Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

"ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ" ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/9/2013 (01:30)

Μια άκρως Φθινοπωρινή  διαταραχή βρίσκεται στο κατώφλι της χώρας μας ! Από την Δευτέρα κι από τα δυτικά ,βορειοδυτικά ο καιρός χαλάει με βροχές ,καταιγίδες και κατά τόπους έντονα φαινόμενα!
Λίγο ή πολύ κάτι θα δουν σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας ,απλά στον καταμερισμό  του υετού θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ! Τα δυτικά ,τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τα διαμερίσματα που θα επηρεαστούν περισσότερο!Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν στα πελάγη και η θερμοκρασία κυρίως από το βράδυ θα σημειώσει πτώση από τα βορειοδυτικά!
Πάμε όμως στα του οίκου μας να δούμε αναλυτικότερα τον καιρό τον επόμενων ημερών και το κατά πόσο θα αλλάξει και στην Κρήτη το σκηνικό!

Δευτέρα 30/9/2013
Με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς βροχές θα μας αποχαιρετήσει ο Σεπτέμβριος ! Ήλιος λοιπόν απ' άκρη σ' άκρη στο νησί ,με λίγες κατά τόπους αραιές συννεφιές ! Από τις απογευματινές ώρες κι από τα δυτικά ,οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά ,τίποτα όμως περισσότερο!
Οι άνεμοι από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις γενικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και μόνο στα πελάγη τοπικά 5-6 ! Τη νύχτα κι από τα δυτικά θα ενισχυθούν και στη στεριά!
Η θερμοκρασία σε άνοδο στα βόρεια τμήματα ,όπου ίσως τοπικά αγγίξει και τους 33- 34°C !Εδώ να πω ότι και η νύχτα  θα είναι αρκετά ζεστή σ αυτές τις περιοχές όπου ο νοτιάς θα δρα ως καταβάτης!
Στα νότια δε θα ξεπερνά τους 26- 27°C !

Τρίτη 1/10/2013
Ο Σεπτέμβρης λοιπόν μας αποχαιρετά μ ένα τελευταίο Καλοκαιρινό χαμόγελο όμως ο Οκτώβρης έρχεται με άγριες διαθέσεις !
Συννεφιές λοιπόν θα έχουμε από το πρωί της Τρίτης κατά τόπους πυκνότερες με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα δυτικά και κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα υπόλοιπα! Λόγω της εποχής υπάρχει περιθώριο για κάποιες εκπλήξεις με τοπικά πιο έντονα φαινόμενα ,αλλά και περιθώριο αρνητικών εκπλήξεων ,δηλαδή να βρέξει τοπικά ασθενώς!
Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση όμως πιθανότητα τοπικών όμβρων και πάλι υπάρχει σε ορεινές και προσήνεμες στο νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές!Τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν τη νύχτα και σ αυτές τις περιοχές . Εδώ να σημειώσω ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα οι βροχές που θα σημειωθούν ,να περιέχουν υψηλά ποσοστά σκόνης (λασποβροχές)!
Οι άνεμοι από νότιες γενικά διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά κυρίως σε δυτικά και βόρεια τμήματα ακόμα και 7 μποφόρ ! Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4-5 και το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ!
Η θερμοκρασία σε πτώση,δε θα ξεπερνά τους 28-29°C στα βόρεια (κατά τη διάρκεια των φαινομένων και από το από τη δύση του ηλίου και μετά ,με την στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή) ...και τους 26-27°C στα νότια!

Τετάρτη 2/10/2013
Η Τετάρτη θα είναι μία διαφορετική ημέρα !Δροσερή ,πεντακάθαρη,ατμόσφαιρα,  με λίγες νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα βόρεια του νησιού. Φαίνονται κάποια διάσπαρτα ασθενή κατά βάση φαινόμενα εκεί, που ίσως κυρίως μέχρι το μεσημέρι τοπικά να έχουν και εντάσεις! Στα νοτιότερα τμήματα μόνο ηλιοφάνεια και πολύ λίγες αραιές νεφώσεις!
Οι άνεμοι πλέον από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-5 και κατά τόπους 6 μποφόρ !
Η θερμοκρασία σε νέα πτώση δε θα ξεπερνά σε γενικές γραμμές τους 25°C !

Πέμπτη -Παρασκευή 3-4/10/2013
H Πέμπτη σε πρώτη φάση ,κυρίως όμως η Παρασκευή θα είναι δύο αρκετά ψυχρές ημέρες ! Την Παρασκευή μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 19-20°C στα βόρεια τμήματα(2-4 βαθμούς υψηλότερη στα νότια)  ! Κατά τη γνώμη μου αν και προς το παρόν στα προγνωστικά μοντέλα βροχές δε φαίνονται,αυτή η ψυχρή για την εποχή εισβολή μάλλον θα συνδυαστεί με τοπικές  βροχές -μπόρες στα βορειότερα και κυρίως στα ορεινότερα σημεία της Κρήτης! Αν συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο κάποιες χιονοπτώσεις θα ασπρίσουν για λίγο τις κορφές των βουνών μας! Για καλού και για κακού την Παρασκευή (αν υπάρχει ορατότητα ) ρίξτε μια ματιά προς τις ψηλές κορφές μας!

Προοπτική
Τέλος το Σάββατο ο καιρός ουσιαστικά βελτιώνεται ,ενώ την Κυριακή ένα νέο σύστημα δείχνει να μας επισκέπτεται από τα δυτικά! Η θερμοκρασία θ' ανέβει σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες όμως τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει ψύχρα έως και κρύο !
Να σας υπενθυμίσω για άλλη μία φορά ότι η εποχή είναι μεταβατική ,πολύ δύσκολη στην προβλεψιμότητα .Τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς ακόμα και για το τριήμερο  !
Καλά να περνάτε και προσοχή με την ψύχρα; κρύο για την εποχή; Όπως θέλετε πείτε το !  

                                      (φωτογραφία Χαρά Κουράκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου