Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Αλλάζει πρόσωπο ο καιρός ...Με βροχές και κρύο μας αποχαιρετά ο Μάρτης

Μια πρώτη γεύση της αλλαγής του καιρικού σκηνικού θα πάρουμε την Τρίτη στο νησί μας, για να επιδεινωθεί ουσιαστικά ο καιρός από την Τετάρτη το απόγευμα προς βραδάκι κι απ' τα δυτικά.
Με τα έως τώρα στοιχεία, η διαταραχή αυτή δείχνει να μας απασχολεί μέχρι και την πρώτη ημέρα του Απρίλη (ίσως και παραπάνω, θα το δούμε) και κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι, οι πολλές και έντονες κατά τόπους βροχές, οι καταιγίδες, το κρύο για την εποχή, τα χιόνια ακόμα και σε υψόμετρα περίπου μεταξύ των 1000-1300 μέτρων και  οι θυελλώδεις άνεμοι!

Επειδή συχνά μας ρωτάτε στην ομάδα μας στο facebook αν επηρεαστεί και πόσο η περιοχή σας, να σας πούμε ότι τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα κι από πουθενά πάνω στην Κρήτη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι έντονο! Με τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα στη διάθεσή μας, η βόρεια, εσωτερική κι ανατολική Κρήτη δίνουν μεγάλη υποψηφιότητα να πληγούν περισσότερο!
Πριν πάμε να δούμε τις μέρες μία μία, να σας πούμε ότι οι πιο παραγωγικές ημέρες θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή με τα πιο γενικευμένα φαινόμενα. Μέχρι την Πέμπτη μάλιστα η θερμοκρασίες θα είναι καλές και δεν αποκλείουμε κάποια μεταφορά σκόνης, ενώ από την Παρασκευή οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες που κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσουν προβλήματα στον απόπλου των πλοίων!

ΤΡΙΤΗ 26/3/2019

Αναλυτικά λοιπόν, μια πρώτη γεύση από την επερχόμενη αλλαγή του καιρού, θα πάρουμε αύριο Τρίτη, όπου οι νεφώσεις θα πυκνώνουν πρόσκαιρα και τοπικά και κυρίως σε εσωτερικά διαμερίσματα θα δώσουν διάσπαρτα φαινόμενα. Πολλές περιοχές πάνω στο νησί, δεν θα δουν κάτι το σοβαρό ...ίσως καμιά ψιχάλα ή κανένα μαύρο απειλητικό σύννεφο. Γρήγορα και πριν τη νύχτα, τα όποια φαινόμενα θα σταματήσουν παντού.
Οι άνεμοι από δυτικές - βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ (7 πρόσκαιρα σε κάποια παραθαλάσσια). 
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα πεδινά παραθαλάσσια μεταξύ 18-21°C.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/3/2019

Με καλές γενικά καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει η Τετάρτη. Ήλιος με λίγα σύννεφα αρχικά και με το βοριαδάκι να κρατάει καθαρή την ατμόσφαιρα. Μετά το μεσημέρι-απόγευμα και καθώς οι άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν γενικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενής, θα αντικρίσουμε μια άλλη εικόνα. Κυρίως ανώτερες νεφώσεις αρχικά και σταδιακά μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα. 
Από αργά το απόγευμα κι από τα δυτικά θα αρχίσουν να εκδηλώνονται κάποια τοπικά φαινόμενα στο νομό Χανίων. Σταδιακά αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας όλο το νησί. Πιθανές σποραδικές καταιγίδες!
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

ΠΕΜΠΤΗ 28/3/2019

Βροχερό το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη και μάλιστα κατά τόπους οι βροχές ίσως έχουν κι έντονο χαρακτήρα. Σταδιακά θα υπάρξουν και κάποια ανοίγματα κυρίως τις προμεσημβρινές - μεσημβρινές ώρες, ενώ από το απόγευμα και μετά και κυρίως τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα φαινόμενα θα ενταθούν αρκετά στην βόρεια εσωτερική κι ανατολική Κρήτη! 
Δείξτε την απαραίτητη προσοχή!
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 3-5 και κατά τόπους 6 μποφόρ, σταδιακά θα στραφούν σε πιο βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά ΄κυρίως στα πελάγη! Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει απαγορευτικό στον απόπλου των πλοίων!
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπερνάει τους 14-17°C σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. 
Χιονοπτώσεις θα απασχολούν αρχικά μεγάλα υψόμετρα, ενώ από το απόγευμα και μετά αυτές θα έχουν μια τάση να κατεβαίνουν χαμηλότερα στα βουνά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3/2019 

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή! Θυελλώδεις βοριάδες που σίγουρα θα δημιουργήσουν προβλήματα και θα μας κάνουν να νιώθουμε την θερμοκρασία πιο χαμηλή από αυτή που θα μας δείχνουν τα θερμόμετρα, βροχές κατά τόπους έντονες αρχικά, πιθανές καταιγίδες και χιόνια που  θα απασχολήσουν και υψόμετρα 1200-1300μ . Εδώ να πούμε ότι κυρίως από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου, δεν αποκλείεται να δούμε χιονοεκπλήξεις ακόμα και από τα 850-950μ και πάνω.
Τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στα βόρεια και εσωτερικά της Κρήτης, ενώ πιθανόν να υπάρχουν και ανοίγματα με γρήγορα κλεισίματα του καιρού κι εκεί. 
Όπως είπαμε, προσοχή στους ανέμους που θα αγγίζουν και τα 8-9 μποφόρ κατά τόπους (θα παρατηρηθούν ακόμα μεγαλύτερες ριπές 10+ μποφόρ).
Οι μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 11-14°C.

Τέλος, με ενισχυμένους βοριάδες κρύο και τοπικά φαινόμενα δείχνει να κλείνει η εβδομάδα και ο μήνας! Η εποχή είναι πολύ δύσκολη προγνωστικά κι η κακοκαιρία αρκετά σοβαρή, άρα για οτιδήποτε προκύψει, θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο!
Μην ξεχνάτε ...και σ' αυτήν τη κακοκαιρία, δεν υποτιμάμε τα καιρικά φαινόμενα και δεν υπερτιμάμε τις δυνάμεις μας. Δεν αποκλείουμε πέραν των καταιγίδων, των δυνατών βροχοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, τοπικές χαλαζοπτώσεις, υποψία εμφάνισης υδροστροβίλων, ενώ χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα θα συναντήσουμε κυρίως στα εσωτερικά την Πέμπτη! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου