Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Θα βραχεί και θα κρυώσει ο Μάης! Το Καλοκαίρι σε καραντίνα

Αλλάζει από σήμερα Τρίτη ο καιρός και στο νησί μας, με κατά τόπους βροχές, πιθανές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στις κορυφές των βουνών μας!
Για να γίνουμε πιο σαφής, από σήμερα,μέχρι και το τέλος περίπου της εβδομάδας, τα σύννεφα παροδικά και κατά τόπους θα πυκνώνουν και θα δίνουν φαινόμενα, όμως θα υπάρχουν κι ανοίγματα στον καιρό μεγάλα, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές που θα επηρεαστούν από λίγο, έως καθόλου.
Αυτό όσον αφορά τις βροχές, γιατί η πτώση του υδραργύρου, η αυξημένη υγρασία και η συννεφιά, θα απασχολήσουν όλες τις περιοχές της Κρήτης!
Προς το τέλος της εβδομάδας και κυρίως από τις πρώτες ημέρες του Ιούνη, η θερμοκρασία θα έχει την τάση να ανέβει κάπως, τα φαινόμενα δείχνουν να σταματούν, όμως οι διατάξεις των συστημάτων στον Ευρωπαϊκό χάρτη μάλλον και έως περίπου το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα, θα επιμείνουν, να κρατούν τη χώρα μας στο <<ψυχρό τομέα>> κι έτσι έστω και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένονται ζέστες!

Πάμε να δούμε μία μία τις μέρες αναλυτικά ...

Τρίτη 26/5/2020

Οι νεφώσεις σήμερα σταδιακά θα αυξηθούν και κυρίως, από τα εσωτερικότερα κι ανατολικότερα τμήματα του νομού Χανίων και στους υπόλοιπους νομούς, με έμφαση τα εσωτερικά κυρίως και βόρεια διαμερίσματα, θα παρατηρούνται μπόρες, η και καταιγίδες! Τα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα είναι τοπικά, όμως ακόμα πιο τοπικού χαρακτήρα θα είναι αυτά σε περιοχές της νότιας και δυτικής νοτιοδυτικής Κρήτης!
Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ οι όποιες βροχές, θα περιορίζονται σημαντικά και σταδιακά θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ (τοπικά 6 σε κάποια δυτικά νοτιοδυτικά παραθαλάσσια). Θαλάσσια αύρα θα επικρατήσει κατά τόπους στα νότια.
Η θερμοκρασία που σε γενικές γραμμές στα πεδινά και παραθαλάσσια δεν θα ξεπερνάει τους 21-24°C, κατά τόπους στα νότια όπου υπερισχύσουν οι Β-ΒΔ άνεμοι, θα φτάσει και τους 26-27°C  σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια.

Τετάρτη 27/5/2020

Με τοπικές νεφώσεις και μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών, θα ξεκινήσει η Τετάρτη. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, τα σύννεφα θα πυκνώνουν στο νησί και θα σημειώνονται μπόρες και πιθανές καταιγίδες, με έμφαση τα εσωτερικά τα βόρεια κι ανατολικά διαμερίσματα του νησιού!
Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ, ναι μεν τα φαινόμενα και πάλι θα περιοριστούν σημαντικά, όμως θα διατηρηθούν αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και εσωτερικά, με κατά τόπους βροχές σ' αυτές τις περιοχές και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε υψόμετρα άνω των 1700-1900μ  σε γενικές γραμμές.
Οι άνεμοι Β-ΒΔ 3-5 μποφόρ και τοπικά μόνο σε κάποια παραθαλάσσια 6 (Δ-ΝΔ πρόσκαιρα, σε κάποια νότια νοτιοανατολικά).
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει στα παραθαλάσσια τους 21-24°C. Κρύο θα κάνει στα ορεινά και στα εσωτερικά του νησιού.

Πέμπτη 28/5/2020

Φθινοπωρινό θα λέγαμε το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη, με τοπικές βροχές αρχικά σε κάποια βόρεια κι εσωτερικά του νησιού κι αργότερα σε εσωτερικά και νότια. Υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες. Η δυτική νοτιοδυτική Κρήτη θα έχει καλύτερο καιρό. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και γρήγορα θα σταματήσουν. Χιονάκια θα έχουμε στα βουνά μας ψηλά.
Η βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν κάπως και θα αγγίζουν τα 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Νοτιοδυτικόι θα πνέουν μόνο σε κάποια νότια νοτιοανατολικά παραθαλάσσια.
Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Τετάρτης περίπου. Θα κάνει κρύο το πρωί σε βόρεια κι εσωτερικά, ενώ θα ανέβει λίγο σε σχέση με την Τετάρτη στα νοτιοδυτικά.

Παρασκευή -Σάββατο - Κυριακή 29-30-31/5/2020

Περιορίζεται αρκετά η αστάθεια την Παρασκευή, το Σάββατο μάλλον θα έχουμε και πάλι κάποια πιο σοβαρά φαινόμενα στα εσωτερικά κυρίως κατά τόπους, ενώ την Κυριακή, θα επικρατήσουν καλύτερες καιρικές συνθήκες απ' ότι φαίνεται, με μικρή πιθανότητα για κάποιες μπόρες στα εσωτερικά κι ορεινά του νησιού. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργούν προβλήματα και θα πνέουν γενικά από Δ-ΒΔ στα βόρεια κι από Δ-ΝΔ στα νότια στα νότια, με ενίσχυση αυτών σε κάποια παραθαλάσσια το Σάββατο.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ θα παρουσιάσει άνοδο από την Κυριακη!


Πριν κλείσουμε, να τονίσουμε ότι η εποχή είναι αρκετά δύσκολη προγνωστικά και παντού μπορεί να σημειωθούν εκπλήξεις, είτε με κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο, είτε με κάτι λιγότερο. Ωστόσο είναι πολύ πιθανών, περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά σε απόσταση, αλλού να σημειωθεί κάτι έντονο κι άλλου να μη βρέχει καθόλου (τα φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα).
Τέλος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, ούτε και κάποια έντονα φαινόμενα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου