Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Έκτακτη ανακοίνωση από τους Μετεωκρήτες! Που θα χιονίσει; Τι θα πρέπει να προσέξουμε;

 Έως τώρα, τα πράγματα πάνε όπως ακριβώς τα εκτιμήσαμε. Ο Χειμώνας εμφανίστηκε μετά τις 13 του Γενάρη! Βροχές έπεσαν, ο υδράργυρος επανήλθε εκεί που του αρμόζει για την εποχή και οι άνεμοι πνέουν αρκετά ενισχυμένοι. Όλο αυτό όμως, ήταν μια πρόγευση. Το κύριο πιάτο, ξεκινά από σήμερα Σάββατο και θα μας το Σερβίρει ο Γενάρης, μέχρι και την Τετάρτη, όπου κι ο καιρός βελτιώνεται. Η καιρική ποικιλία μεγάλη, καθώς ο λευκός επισκέπτης, θα κάνει το καθήκον του εκεί που πρέπει, κυρίως από τα 900-1000μ και πάνω, τα βουνά θα βάλουν πολύ πολύ χιόνι, όμως δεν θα σταθούμε εκεί η Κυριακή και η Τρίτη, θα είναι δυο ημέρες, που τα χιόνια θα τιμήσουν και χαμηλότερα υψόμετρα! Σας είχαμε τονίσει εξ' αρχής, ότι οι διατάξεις στον χάρτη των συστημάτων, δεν μας γεμίζει το μάτι για χιόνια μέχρι τα πεδινά ημιπεδινά του νησιού. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως δεν θα είναι μια πολύ σοβαρή κακοκαιρία, που η Κρήτη την είχε ανάγκη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για την πρώτη χιονιά, της εφετινής υδρολογικής περιόδου!


Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αναλυτικά μέρα με τη μέρα, αφού σας πούμε ότι σήμερα Σάββατο, θα επιμείνουν οι βροχές κατά τόπους, κάποιες χαλαζοπτώσεις πολύ πιθανόν, ενώ από αργά το απόγευμα ο κύριος όγκος των φαινομένων, θα εντοπίζεται στα βόρεια -βορειοανατολικά, εσωτερικά κι ανατολικά διαμερίσματα του νησιού. Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς χωρίς να δημιουργούν προβλήματα κι θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής σταδιακά, κυρίως πάνω από τα 1300-1500μ αρχικά κι αργότερα 1100-1300μ από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Κυριακή 17/1/2021

Είπαμε πριν μέρες στην εκτίμησή μας για τον χιονιστή Άγιο Αντώνη! Κλασικός χιονιάς όσον αφορά την όψη του καιρού την Κυριακή. Με ανοίγματα και πιο κλειστό καιρό στα ορεινά! Αν και οι θερμοκρασίες δεν θα είναι τόσο κατάλληλες για να χιονίσει χαμηλά, εκπλήξεις κάθε μορφής χιονο -υετού, θα υπάρξουν ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πάντως πιστεύουμε ότι σταθερές χιονοπτώσεις, θα σημειώνονται από τα 800-900μ και πάνω. Τα Ανώγεια και το οροπέδιο Λασιθίου θα είναι αρκετά οριακά και μάλλον θα δουν έστω και πρόσκαιρα χιονόπτωση. Προς το μεσημέρι -απόγευμα, ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση, όμως από το βράδυ και κυρίως προς τα ξημερώματα της Δευτέρας εκ νέου θα επιδεινωθεί στα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί   4-6 μποφόρ (πολύ τοπικά και πρόσκαιρα 7), ενώ η θερμοκρασία, δεν θα ξεπερνάει τους 9-10°C στα βόρεια πεδινά, ενώ 1-2°C υψηλότερη θα είναι κατά τόπους στα νότια και σε κάποια παραθαλάσσια.

Δευτέρα 18/1/2021

Χαμηλό βαρομετρικό σχετικά αβαθή, της τάξεως των 1007 -1015mb που θα δημιουργηθεί στα κράσπεδα του αντικυκλώνα δυτικά μας, θα επιδεινώσει σοβαρά τον καιρό στο νησί μας, καθώς θα κινηθεί από το νότιο Ιόνιο ανατολικά -νοτιοανατολικά. Σε πρώτη φάση, αυτό το χαμηλό, θα ανεβάσει τη θερμοκρασία και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων κι έτσι αυτές από τις προμεσημβρινές ώρες και μέχρι το απόγευμα θα παρατηρούνται πάνω ακόμα κι από τα 1000-1300μ υψόμετρο πρόσκαιρα, ενώ και πάλι από το βράδυ τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων θα κατέβουν και μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης, πολύ πιθανόν να ξεκινούν, ακόμα και πάνω από τα 600 -700μ (πιθανές εκπλήξεις πρόσκαιρα χαμηλότερα σε πιο εσωτερικά διαμερίσματα και πλησίον στους ορεινούς όγκους). Δεν θα πρέπει όμως την ημέρα αυτή, να δώσουμε βάση μόνο στο που θα χιονίσει, αλλά κυρίως στις πολλές και γενικευμένες βροχές που θα σημειωθούν, ενώ δεν αποκλείονται και σποραδικές καταιγίδες! Οι χιονοπτώσεις ωστόσο θα είναι πολύ πυκνές στα ορεινά! Προσοχή λοιπόν γιατί τα φαινόμενα θα έχουν γενικά και ένταση και διάρκεια! Οι άνεμοι πρόσκαιρα θα στραφούν σε πιο νότιους, γρήγορα σε πιο ανατολικούς -βορειοανατολικούς κι αργότερα σε πιο βόρειους και θα αγγίξουν μόνο τοπικά και πρόσκαιρα ακόμα και τα 7-8 μποφόρ. Όσον άφορά τη θερμοκρασία, μόνο πρόσκαιρα όπως είπαμε θα γλυκάνει λίγο (8-12°C τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας).

Τρίτη 19/1/2021

Τσουχτερό κρύο θα επικρατήσει την Τρίτη, με παροδικές χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές από τα 400-500μ και πάνω (όχι παντού κυρίως σε εσωτερικά) και βροχή ή χιονόνερο πιο χαμηλά! Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 8-9°C ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι αυτή σε νότια και νοτιοδυτικά διαμερίσματα, όπου κι ο καιρός θα παρουσιάζει μεγάλα ανοίγματα. Οι βοριάδες θα αγγίζουν και τα 6-7 μποφόρ (μόνο τοπικά στα ανατολικά 8 κι ίσως και λίγο μεγαλύτερες ριπές).

Τετάρτη 20/1/2021

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός η θερμοκρασία άνοδο κι οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Πριν κλείσουμε, να σας πούμε ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις, πάντα υπάρχει ένα ρίσκο, και να υπάρξουν είτε έτσι είτε αλλιώς κάποιες μικρές αποκλείσεις σε σχέση με την πρόγνωσή μας. Ελπίζουμε όμως να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία! 

Ένα νέο σύστημα μας πλησιάζει από την Πέμπτη -Παρασκευή, κι έτσι φαίνεται μάλλον ότι θα έχουμε κάποιες σοβαρές βροχές από την Παρασκευή και μετά, με νοτιάδες όμως και ανεβασμένες σχετικά θερμοκρασίες! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου