Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Μικρές δόσεις χειμώνα. Επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ!

Η παρέλαση των νοτιάδων δυστυχώς συνεχίζεται κι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας από τις αρχές του Φθινοπώρου, όπου μιλήσαμε για ένα ήπιο γενικά Χειμώνα! Παρ' όλα αυτά, όπως και στα μέσα του Γενάρη, έτσι κι από σήμερα το βράδυ έως την Πέμπτη, μια μικρή δόση κρύου -Χειμώνα, θα την πάρουμε!

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας στην ομάδα μας στο facebook, αναφέραμε ότι οι περιοχές που στην προηγούμενη ψυχρή εισβολή χιονίστηκαν, πρέπει να ετοιμάζονται ξανά! Παρ' ότι τα στοιχεία κάπως χάλασαν θερμοκρασιακά κυρίως, αυτό θα συμβεί. Η νέα αυτή διαταραχή όμως, που μας τυράννησε αρκετά μέχρι κάπως να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, θα έχει κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με αυτή στα μέσα του μήνα. Κάποια από αυτά θα είναι ότι οι άνεμοι θα είναι πιο δυτικοί -βορειοδυτικοί κι έτσι θα ευνοηθούν οι χιονοπτώσεις -χιονοστρώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα από αυτά που μπορεί αυτή τη στιγμή να επιτρέπουν οι θερμοκρασιακοί χάρτες, σε σχέση με τα 850hPa (1400μ). Από την άλλη, η καλή υποστήριξη στα 500hPa έστω και πρόσκαιρα, θα ευνοήσει στην εμφάνιση ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, κάθε λογής χιονοσφαιριδίων! Μπορεί να ασπρίσουν δηλαδή περιοχές που δεν αναμένονται χιονοπτώσεις, από το γνωστό μας κουκοσάλι (αυτό για την Τετάρτη). Τέλος, η απουσία κάποιου σοβαρού αιτίου (βαρομετρικού χαμηλού), πλην του μετώπου που θα σαρώσει απ' άκρη σ' άκρη το νησί μας, απόψε τη νύχτα κι από το πρωί της Τετάρτης θα αποτελεί παρελθόν, θα καταστήσει τον καιρό πιο άστατο μέχρι και την Πέμπτη, με πιο επιλεκτικά φαινόμενα.

Τρίτη 26/1/2021

Προσοχή δείξτε και τις επόμενες ώρες, μιας κι οι νοτιάδες που ήδη μας ταλαιπωρούν, θα ενισχυθούν λίγο ακόμα και θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο (πιθανές κι ακόμα μεγαλύτερες ριπές)! Από τα μεσάνυχτα περίπου κι από τα δυτικά, θα στραφούν σε πιο δυτικούς με την ίδια ένταση, κυρίως σε δυτικά και παραθαλάσσια διαμερίσματα. Ωστόσο, από τις επόμενες ώρες κάποιες πιο σοβαρές βροχές θα αρχίσουν να σημειώνονται από το νομό Χανίων οι οποίες σταδιακά θα εντείνονται, θα γενικεύονται και θα έχουν ανατολικότερη επέκταση! Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης, το μέτωπο που προαναφέραμε, θα δώσει αρκετές βροχές, πιθανές χαλαζοπτώσεις -καταιγίδες, χιόνια στα βουνά μας και θα ρίξει σταδιακά τον υδράργυρο.

Τετάρτη 27/1/2021

Ημέρα με αρκετό κρύο και κάποιες χιονοπτώσεις αρχικά στα κεντροδυτικά του νησιού κι αργότερα και στα υπόλοιπα, πάνω από τα 600-700μ κατά πάσα πιθανότητα πρόσκαιρα, ενώ τα 750-800μ πιστεύουμε ότι το έχουν σίγουρα. Ο καιρός θα έχει και ανοίγματα, θα έχουμε κάθε λογής χιονουετού (κουκοσάλι) και γενικά, κυρίως μπόρες απότομης έναρξης και λήξεις. Την αρχή της ημέρας θα βρέχει στα πολύ ανατολικά, με πρόσκαιρη βελτίωση αργότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι στα πελάγη και σε δυτικά και παραθαλάσσια διαμερίσματα, μέχρι 7-8 μποφόρ και πολύ τοπικά στα πελάγη 9,  αρχικά από Δ-ΒΔ κι αργότερα από ΒΔ-Δ διευθύνσεις. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει σε πεδινά και παραθαλάσσια τους 12-14°C, με εντονότερη την αίσθηση του κρύου.

Πέμπτη 28/1/2021

Η μέρα θα ξεκινήσει αρκετά Χειμωνιάτικη με κάποια φαινόμενα κυρίως στα βόρεια εσωτερικά κι ανατολικά του νησιού μας. Ένα αβαθές χαμηλό που αυτήν την ημέρα θα περάσει από το Λιβυκό πέλαγος, πολύ πιθανόν να επιδεινώσει πρόσκαιρα προς το μεσημέρι τον καιρό και στα υπόλοιπα. Πάντως σταδιακά και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν παντού. Η θερμοκρασία περίπου στα επίπεδα της Τετάρτης, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ανέβουν υψόμετρο από το πρωί -προμεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-6 και πολύ τοπικά 7 μποφόρ.

Οι νοτιάδες, δεν μας ξεχνούν κι επιστρέφουν αμέσως από την Παρασκευή, μαζί με βροχές κυρίως στα δυτικά και τα νότια με σταδιακή βελτίωση από το Σάββατο, ενώ με μια νέα διαταραχή πιο σοβαρή παραγωγική αλλά χωρίς να συνοδεύεται από χιόνια χαμηλά και ψυχρές αέριες μάζες όπως θα λαχταρούν οι περισσότεροι, θα μας κάνει ποδαρικό ο Φλεβάρης! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου