Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ !!!

Ήδη ξεκίνησαν από την δυτική και νότια Κρήτη,βροχές και τοπικές καταιγίδες !
Από τις αμέσως επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα έχουν ανατολικότερη-βορειοανατολικότερη  επέκταση και θα ενταθούν σημαντικά!


Αν και το σύστημα τελικά δεν διέσχισε το Λιβυκό όπως φαινόταν πριν μέρες ,πράγμα που θα μας ανησυχούσε περαιτέρω ,κινούμενο από τον κόλπο της Σύρτης βορειοανατολικά κάθε άλλο παρά ήσυχους θα μπορούσε να μας αφήσει ,μιας και ο βαθμός επικινδυνότητας και πάλι είναι αυξημένος!
Από τώρα λοιπόν μέχρι και αργά τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Παρασκευής ,δείξτε παντου στην Κρήτη,την απαραίτητη ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Βροχές με διάρκεια κι ένταση ,καταιγίδες και τοπικά και πρόσκαιρα θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού !!!
Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις 7-8 μποφόρ στα νοτιοανατολικά με σταδιακή εξασθένηση .Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 18°C ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά μας πάνω από τα 1800μ μ.ο.!
Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή! Μάλιστα από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα κυρίως στην βόρεια Κρήτη !
Πιο αναλυτικά λοιπόν η ημέρα θα ξεκινήσει με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες κυρίως σε δυτικά και νότια διαμερίσματα ! Περιοχές κυρίως της ανατολικής-βορειοανατολικής Κρήτης θα έχουν και κάποια μεγάλα ανοίγματα στον καιρό !Πρόσκαιρα όμως γιατί πολύ γρήγορα αμέσως από της προμεσημβρινές ώρες κι από τα βορειοδυτικά ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία !
Μέχρι τη νύχτα της Παρασκευής βροχές με έντονο χαρακτήρα και με μεγάλη διάρκεια θα εκδηλώνονται στο νησί! Μεγαλύτερη ένταση θα έχουν τα φαινόμενα στα βόρεια τμήματα του νησιού! Προσοχή ,θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων γιατί κατά την στροφή των ανέμων από τα δυτικά προς τ' ανατολικά σταδιακά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής σε βοριάδες θα έχουμε ένα θεαματικό μπάσιμο των φαινομένων από το Κρητικό Πέλαγος !! Πολύ πιθανόν λοιπόν αυτές τις ώρες να σημειωθούν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα μέσα και γύρω από τις μεγάλες πόλεις μας (Χανιά από το πρωί -μεσημέρι,Ρέθυμνο από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες ,Ηράκλειο και Άγιος Νικόλαος από το μεσημέρι και μετά) !!! Εκτός αυτού ο κλειστός καιρός και οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου,με μικρότερη ένταση φυσικά!
Οι άνεμοι λοιπόν που θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους - βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν αγγίζοντας τα 7 και για πολύ στα πελάγη και τα 8 μποφόρ !
Η θερμοκρασία σε πτώση ,δεν θα ξεπερνά κατά μ.ο. του 16°C  (17-18°C  στα νότια )!
Πυκνές χιονοπτώσεις από τα 1600μ περίπου και πάνω! Τα βουνά μας θα γίνουν κατάλευκα!
  
Τέτοιες εικόνες είναι πολύ πιθανόν να αντικρίσουμε στο οδικό μας δίκτυο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί !
Το Σάββατο οι βροχές θα εντοπίζονται πλέον στα ανατολικά και βόρεια διαμερίσματα με σταδιακή εξασθένηση και περιορισμό αυτών !Από το απόγευμα υπολογίζουμε πως τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει παντού ! Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ από βόρειες διευθύνσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδά με την Παρασκευή !Λίγο περισσότερο κρύο θα κάνει στα βόρεια κι ανατολικά διαμερίσματα!
Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι στα βορειοανατολικά τμήματα του νομού Ηρακλείου και Λασιθίου τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα ενταθούν πρόσκαιρα !
Τέλος η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα με αίθριο γενικά καιρό, λίγες τοπικές νεφώσεις και καλή διαύγεια στην ατμόσφαιρα!
Γύρω στις 17 του μήνα θα ξαναχαλάσει ο καιρός ενώ οι υποψία που είχαμε από την προηγούμενη εκτίμηση για πιθανή κατάβαση ψύχους μέσα στα Χριστούγεννα ,ολοένα και κερδίζει έδαφος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου