Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο ΜΑΡΤΗΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ (Εκτίμηση καιρού Κρήτης Τρίτη 11/3/2014 19:30)

Ευλογημένα πραγματικά τα νερά και τα χιόνια στα βουνά που σημειώνονται στο νησί μας τον Μάρτιο!
Ο Χειμώνας αντιστέκεται με νύχια και με δόντια στην Άνοιξη ,που δυστυχώς κατάφερε τον προηγούμενο μήνα να τον πιάσει στον ύπνο!
Δεν δείχνει λοιπόν διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα τα όπλα κι έτσι,με ότι δυνάμεις του έχουν απομείνει θα πολεμήσει και το επόμενο διάστημα να παραμείνει !
Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες,ξεκινώντας από την αυριανή (Τετάρτη 12/2/2014),όπου ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση!

Η επιδείνωση αυτή βεβαία θα έχει να κάνει με τα βόρια ,ανατολικά κι εσωτερικά διαμερίσματα του νησιού, όπως θα παρατηρήσουμε και στον παραπάνω χάρτη υετού!Στα νότια-νοτιοδυτικά τα πράγματα θα είναι καλύτερα όσον αφορά τα φαινόμενα κυρίως!Ο κύριος όγκος των φαινομένων αναμένεται από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το απόγευμα,όπου και κανένα τοπικό αστραπόβροντο είναι πολύ πιθανό.Από εκεί και μετά οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εξασθενούν και θα περιορίζονται σημαντικά! 
Οι άνεμοι βορειοδυτικοί  5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα δυτικά του νησιού, 6-7 και από το μεσημέρι 8 μποφόρ στα κεντροανατολικά διαμερίσματα ! Στο νομό Λασιθίου σε ευπαθείς θαλάσσιες -παραθαλάσσιες περιοχές δεν αποκλείονται ακόμα και 9 μποφόρ πρόσκαιρα!
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση στα βόρεια και δεν θα ξεπερνάει τους 11-12°C και τους 13-15°C στα νότια νοτιοδυτικά,αλλά εκεί που θα πρέπει να σταθούμε ,είναι η αίσθηση του κρύου.Θα νοιώθουμε τη θερμοκρασία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη!
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν Μ.Ο. στα 1000-1100μ  !Στο οροπέδιο Λασιθίου δεν αποκλείω πέραν από το χιονόνερο πρόσκαιρα να το γυρίσει κατά τη διάρκεια των εξάρσεων σε χιόνι!

Να περάσουμε στην  Πέμπτη όπου αν και θα δούμε μεγάλα ανοίγματα στον ουρανό κυρίως στα δυτικά και νότια ,από τις προμεσημβρινές ώρες και πάλι ο καιρός θα κλείσει! Στα βόρεια -βορειοανατολικά διαμερίσματα είναι πολύ πιθανό και πάλι να σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά!Τα όποια φαινόμενα ,θα είναι κατά βάση ασθενή! 
Βοριάδες 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ ,η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη,ενώ οι ασθενείς χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα 1200-1300μ!

Να περάσουμε στην Παρασκευή όπου ο καιρό θα βελτιωθεί ουσιαστικά ! Ήλιος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βορειοανατολικά (κυρίως ορεινά) !
Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενούν (5-6 μποφόρ) ,η θερμοκρασία σε άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως στα νότια .Τη νύχτα της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου θα σημειωθούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες!
Δυο λόγια για τη συνέχεια ,που όπως σας έχουμε ξανά πει ,ο Μάρτης δεν συμμορφώνεται!
Από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως Κυριακή-Δευτέρα μια νέα κακοκαιρία δείχνει να μας απασχολεί! Για τα χαρακτηριστικά της θα μιλήσουμε όσο πλησιάζουν οι μέρες!
Πάντως και το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μήνα φαίνεται άκρως ενδιαφέρον! 
Για τους Γεωργούς του νησιού,να πω ότι προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι πολύ ψυχρό ,έτσι ώστε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα! Παρ' όλα αυτά επειδή η προγνωσιμότητα αυτή την μεταβατική περίοδο μακροπρόθεσμα είναι κάπως δύσκολή ,αλλά και με το δεδομένο ότι στην βορειοανατολική Ευρώπη θα συσσωρευτεί αρκετό ψύχος,αν κάτι προκύψει θα ενημερωθείτε εκτάκτως από το meteokrhtes.blogspot.gr !

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου