Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020

Χωρίς σοβαρές βροχές αυτή η εβδομάδα, πολλά υποσχόμενη η επόμενη. Ο Χειμώνας πάντως κερδίζει μάχες!

Με τη θερμοκρασία σε σκαμπανεβάσματα, τη μάχη Χειμώνας - Άνοιξη να κρατάει γερά, μάλιστα με το Χειμώνα να κερδίζει έδαφος τουλάχιστον σε πρώτη φάση και τους βοριάδες να υπερτερούν. Με τις βροχές να ναι λίγες και τοπικού χαρακτήρα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας και με πιθανότητα για κάτι πιο σοβαρό από τις 24-25 Μαρτίου, θα κυλήσει και το δεύτερο μισό του Μάρτη!

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο καιρός θα είναι σύμμαχος όχι μόνο του COVID-19, αλλά και πολλών ιώσεων, κρυωμάτων κι αλλεργιών (καθώς το κοκτέιλ των επόμενων ημερών, θα περιλαμβάνει και κάποια σκόνη από την Αφρική) και θα μπερδέψει μια ήδη πολύ πολύ μπερδεμένη μα κι εξίσου πολύ  σοβαρή κατάσταση!
Σ' αυτό το σημείο, να αναφέρουμε, ότι η ομάδα ερασιτεχνών μετεωρολόγων Κρήτης Μετεωκρήτες, έσκυψε και σκύβει το κεφάλι σ' αυτήν την πανδημία! Δεν είμαστε μόνο στον καιρικό μας κόσμο και συμβουλεύουμε όλους σας να τηρείτε τα επίσημα μέτρα προστασίας κι αυτοπροστασίας! Είτε όλο αυτό το προκάλεσαν κάποιοι, είτε όλα είναι στημένα για ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ κι αν κάποιοι δεν υπολογίζουν τις ζωές μας, είναι καιρός να τους δείξουμε ότι δεν πτοούμαστε, δείχνοντας μεγάλη προσοχή και συγχρόνως ενισχύοντας, πέραν από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την ψυχολογία μας, την ψυχραιμία και τη νοημοσύνη μας!
Στα καιρικά τώρα και πριν πάμε να δούμε αναλυτικά την κάθε ημέρα, κοιτάζοντας τους προγνωστικούς χάρτες, να σας πούμε, ότι μια αποκομμένη λίμνη, θα μας μεταφέρει από τα ξημερώματα της Πέμπτης ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα μας απασχολήσουν το επόμενο διήμερο, μαζί με κάποια τοπικά φαινόμενα κι ενίσχυση των βοριάδων! 
Σταδιακά το Σαββατοκύριακο και καθώς θα μας πλησιάζει ένα σύστημα από τα νοτιοδυτικά, θα στρέψει τους ανέμους σε πιο νότιους- νοτιοανατολικούς πρόσκαιρα, θα μεταφέρει μια θολούρα σχετική στην ατμόσφαιρα και θα ανεβάσει τον υδράργυρο σημαντικά, σχετικά με την αυριανή μέρα κυρίως!
Μια ψυχρή αποκομμένη λίμνη (back door), άρα και δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής πορεία της, δείχνει να μας απασχολεί μετά τις 24 του μήνα! Η ακριβή της θέση, θα καθορίσει πολλά. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία πάντως, θέλουν να δίνει βαρυχειμωνιά στην κεντροβόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα! Η Κρήτη δείχνει να επηρεάζεται, καθώς αναμένονται κι εδώ βροχοπτώσεις, όμως προς το παρόν δεν είμαστε σίγουροι, στο κατά πόσο θα κινηθεί πιο νότια, αυτή η Σιβηρικής προελεύσεως ψυχρή μάζα!
Τον παρακάτω χάρτη για την 25η Μαρτίου, τον πήραμε από το τελευταίο τρέξιμο του gfs (Αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο) κι αφορά τα 850 hPa (1400μ).

Σύμφωνα με αυτόν, θα έχουμε βροχές, πολύ κρύο και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, όμως όπως είπαμε, τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο κι ας κρατήσουμε απλά ότι τη νέα εβδομάδα, υπάρχει μια τάση για σοβαρή αλλαγή του καιρού!

Πέμπτη 19/3/2020

Θα πυκνώσουν λοιπόν οι νεφώσεις αύριο κυρίως στην βόρεια κι ανατολική Κρήτη και δεν αποκλείονται διάσπαρτα φαινόμενα, ασθενή κατά κανόνα! Καλύτερα τα πράγματα θα είναι στα δυτικά-νοτιοδυτικά και νότια διαμερίσματα του νησιού.
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν εκ νέου και θα αγγίζουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ! Σε ευπαθείς περιοχές στα νότια κι ανατολικά του νησιού, ριπές ακόμα και 9-10 μποφόρ δεν αποκλείονται!
Λογικά δεν θα υπάρξει απαγορευτικό στον απόπλου τον μεγάλων πλοίων, όμως εσείς να ενημερώνεστε από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 12-14°C σε γενικές γραμμές στα πεδινά του νησιού. Κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις, είναι πιθανόν να συναντήσουμε από τα 900-1000μ και πάνω!

Παρασκευή 20/3/2020

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή, με την ψύχρα έως και το κρύο, να διατηρούνται και της νεφώσεις που κατά τόπους και κατά περιόδους στα βόρεια κυρίως διαμερίσματα του νησιού θα πυκνώνουν, ενώ και πάλι δεν αποκλείονται κάποιες τοπικές και παροδικές βροχοπτώσεις στα βόρεια προσήνεμα και κυρίως πλησίον των ορεινών όγκων. Τα όποια φαινόμενα, όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ, θα σταματήσουν σταδιακά παντού.
Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο και θα αγγίζουν κυρίως μέχρι το μεσημέρι τα 6-7 μποφόρ και στα ανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου, ακόμα και τα 8 μποφόρ (περαιτέρω εξασθένηση από το απόγευμα και μετά).
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια, όπου θα συναντάμε και τα μεγαλύτερα ανοίγματα του καιρού. Κάποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 1200-1300μ και πάνω (όχι κάτι το σοβαρό).

Σάββατο 21/3/2020

Καλός ο καιρός το Σάββατο, με κάποια συννεφάκια μέχρι το μεσημέρι κοντά στα βουνά μας, ενώ από το βράδυ κι από τα δυτικά, θα παρατηρήσουμε στον ουρανό μια αραιή συννεφιά (ανώτερα νέφη Θυσανοστρώματα Cirrostratus )!
Οι άνεμοι που δεν θα δημιουργούν προβλήματα κι αρχικά θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, σταδιακά από το απόγευμα και μετά, θα έχουν την τάση να στραφούν σε πιο νότιους- νοτιοανατολικούς.
Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα αγγίζει σε πεδινά και παραθαλάσσια, ακόμα και τους 16-18°C.

Κυριακή 22/3/2020

Αυξημένες νεφώσεις θα επικρατήσουν την Κυριακή και σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα! Στα κεντροδυτικά διαμερίσματα του νησιού και κυρίως από το νομό Ηρακλείου και δυτικότερα, δεν αποκλείονται κάποιες μπόρες μικρής διάρκειας, με γρήγορη βελτίωση από το απόγευμα και μετά.
Οι νότιοι -νοτιοανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν κατά πάσα πιθανότητα τα 5-6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου δεν αποκλείουμε να αγγίξει και τους 21-22°C.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, από την νέα εβδομάδα ο καιρός επιδεινώνεται εκ νέου και πιο συγκεκριμένα από την Δευτέρα το απόγευμα και μετά.
Από εδώ κι από την ομάδα μας στο facebook, θα σας ενημερώσουμε και πάλι την Κυριακή με ότι πιο φρέσκο στοιχείο έχουμε, γι' αυτήν την αλλαγή!
Να είμαστε προσεχτικοί, το επόμενο διάστημα, να σεβόμαστε τη ζωή μας και την ζωή των συνανθρώπων μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου