Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ο κυρ Βοριάς εμήνυσε τ' Αγι' Αντωνιού μαντάτο, ν ανεμαζώξει τσι βοσκούς να του τσι φέρει κάτω!

 Μετά από ένα μήνα περίπου, που μάλιστα τις περισσότερες χρονιές, επρόκειτο για ένα διάστημα αρκετά παραγωγικό και ψυχρό για το νησί μας, το καιρικό ενδιαφέρον επιστρέφει, κρατώντας σφιχτά κι από το χέρι το Χειμώνα, που άργησε εφέτος! Δυο πράγματα θέλουμε να τονίσουμε εδώ. Το πρώτο είναι, ότι θα μας εντυπωσιάσει όλο αυτό, μιας κι από τα κοντομάνικα και τον κόσμο στις παραλίες που συνηθίσαμε να βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, πολύ γρήγορα θα πάμε στα παλτό στα τζάκια και στα σκουφιά! Το δεύτερο βέβαια είναι, ότι για το μήνα που διανύουμε, αυτό είναι το φυσιολογικό κι όχι η προχωρημένη Άνοιξη στο ύφος του καιρού, που βιώναμε μέχρι σήμερα.

            (Παλιότερη φωτογραφία από το οροπέδιο Λασιθίου από την Αγγελική Τσαγκαράκη)
 Πριν μιλήσουμε αναλυτικά, για τον καιρό των επόμενων ημερών, να σας πούμε με δυο λόγια, ότι αν και κάποιες βροχές σε συνδυασμό με πτώση του υδραργύρου, θα ξεκινήσουν στο νησί μας από σήμερα το βράδυ, μέχρι και την Πέμπτη, δεν αναμένεται κάτι σοβαρό. Όμως το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε, είναι αυτό, μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι του οροπεδίου Λασιθίου, των Ανωγίων και πολλών άλλων περιοχών από τα 700μ περίπου υψόμετρο και πάνω, αυτό το συγκεκριμένο διάστημα, έχουν τις σοβαρότερες πιθανότητες να δουν άσπρη μέρα! Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά 100%, μιας και η πρόγνωση είναι πέραν του τριημέρου. Κατά την προσωπική μας πάντως γνώμη, αυτό θα συμβεί. Λιγότερες, αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες, να χιονίσει ακόμα και πάνω από τα 400 περίπου μέτρα, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο!

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά τον καιρό των επόμενων ημερών ...

Τρίτη 12/1/2021

Νεφώσεις θα επικρατήσουν σήμερα, με αρκετά ενισχυμένους νοτιάδες που θα αγγίζουν κατά τόπους και τα 6-7 μποφόρ (ριπές 8 σε ευπαθείς περιοχές, δεν αποκλείονται). Από αργά το απόγευμα κι από τα δυτικά, ένα εξασθενημένο μέτωπο, θα δώσει τοπικές βροχές, που μέσα στη νύχτα, θα επεκταθούν ανατολικότερα. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο δυτικούς και θα ενισχυθούν σε κάποια θαλάσσια κυρίως και παραθαλάσσια διαμερίσματα αγγίζοντας τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές ακόμα και λίγο μεγαλύτερες, δεν αποκλείονται! Να τονίσουμε εδώ, ότι δεν πρόκειται για αξιόλογα φαινόμενα, ότι θα είναι τοπικού χαρακτήρα και περιοχές από το νομό Ηρακλείου κι ανατολικότερα, θα επηρεαστούν, από λίγο έως καθόλου. Η θερμοκρασία που και πάλι μέχρι το μεσημέρι θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα (20-22°C, ενώ κατά τόπους στη βόρεια Κρήτη θα είναι 2-3°C υψηλότερη), από το απόγευμα και μετά, θα παρουσιάσει αισθητή πτώση!

Τετάρτη 13/1/2021

Άστατος γενικά καιρός θα επικρατήσει την Τετάρτη, με τους ανέμους να στρέφονται σε πιο δυτικούς -βορειοδυτικούς περίπου στα επίπεδα της Τρίτης, όσον αφορά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και πάλι! Λόγω των ψυχρότερων αερίων μαζών που θα εισβάλουν βίαια, θα παρατηρηθούν διάσπαρτες μπόρες μέχρι αργά το απόγευμα (όχι κάτι το σοβαρό), ενώ από εκεί και μετά θα έχουν την τάση να γενικεύονται λίγο περισσότερο στα βόρεια -βορειοανατολικά του νησιού. Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 15-18°C σε πεδινά και παραθαλάσσια διαμερίσματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά μας πάνω από τα 1600-1700μ σε γενικές γραμμές.

Πέμπτη 14/1/2021

Την αρχή της ημέρας, δεν αποκλείονται κάποια τοπικά φαινόμενα στα βορειοανατολικά (κυρίως στο νομό Λασιθίου), με γρήγορη βελτίωση. Από το βράδυ κι από τα δυτικά, ο καιρός επιδεινώνεται εκ νέου με βροχές και ίσως σποραδικές καταιγίδες που μέσα στη νύχτα και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα επεκταθούν ανατολικότερα. Πιο γενικευμένα και πιο αξιόλογα, θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά εσωτερικά και τα νότια της Κρήτης. Οι άνεμοι σταδιακά από το απόγευμα και μετά, θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς αγγίζοντας και τα 7-8 μποφόρ, σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Τετάρτης. 

Παρασκευή 15/1/2021

Ημέρα σοβαρής επιδείνωσης του καιρού, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, με βροχές κατά περιόδους έντονες, στροφή των ανέμων σε βοριάδες αρκετά ενισχυμένους σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σίγουρα πάνω από τα 750-800μ. Για την ημέρα αυτή αλλά και για την πολύ σοβαρή πιθανότητα τ' Αγι' Αντωνιού οι χιονοπτώσεις να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα, θα μιλήσουμε αναλυτικά με νέα εκτίμηση την Πέμπτη το βράδυ.

Πριν κλείσουμε, να σας πούμε ότι οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι όπως είπαμε, όμως οι περισσότερες πιθανότητες για απαγορευτικό, υπάρχουν από την Πέμπτη το βράδυ και μετά. Καλό είναι να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου