η Τρίτη θα είναι μια καλή ηλιόλουστη μέρα για το νησί ! Μικρή παραφωνία κάποιες νεφώσεις σε ανατολικές νοτιοανατολικές περιοχές !
Οι άνεμοι την Κυριακή από διάφορες γενικά διευθύνσεις (νοτιοανατολίκοι μόνο νωρίς το πρωί) ,στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε πιο δυτικούς ,ελαφρά βορειοδυτικούς αγγίζοντας και τα 5-6 μποφόρ !Βοριάδες πρόσκαιρα ενισχυμένοι την Δευτέρα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ που όμως πολύ γρήγορα από το μεσημέρι κυρίως θα εξασθενήσουν κι έτσι την Τρίτη οι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ! 
Η θερμοκρασία που αύριο θα ανέλθει στα επίπεδα των 18°C στα νότια και 20-21°C στα βόρεια την Δευτέρα θα σημειώσει πτώση περίπου 3 βαθμούς στα βόρεια ,παρ'όλα αυτά μικρή άνοδο θα παρουσιάσει στα νότια τμήματα!
Την Τρίτη γενικά στο νησί οι μέγιστες δεν θα ξεπερνούν τους 20-21°C !
Τώρα κάποιες χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν πρόσκαιρα και τα ορεινά μας από τη νύχτα της Κυριακής έως αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ,σταθερές πιστεύω άνω των 1800-1900μ όμως όπου συνδυαστεί η έξαρση των φαινομένων με τις νυχτερινές -πρώτες πρωινές ώρες , τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα είναι 300 με 400μ χαμηλότερα !
Η Άνοιξη ολοένα και κερδίζει έδαφος στην μάχη της με το Χειμώνα μιας και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μέχρι της 23-24 του Μάρτη θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα θα σημειώνει άνοδο!

                                              (Φωτογραφία Γιώργος Ρίνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου