Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΈΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ. Προσοχή πολύ δυναμική κακοκαιρία!

Για άλλη μια φορά εφέτος, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, να σας ενημερώνουμε για έντονα φαινόμενα και πολύ πιθανά προβλήματα! Τις τρεις προηγούμενες, δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Ελπίζουμε αυτή τη τέταρτη, να περάσει όλο αυτό με το λιγότερο κόστος σε ζημιές και φυσικά να μην υπάρξει ούτε τραυματισμός! Μέρες τώρα, παρακολουθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση οτιδήποτε νεότερο και σας ενημερώνουμε άμεσα, είτε από εδώ ,είτε από την ομάδα μας στο facebook!

Το βαρομετρικό χαμηλό λοιπόν που μας απασχολεί με τα μέτωπα του τελευταία, θα κινηθεί από την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας νοτιοανατολικά, θα βαθύνει σημαντικά δυτικά της Κρήτης, αγγίζοντας και τα 995mb (ίσως και λίγο χαμηλότερα), όπως θα δούμε στον παρακάτω χάρτη!

Αν κάποιος παρακολουθεί όλες αυτές τις μέρες τα καιρικά μοντέλα και τα ακολουθεί κατά γράμμα, θα έχει λίγο σαστίσει. Αυτό γιατί μικρές αλλαγές στην πορεία -τροχιά κυρίως και στη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, μπορούν είτε ν' αποφέρουν ευχάριστες, είτε δυσάρεστες εκπλήξεις!

Εσείς να κρατήσετε, ότι έχουμε να κάνουμε μια δυναμική και γενικευμένη αυτή τη φορά κατάσταση. Το επιβαρυμένο παρελθόν μας την εφετινή υδρολογική περίοδο κι η γη που δυσκολεύεται πλέον να απορροφήσει ραγδαίες και με διάρκεια βροχοπτώσεις, είναι κι αυτό ένα μείον σε όλη αυτή τη κατάσταση!  
Δε θέλουμε να σας τρομάξουμε, ούτε με μια διαταραχή να σκεφτείτε, ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου. Όμως, διανύουμε την εποχή, που ο κόσμος έχει πολλές εξωτερικές εργασίες λόγω της συλλογής ελαιοκάρπου κι έτσι σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν τα καιρικά φαινόμενα.

Βρέχει και σήμερα, τοπικά αρκετά αξιόλογα, ενώ όπως σας έχουμε πει, υπάρχουν κι ανοίγματα, κυρίως στη βόρεια -ανατολική και βορειοανατολική Κρήτη! Από τις επόμενες ώρες, ο καιρός θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση! Οι νότιοι - νοτιοδυτικοί άνεμοι θα αγγίζουν τα 5-7 μποφόρ κι έτσι καταλαβαίνεται, ότι τα πιο έντονα και με διάρκεια φαινόμενα, θα σημειωθούν στα νότια, νοτιοδυτικά, δυτικά κι εσωτερικά του νησιού, ενώ πιο άστατος καιρός θα επικρατήσει στα βόρεια -βορειοανατολικά και ανατολικά του νησιού. Πιθανές σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους! Η θερμοκρασία κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα αγγίξει τους 17-20°C σε πεδινά παραθαλάσσια.

Η Κυριακή δείχνει να ξεκινάει από το πρωί, με αρκετά άστατο καιρό κι ανοίγματα κυρίως στα βόρεια. Σημαντική επιδείνωση, αναμένεται περίπου από τις προμεσημβρινές -μεσημβρινές ώρες! Βροχές κατά τόπους έντονες, καταιγίδες, πολύ πιθανές χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο που ίσως δημιουργήσουν και προβλήματα δυστυχώς. Οι άνεμοι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ (πιθανές μεγαλύτερες ριπές κατά τη διάρκεια των καταιγίδων)! Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Πριν πάμε στη Δευτέρα, όπου πρόκειται για μια ημέρα αίνιγμα αρχικά, μιας και τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν στο να κάνει κέντρο το χαμηλό στην κεντροανατολική Κρήτη που σημαίνει ότι θα έχουμε κι ανοίγματα του καιρού από το νομό Ρεθύμνου κι ανατολικότερα, να σταματήσουμε εδώ και να σας πούμε, ότι :

Προσέχουμε! Από το Σάββατο το μεσημέρι κυρίως στα νότια δυτικά νοτιοδυτικά κι εσωτερικά κι από τη Κυριακή το μεσημέρι παντού!

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού, αναμένεται αμέσως από τις προμεσημβρινές ώρες κι από τη βορειοδυτική Κρήτη, με σταδιακή στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς (6-8 μποφόρ, πρόσκαιρα και τοπικά ίσως καταγραφούν και μεγαλύτερες ριπές)! Η θερμοκρασία σε πτώση.

Κρατήστε ότι ο κύριος όγκος των φαινομένων από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, μετατοπίζεται στη βόρεια Κρήτη, όπου και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί! Δεν αποκλείονται και πάλι καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις κι η εμφάνιση υδροστροβίλων! 

Από την Τρίτη ο καιρός θα παρουσιάζει ανοίγματα στα νότια, ενώ από την Τετάρτη θα βελτιωθεί παντού! Οι άνεμοι από Β-ΒΔ διευθύνσεις 5-7 μποφόρ, Οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν μεγάλα υψόμετρα γι αυτό και δεν αναφερθήκαμε σ' αυτό το έκτακτο. Πριν κλείσουμε, να σας ξαναπούμε ότι μικρές διαφοροποιήσεις πολύ πιθανόν να υπάρξουν σε μια τέτοια σοβαρή κατάσταση. Στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, θα ενημερώνεστε ταχτικά γι' αυτές!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου