Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οδοιπορικό στο οροπέδιο Καθαρού 10 Ιουλίου 2013

Οδοιπορικό στο οροπέδιο Καθαρού 10 Ιουλίου 2013 (φωτογραφίες Γιάννης Βάρδας).
Το Καθαρό είναι οροπέδιο του νομού Λασιθίου Κρήτης . Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων και απέχει 16 χιλιόμετρα από την Κριτσά και 12 χιλιόμετρα από το οροπέδιο Λασιθίου. Κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι από βοσκούς, ενώ δεν λείπουν και οι καλλιέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο Καθαρό υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ιδιοκτησίας της γης, καθώς όλη η έκταση του Καθαρού ανήκει αποκλειστικά στο δημοτικό διαμέρισμα Κριτσάς, και μόνο οι μόνιμοι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του χωριού έχουν το δικαίωμα να χτίσουν στο Καθαρό.  
Κάθε έτος, το χειμώνα, οι βαριές χιονοπτώσεις καλύπτουν όλα τα σπίτια με αποτέλεσμα η χλωρίδα και πανίδα στο Καθαρό να μην είναι τόσο συνηθισμένες.
Στην παραπάνω φωτογραφία ,βλέπουμε την τρίτη ως αναφορά το υψόμετρο κορφή των Δείκτη ,με την ονομασία Λάζαρος (2085μ.) ,που βρίσκεται δυτικά - νοτιοδυτικά του Καθαρού!
 Για να καταφέρουμε να βγάλουμε αυτές τις πανοραμικές φωτογραφίες ,βγήκαμε στην τοποθεσία Τραντά το Πάτημα 1400-1500 μ περίπου ...

Όμορφη φύση !! Καθαρός δροσερός αέρας!!!
Κατά την ανάβαση μας εδώ ,η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 18°C ,ενώ ο άνεμος λυσομανούσε κυρίως όσο βγαίναμε στην κορυφή του βουνού (Κορυφή των Βατουλιώ) !!
Το Οροπέδιο μήκους 10χιλιομέτρων και εύρους 15 από της κορυφής Πίτουρου μέχρι Λάκκο Καδή,αποτελείται από κοιλάδες περικλειόμενες γύρω από σειρές βουνών και ορέων!

Ερημοκαταλύματα!! Κάποτε εδώ ήταν η μάντρα του παππού! Εδώ μεγάλωσαν οι γονείς μας !!

Τώρα το ξεροβόρι ,λες και μεταφέρει ήχους από εκείνες τις όμορφες εποχές που ο τόπος έσφυζε από ζωή!!!

Οι πρίνοι βασανισμένοι και προσαρμοσμένοι στις άγριες καιρικές συνθήκες της κορφής !

Το Καθαρό το 1961 απογράφεται με 0 κατοίκους όπως το 1971 και το 1981.Μόνο το 1991 έχει 4 κατοίκους....
Η θέα είναι απίστευτη από εδώ!!! Θα προτείναμε  σε όλους εσάς να επισκεφθείτε αυτόν τον τόπο,αλλά και τόσα άλλα ορεινά πανέμορφα σημεία της Κρήτης !
Κάπου εδώ τελειώνει το οδοιπορικό μας ! Ελπίζουμε να σας ταξιδέψαμε όμορφα με τις ερασιτεχνικές μας αυτές φωτογραφίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου