Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Δυναμική κακοκαιρία προ των πυλών με θυελλώδεις ανέμους έντονες βροχές και καταιγίδες. Χειμώνας από την Τετάρτη

 Μια αρκετά δυναμική κακοκαιρία, με έντονα φαινόμενα, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες, είναι προ των πυλών. Αν και για όλη την Κρήτη ισχύει αυτό, οι βροχές θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κι ένταση στα δυτικά τα νότια τα εσωτερικά  του νησιού κι ίσως τα ανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου! Από την Τετάρτη σταδιακά οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες, ενισχύονται σημαντικά κι ο υδράργυρος κατρακυλά. Τα χιόνια που μέχρι την Τρίτη θα απασχολήσουν μόνο μεγάλα υψόμετρα, θα κατηφορίσουν χαμηλότερα κι επειδή πολλές ερωτήσεις δεχτήκαμε σχετικά για μια νέα υποτροπή του καιρού από την Πέμπτη κι έπειτα, σενάριο που μέχρι και χθες παρουσίαζαν ως αρκετά πιθανό τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, θα θέλαμε να σας πούμε ότι το θεωρούμε πλέον πολύ δύσκολο να συμβεί. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα κι αυτή την ώρα με σιγουριά μιας κι η κατάσταση είναι οριακή.


Αναλυτική πρόγνωση 

Δευτέρα 10/1/2022

Νεφώσεις με κάποια ανοίγματα αναμένονται για τη Δευτέρα, που από νωρίς το πρωί θα δίνουν κάποιες βροχές στο νομό Χανίων, ίσως πρόσκαιρα και στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου. Πολύ γρήγορα οι βροχές από τα δυτικά θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας μέχρι το μεσημέρι ολόκληρο το νησί, ενώ συγχρόνως θα ενταθούν σημαντικά και θα σημειωθούν και καταιγίδες (πιθανές χαλαζοπτώσεις)! Τα φαινόμενα που μέχρι αργά το μεσημέρι θα έχουν περισσότερη ένταση και διάρκεια στα νότια εσωτερικά και την κεντροδιτική γενικότερα Κρήτη, ενώ στα βόρεια- βορειοανατολικά θα έχουμε και κάποιες παύσεις ή ανοίγματα, από το απόγευμα θα ενταθούν παντού και ο καιρός θα αγριέψει, γι' αυτό δείξτε την απαραίτητη προσοχή!
Οι νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι αρχικά δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ (πολύ τοπικά και πρόσκαιρα 7), όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε πιο νότιους και θα ενισχυθούν σημαντικά, αγγίζοντας ακόμα και τα 8-9 μποφόρ κατά τόπους, κυρίως μέσα στη νύχτα.
Η θερμοκρασία που σε γενικές γραμμές στα πεδινά δεν θα ξεπεράσει τους 13-14 βαθμούς, στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη! 
Χιονοπτώσεις ψηλά στα βουνά μας, κυρίως πάνω από τα 1500μ.

Τρίτη 11/1/2022

Με βροχερό καιρό θα ξεκινήσει και η Τρίτη, που όμως σταδιακά θα καταστεί πιο άστατος στα βόρεια και τα ανατολικά διαμερίσματα κι αρκετά ανοίγματα σ' αυτές τις περιοχές από το μεσημέρι και μετά. Στα νότια νοτιοδυτικά, αν και με σχετικά μικρότερη ένταση και διάρκεια, οι βροχές κι οι σποραδικές καταιγίδες θα συνεχιστούν. Μάλιστα μια νέα επιδείνωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης που μέχρι στη νύχτα θα έχει επεκταθεί και στα ανατολικότερα διαμερίσματα. 
Νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι 5-7 μποφόρ (8 πολύ τοπικά σε κάποια παραθαλάσσια).
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές στα πεδινά, δεν θα ξεπερνάει τους 14-16 βαθμούς.
Οι χιονοπτώσεις και πάλι θα απασχολούν μεγάλα υψόμετρα (ίσως λίγο χαμηλότερα σε Λευκά όροι και Ψηλορείτη.
Πριν περάσουμε στην Τετάρτη, να διευκρινίσουμε ότι τα βουνά μας θα δεχτούν μεγάλα ύψη χιονιού από τα 1700μ σε γενικές γραμμές, ενώ πιθανών κατά τη διάρκεια των περασμάτων των μετώπων, να παρατηρηθούν και μεγαλύτερες ριπές ανέμων, από τις προαναφερθείσες!

Τετάρτη 12/1/2022

Μεταβατική ημέρα θα χαρακτηρίζαμε την Τετάρτη. Αρχικά θα υπάρξουν ανοίγματα, όμως γρήγορα από τα δυτικά προς τ' ανατολικά κι από τα βόρεια προς τα νότια, θα επιδεινωθεί σημαντικά ο καιρός!
Πιθανές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις πρόσκαιρα κι υδροσίφωνες!
Στροφή των ανέμων σταδιακά σε βοριάδες που θα ενισχυθούν από τα δυτικά και θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ! Εδώ να σημειώσουμε ότι στα δυτικά σε νότιες ευπαθείς περιοχές και στα πελάγη, θα έχουμε ακόμα και 9 μποφόρ ίσως και λίγο παρά πάνω, άρα το απαγορευτικό είναι πολύ πιθανό και θα πρέπει να ενημερωθείτε για αυτή την ημέρα, από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει τους 10-13 βαθμούς στα βόρεια ενώ 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη θα είναι αυτή στα νότια -νοτιοανατολικά και τα ανατολικά του νησιού.
Οι χιονοπτώσεις θα απασχολούν πλέον χαμηλότερα υψόμετρα 1100-1300μ, που όμως μέσα στη νύχτα προς τα ξημερώματα της Πέμπτης θα κατέλθουν ακόμα και στα 700-900μ από τα δυτικά προς τ' ανατολικά αντίστοιχα.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν να μας επισκέπτεται αν μας επιτρέπεται η έκφραση ένας ψαροχιονιάς την Πέμπτη με κάποιες χιονοπτώσεις από τα 650-700μ και πάνω με βελτίωση από την Παρασκευή κι άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, όμως θα κρατήσουμε μία επιφύλαξη, μιας και πρόκειται για μια αποκομμένη ψυχρή λίμνη, όπως θα δούμε παρακάτω στον χάρτη που πήραμε από το τελευταίο τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου και συνήθως αυτές οι λίμνες έχουν απρόβλεπτη κίνηση.

Όπως και να έχει, αν κάτι αλλάξει, θα το μάθετε πρώτοι έγκαιρα από τους Μετεωκρήτες έγκυρα!
Τα περισσότερα πάντως παγκόσμια μοντέλα, συμφωνούν αυτή την ώρα για μια ανατολικότερη κίνηση εν τέλη. Στα διαγράμματα που θα δούμε παρακάτω, εκτός του ότι βλέπουμε κάποια σενάρια (λίγα) που επιμένουν για μετά την Πέμπτη, κρατήστε ότι και τώρα να μην έρθει, διατηρούνται πλέον λόγω κυκλοφορίας κι εποχής βάσιμες ελπίδες για κάτι πιο λευκό, το δεύτερο μισό του Γενάρη και μέχρι τις αρχές του Φλεβάρη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου