Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Βροχές τη Δευτέρα και την Τρίτη κυρίως στα κεντροδυτικά ...Αργότερα το χάος!

Όσοι από εσάς αγαπάτε τη βροχή ή τη χρειάζεστε, καλό θα είναι να το χαρείτε λίγο το διήμερο Δευτέρα Τρίτη κι ότι πιάσουμε που λέμε,  γιατί από εκεί και μετά και μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του Οκτώβρη, δεν βλέπουμε τίποτα άξιο λόγου!
Όμως και πάλι, ακόμα κι αυτό το διήμερο που προαναφέραμε, δεν φαίνεται κάτι με διάρκεια, γενικευμένο και με την δυναμική που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή για να ποτιστούμε και ν' αλλάξει λίγο η φύση γύρω μας. Θα μας δροσίσει λοιπόν δεν θα μας ποτίσει πλην λίγων εξαιρέσεων. Περισσότερο θα μας θυμίσει ότι είμαστε στο Φθινόπωρο, παρά θα μας βάλει.
Όσο δυτικότερα βρισκόμαστε πάνω στο νησί, τόσο πιο μεγάλη πιθανότητα έχουμε για κάτι αξιοπρεπή, ενώ δεν θα λείψουν οι καταιγίδες και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις!
Όλα αυτά με νοτιάδες αρχικά, που όμως δεν θα ενισχυθούν πολύ και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

(Φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας)
Έστω και μια ψιχάλα, ένα ψιλόβροχο ή μια πρόσκαιρη μπόρα, θα δουν σχεδόν όλες οι περιοχές του νησιού. Ακόμα και τα πιο ανατολικά - νοτιοανατολικά, που θα επηρεαστούν λιγότερο.
Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει πτώση το επόμενο τριήμερο, θα διατηρηθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα.
Μεταφορά σκόνης κυρίως στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα υπάρξει, άρα μιλάμε για λασποβροχές.
Από την Τετάρτη τα όποια φαινόμενα σταματούν οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες, η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα για τις επόμενες 9-10 ημέρες!

Πάμε να δούμε λοιπόν τον καιρό του επόμενου τριημέρου αναλυτικά.

Δευτέρα 7/10/2019

Με κάποιες νεφώσεις λοιπόν θα ξεκινήσει η Δευτέρα, πυκνότερες στα δυτικά, τα νότια - νοτιοδυτικά και τα εσωτερικά του νησιού. Αρχικά κάποια θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα θα δουν πολύ τοπικές μπόρες, που όμως γρήγορα κι όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, από το νομό Χανίων ο καιρός θα επιδεινωθεί!
Βροχές λοιπόν και σποραδικές καταιγίδες, που θα έχουν την τάση να επεκταθούν όσο βαδίζουμε προς το απόγευμα ανατολικότερα και να εντείνονται κατά τόπους στα δυτικά - νοτιοδυτικά του νησιού και σε κάποιες περιοχές τις κεντρικής κι ανατολικής Κρήτης προσήνεμες στο νοτιοδυτικό άνεμο, πλησίον των ορεινών όγκων. Από το Ηράκλειο κι ανατολικότερα βορειοανατολικότερα τα φαινόμενα θα είναι λίγα και τοπικά. Τα ανοίγματα του καιρού μεγαλύτερα, ενώ κυρίως στο νομό Λασιθίου, μάλλον θα υπάρξουν περιοχές που δεν θα κάνει τίποτα.
Μέσα στη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά, με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί σε γενικές γραμμές 4-6 μποφόρ, που ίσως ενισχυθούν λίγο ακόμα πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια της έλευσης του μετώπου από τα νοτιοδυτικά
Η θερμοκρασία όπως είπαμε σε πτώση, παρ όλα αυτά θα καταφέρει πιθανόν στα βόρεια - βορειοανατολικά λόγω των νοτιάδων και των ανοιγμάτων, να αγγίξει και τους 27-29°C κατά τόπους.
Στα δυτικά και κυρίως στα νότια-νοτιοδυτικά, όπου θα έχουμε και τα περισσότερα φαινόμενα δεν αποκλείεται να συναντήσουμε μέγιστες, ακόμα και 5-7°C κάτω, από τις προαναφερθείσες!
Κλείνοντας με την Δευτέρα, να σημειώσουμε ότι ενδέχεται  να έχουμε, πολύ τοπικά ακόμα κι έντονα φαινόμενα ή και χαλαζοπτώσεις.

Πάμε στην Τρίτη, όπου θα είναι πιο βαριά, πιο συννεφιασμένη ημέρα, θα μυρίζει περισσότερο Φθινόπωρο πιο γενικευμένα, ενώ και πάλι θα έχουμε κάποιες βροχές και τοπικές καταιγίδες!
Οι βροχές αυτές θα αφορούν περισσότερο τη βόρεια ,τη βορειοδυτική, την εσωτερική κι ορεινή Κρήτη,από τις προμεσημβρινές ώρες κι έπειτα. Περιοχές στα βόρεια κι εσωτερικά, από τα δυτικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου, έως τ' ανατολικότερα του νομού Χανίων, προσήνεμες αυτή τη φορά στον ανατολικό-βορειοανατολικό άνεμο (όσο δυτικότερα κι εσωτερικότερα τόσο καλύτερα), ίσως δουν κι αξιόλογα φαινόμενα!
Οι νότιοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε πιο ανατολικούς βορειοανατολικούς 3-5 και πολύ τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στη βόρεια Κρήτη!
H Τετάρτη θα ξεκινήσει με σχεδόν αίθριο καιρό σε όλα τα νότια και στο νομό Λασιθίου. Κάπως πιο Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό στα βόρεια -βορειοδυτικά, με περισσότερες νεφώσεις και πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών το πρωί (όχι κάτι το σοβαρό), με γρήγορη βελτίωση.
Η μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια πεδινά θα κυμανθούν μεταξύ 22 και 25°C, 24-27°C στα νότια αντίστοιχα.
Οι άνεμοι γενικά από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένιση!
Όπως είπαμε αρχικά, από την Πέμπτη και μέχρι τουλάχιστον τις 15 του Οκτώβρη, μπαίνουμε σ' ένα διάστημα χωρίς βροχές, με κάποιες νεφώσεις κατά διαστήματα και θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για την εποχή, μάλλον και άνω των 30°C τοπικά!
Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα ενημερώνεστε πρώτοι από εδώ κι από την ομάδα μας στο facebook Μετεωκρητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου