Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9/2013)

Καλή σας μέρα !Αύριο Σάββατο και επισήμως μπαίνουμε στο Φθινόπωρο .Αν και από την προηγούμενη Δευτέρα ο καιρός άλλαξε ,όχι μόνο γιατί είχαμε τις βροχές και τις καταιγίδες το βράδυ της ίδιας μέρας ,αλλά η αίσθηση του Καλοκαιριού πλέον έπαψε!Αν θυμάστε πριν από καιρό (μέσα Αυγούστου) σας είχα πει ,σε μια εκτίμηση μου ,ότι το Φθινόπωρο φέτος θα έρθει στην ώρα του ! Πράγματι λοιπόν ο καιρός χαλάει ,ακριβώς  την ημέρα εισόδου του !
Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι θα συμβεί καιρικά ,σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη !
Αραιές νεφώσεις την Παρασκευή 20/9/2013 κατά τόπους πυκνότερες στα δυτικά και βόρεια τμήματα μέχρι και το μεσημέρι .Η πιθανότητα να πέσει καμιά ψιχάλα ή μπορίτσα κυρίως στα ορεινότερα τμήματα αυτές τις ώρες είναι μικρή ,όμως υπαρκτή!
Τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες ,συνθήκες αστάθειας ίσως δώσουν πολύ τοπικούς όμβρους μικρής διάρκειας στα εσωτερικά νότια και ορεινά τμήματα του νομού Λασιθίου όπως και στα νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου ! Τίποτα το σπουδαίο κατά τη γνώμη μου !
Από τις βραδυνές ώρες όμως και από τα βορειοδυτικά -δυτικά τμήματα του νησιού ,εκ νέου τα σύννεφα θα πυκνώσουν,ενώ θ αρχίζει στα βορειότερα τμήματα κυρίως ,να μυρίζει βροχή και κάποιες λάμψεις στο Κρητικό πέλαγος ,ολοένα θα πλησιάζουν !
Μέσα στη νύχτα και προς τα ξημερώματα του Σαββάτου ,ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση με βροχές ,τοπικά έντονες καταιγίδες ,ακόμα και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις μικρής διάρκειας είναι πολύ πιθανές στα βόρεια ,όπου βρίσκονται και οι μεγάλες πόλεις μας !
Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν τοπικά πλημμυρικά επεισόδια !!!
Στην υπόλοιπη κεντρική και ορεινή Κρήτη θα έχουμε κι εδώ τοπικές βροχές και καταιγίδες σταδιακά από τις πρωινές ώρες  ,όμως στα νότια,όσο πιο κοντά στη θάλασσα  η κατάσταση θα είναι καλύτερη αφού η πιθανότητα να επηρεαστούν σποραδικά είναι μικρή!
Από τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενούν και θα περιορίζονται σε πιο ορεινές ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρώτες απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί!
Οι άνεμοι την Παρασκευή από δυτικές -βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-με 6  πρόσκαιρα ακόμα και 7 μποφόρ στα δυτικά , 4 με 5 και τοπικά 6 στα υπόλοιπα !
Τη νύχτα θα στραφούν σε πιο δυτικούς και θα εξασθενήσουν αρκετά ,ενώ το Σάββατο θα πνέουν βοριάδες 4-5 μποφόρ ..Από δυτικές διευθύνσεις θα παραμείνουν οι άνεμοι, στα νότια και στο Λιβυκό!
Η θερμοκρασία γενικά την Παρασκευή δε θα ξεπερνά τους 27°C στα δυτικά της Κρήτης και τους 28-29°C στα ανατολικότερα τμήματα
Το Σάββατο θα σημειώσει πτώση της τάξεως των 2-3 βαθμών !
Τέλος την Κυριακή (ημέρα της συνάντησης μας ) εκτός από την μικρή ενίσχυση των βοριάδων την νέα μικρή πτώση του υδραργύρου και τις τοπικές νεφώσεις που θα πυκνώνουν τοπικά ,κάτι άλλο δεν προβλέπεται  ...Μακάρι να πέσω έξω γι αυτή τη μέρα και να μας κάνει καμιά έκπληξη!
Κλείνοντας να πω ότι την επόμενη εβδομάδα ,θα έχουμε ψύχρα έως και κρύο για την εποχή ! Δείχνουν κάποιες βροχές να μας επισκέπτονται από τη Δευτέρα το βράδυ κιόλας !
Και ποιος ξέρει ; μέχρι την Τετάρτη ίσως πέσουν και τα πρώτα χιονάκια στις κορφές των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη ! Θα τα δούμε όμως αυτά καλύτερα μέρα με την μέρα!
Καλά να περνάτε και Προσοχή μη πνιγούμε πάλι όπως συνηθίζεται ,σε μια κουταλιά νερό!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου