Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (9/12/2013 01:30). O ΛΕΥΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ !

Είχαμε πει εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ ,πριν μέρες ,ότι η ώρα της Κρήτης έφτασε κι ότι έρχεται ένας βαρύς Δεκέμβρης ! Επαληθευόμαστε λοιπόν μιας και είδη έδειξε και θα συνεχίσει ο πρώτος μήνας του Χειμώνα να δείχνει της <<κακές>> του διαθέσεις!!
Μια πολυσυζητημένη λοιπόν χιονοκακοκαιρία ,αυτή της Τρίτης 10/12/2013 είναι πάρα πολύ κοντά!!
Διαφωνίες μετεωρολόγων ,επαγγελματιών κι ερασιτεχνών , παλινωδίες καιρικών μοντέλων και γενικά πολύ δύσκολη προγνωσιμότητα ,μιας και σχεδόν πάντα σε τέτοιες καταστάσεις,,η ανασφάλεια του προγνώστη και η ρευστότητα των δεδομένων κυριαρχεί!

 Τελικά από το απόγευμα της Τρίτης θα πολιορκήσει ο λευκός επισκέπτης το Ηράκλειο ,το Ρέθυμνο ,τα Χανιά ,τον Άγιο Νικόλαο και γενικά πεδινές -παραθαλάσσιες περιοχές;
Νομίζω πως ναι !
Πάμε να δούμε όμως μία μία τις ημέρες αναλυτικά ...
Σήμερα Δευτέρα λοιπόν ήλιος παντού με αραιά σύννεφα, που πιθανόν κυρίως μέχρι το μεσημέρι να είναι πυκνότερα σε βόρεια τμήματα του νησιού και πολύ τοπικά ,να σημειωθούν πρόσκαιρες ψιχάλες ή μπόρες.Τίποτα το σοβαρό όμως,ακόμα κι εκεί σύντομα θα βγει λαμπρός ο ήλιος !
Από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις σε δυτικά και νότια τμήματα!
Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ ,νωρίς το πρωί στην ανατολική Κρήτη ακόμα και 7 με βαθμιαία εξασθένηση και στροφή τους τη νύχτα σε πιο δυτικούς ελαφρά νοτιοδυτικούς ! Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο από το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 14-15°C στα βόρεια και τους 16°C στα νότια !
Την Τρίτη  θα τη χώριζα σε δύο κομμάτια ,αφού άλλη μέρα θα ξημερώσει κι άλλη θα καταλήξει !
Δύσκολα το πρωί-μεσημέρι αυτής της ημέρας κάποιος θα βάλει στο μυαλό του ,την επιδείνωση που θα σημειώσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες κι έπειτα! 
Μέχρι το απόγευμα λοιπόν θα επικρατήσει σχετικά άστατος καιρός ,με κάποιες βροχούλες ή μπόρες οι οποίες θα είναι πιο πολλές σε ορεινά διαμερίσματα ,αλλά και σημεία της δυτικής και νότιας Κρήτης!Αργότερα θα επέλθει βελτίωση για λίγες ώρες θα έλεγα ,αφού τα σύννεφα ,από τα βόρια του νησιού σύντομα  θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί μια θεαματική αλλαγή του καιρού αφού βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας σχεδόν σε όλο το νησί !!!
Σε τρία πράγματα θα πρέπει να σταθώ ...Στην μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που ενώ το πρωί-μεσημέρι, όπου συνδράμει και η ηλιοφάνεια θα αγγίξει ακόμα και τους 19-20°C τη νύχτα προς το πρωί της Τετάρτης δε θα ξεπερνά στα πεδινά και παραθαλάσσια τους 5-7°C Στους ανέμους που από μέτριους δυτικούς θα στραφούν σιγά σιγά σε βόρειους -βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα θυελλώδεις βοριάδες της τάξεως των 8-9 μποφόρ να σαρώσουν το νησί ... και στο ότι μέσα στη νύχτα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν!
Τα αποτελέσματα της νύχτας ,θα τα δούμε και θα τα νιώσουμε αμέσως από το πρωί της Τετάρτης όπου θα επικρατήσει χιονιάς στην Κρήτη ! Βροχή ή χιονόνερο θα έχουμε σε όλα τα παραθαλάσσια ,και χιονοπτώσεις, πάνω από τα 150-200μ πρόσκαιρα!Πιθανόν στα βόρεια κι ανατολικότερα τμήματα να  ακουστούν αστραπόβροντα! Η πιθανότητα έστω και για λίγο να δούμε χιονοχάλαζο ή καμιά νιφαδίτσα μέσα στις πόλης είναι πολύ μικρή ! Να πω εδώ ότι τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα όσο κινούμαστε ανατολικά και βόρεια στο νησί και να συστήσω μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ σε οδηγούς κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου ! Ακόμα να πω ότι όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ακόμα τα ζώα τους σε όρη είναι άκρως απαραίτητο να κατέβουν σε πεδινότερα σημεία!
 Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περιορίζονται και θα αποκτούν τοπικό και παροδικό χαρακτήρα! Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 7-8°C (στα εσωτερικά και ορεινα διαμερίσματά θα είναι εννοείτε χαμηλότερη),ενώ σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες,λόγω των θυελλωδών βοριάδων (8-9 πολύ τοπικά και πρόσκαιρα ακόμα και 10 μποφόρ )!!!
Την νύχτα προς την Πέμπτη τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα έχουν την τάση να σταματούν από τα πεδινά προς τα ορεινά .
Όμως νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός,από τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης με βροχές στα παραθαλάσσια και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα !
Ως αναφορά τις λεπτομέρειες της νέας επιδείνωσης θα σας ενημερώσουμε με νέα έκτακτη εκτίμηση.
Ντυθείτε λοιπόν καλά μιας και η αίσθηση του κρύου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγο των παγερών Σιβηρικών  βοριάδων , προσέχετε ....και θαυμάστε τις όμορφες εικόνες που θα μας χαρίσει ο Λευκός μάγος!!!!!

1 σχόλιο:

  1. Όμορφες εικόνες από τα πρώτα χιόνια ευχαριστούμε Ζαχαρία,ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχουμε πολύ καλύτερες εικόνες και σημαντικά καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα. Καλό χειμώνα και Καλές Γιορτές!!!.
    Γιώργος Η. Ρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή