Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΙΑ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ...ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ (εκτίμηση καιρού Κρήτης 12/5/2014)

Στον παρακάτω χάρτη θα παρατηρήσουμε το πεδίο υψηλών πιέσεων στην περιοχή μας !

Ήλιος λοιπόν με λίγες αραιές νεφώσεις και αύριο Τρίτη ! Ισχυροί δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι τις τάξεως των 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ ,αλλά μόνο στα δυτικά και νότια ,κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα του νησιού!
3-4 και στα πελάγη 5 μποφόρ για λίγο στα υπόλοιπα!
Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο θα αγγίξει κυρίως σε εσωτερικά διαμερίσματα ,ακόμα και τους 26-27°C !

Ένα χαμηλό στην γειτονική μας Ιταλία με το μέτωπο του να σκάβει τα βόρεια τμήματα της Αφρικής ,την Τετάρτη θα στρέψει τους ανέμους σε νοτιάδες,θα ανεβάσει κατακόρυφα την θερμοκρασία κυρίως στα βόρεια και θα μεταφέρει σκόνη στην ατμόσφαιρα!

 Mε τους 34-35°C θα φλερτάρει ο υδράργυρος στα βόρεια τμήματα λοιπόν ενώ στα νότια θα είναι 6-7 βαθμούς πιο κάτω!
Πέραν από την θολούρα τίποτα άλλο δεν αναμένεται,ενώ οι άνεμοι θ' αγγίξουν ακόμα και τα 7 μποφόρ πρόσκαιρα ! Σε βόρειες ευπαθείς περιοχές κανένα 8άρι για λίγο,είναι πολύ πιθανό! 

Καθώς το σύστημα αυτό θα κινείται ανατολικά βορειοανατολικά, από την νύχτα της Τετάρτης οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε δυτικούς με την ίδια ένταση!Πιο εξασθενημένοι βέβαια σε εσωτερικά κυρίως νοτιοανατολικά διαμερίσματα!

 Με την στροφή των ανέμων σε δυτικούς ,η ατμόσφαιρα σταδιακά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα καθαρίσει από την σκόνη ,ενώ με την μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση,που στα βόρεια τμήματα,θα είναι της τάξεως των 12°C περίπου! Κατά τ άλλα ,κάποιες νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες ,οι οποίες μετά το μεσημέρι της Πέμπτης θα διαλυθούν !
 Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ,συνθήκες αστάθειας θα δημιουργηθούν από την Παρασκευή και μετά,σε εσωτερικά κι ορεινά κατά κύριο λόγο διαμερίσματα του νησιού!Δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία ,η αστάθεια αυτή να είναι μεγάλης έντασης κι έκτασης ! Άρα δύσκολο θα καταφέρει να βρέξει κοντά και μέσα στις μεγάλες πόλεις !Βέβαια θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη και για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε!
Εκεί που θα πρέπει να δώσουμε όλοι μεγαλύτερη προσοχή ,θα είναι οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν! Αυτό το επισημαίνουμε ,γιατί απ τους 34-35 βαθμούς της Τετάρτης ,θα πέσουμε στους 20-22 Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο! Αυτά τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας απαιτούν την ανάλογη προσοχή λόγω των ιώσεων της εποχής!

Η Κυριακή θα είναι η πρώτη ημέρα ,σταδιακής ανόδου του υδραργύρου ,ενώ την επόμενη εβδομάδα δείχνει να σταθεροποιείτε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα!
Το Καλοκαίρι ,αν και μας κλείνει το μάτι πονηρά , δυσκολεύεται να εκτοπίσει την πεισματάρα Άνοιξη !
Δυστυχώς για αγρότες και κτηνοτρόφους ,κάτι σοβαρό από βροχές δεν φαίνεται το επόμενο διάστημα κι αυτό για κάποιες περιοχές όπου ζουν με την ανομβρία είναι ανησυχητικό  !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου