Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο άστατος καιρός επιστρέφει. Κατά τόπους έντονα φαινόμενα από το Σάββατο ως τη Δευτέρα!

Επιστρέφουν κυρίως από αύριο οι βροχές, ενώ ακόμα και σήμερα Τετάρτη κάποια πρόσκαιρα, τοπικού χαρακτήρα κι ασθενή φαινόμενα, δεν αποκλείονται στα νότια. Μετωπικό πέρασμα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα μας απασχολήσει από τις προμεσημβρινές ώρες κι από τα δυτικά την Πέμπτη που λίγο ή πολύ θα επηρεάσει όλο το νησί. Με νέο χαμηλότερης δυναμικής μέτωπο θα έχουμε να κάνουμε από το μεσημέρι της Παρασκευής κι από τα δυτικά, ενώ τα σπουδαιότερα, πιο έντονα και πιο γενικευμένα φαινόμενα, θα τα συναντήσουμε, από το απόγευμα του Σαββάτου και μετά και μέχρι τη Δευτέρα! Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν από την ερχόμενη Τετάρτη ο καιρός να βελτιώνεται κι έπειτα να πηγαίνουμε σε ένα τριήμερο τουλάχιστον με καλό γενικά καιρό, αφού θα βρισκόμαστε σε πεδίο αντικυκλωνικών πιέσεων!

Οι νοτιάδες επιμένουν και θα ενισχυθούν σημαντικά, κυρίως την Πέμπτη κι από το βράδυ της Παρασκευής, άρα και οι καλές θερμοκρασίες για την εποχή, ενώ από τη Δευτέρα στρέφονται σε βοριάδες.
Στην εκτίμηση που κάναμε για τον εφετινό Χειμώνα, ότι δηλαδή θα είναι θερμοκρασιακά ελαφρύς, προς το παρόν επιβεβαιώνεται, μιας και στο πρώτο του μήνα, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, αλλά και τις διαθέσεις της κυκλοφορίας στην Ευρώπη, δε φαίνεται ακόμα πουθενά στους χάρτες κάποια σοβαρή ψυχρή εισβολή! Ελπίζουμε όμως μιας κι αυτό έχει πολλές πιθανότητες, ο καιρός μέσα στις γιορτές, να έχει πιο Χειμερινό και βροχερό πρόσωπο και έστω κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες!

Αναλυτικά η πρόγνωση των επόμενων ημερών ...

Τετάρτη 9/12/2020

Λίγες νεφώσεις σήμερα λοιπόν πυκνότερες κυρίως στα νότια -νοτιοανατολικά που ίσως αφήσουν εκεί κάποια τοπικά και πρόσκαιρα ασθενή φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι. Γενικά όμως σήμερα, θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές!
Οι άνεμοι νότιοι -νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ (στα δυτικά παραθαλάσσια του νομού Χανίων 7 μποφόρ).
Οι μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 17-20°C.

Πέμπτη 10/12/2020

Αμέσως από το πρωί στο νομό Χανίων κυρίως, θα έχουμε τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές με τάση ανατολικότερης επέκτασης. Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, διάσπαρτα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και στην υπόλοιπη Κρήτη, ενώ από τα δυτικά θα σημειώνονται και σποραδικές καταιγίδες! Προς το απόγευμα, οι βροχές θα είναι περισσότερο έντονες και πιο γενικευμένες στα νότια, ενώ στα βόρεια -βορειοανατολικά ο καιρός θα παρουσιάζει κι ανοίγματα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά, θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν παντού.
Οι νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι ενισχύονται αγγίζοντας πρόσκαιρα και τα 7-8 μποφόρ (ριπές 9 σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε). Εξασθένηση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι κυρίως από το απόγευμα. 
Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Τετάρτης, ενώ ψηλά στα βουνά μας μόνο θα χιονίσει 1800-1900μ.
Πιθανές είναι οι χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο κι η εμφάνιση υδροστροβίλων!

Παρασκευή 11/12/2020

Με κάποιες νεφώσεις κι ανοίγματα θα ξημερώσει η Παρασκευή. Πολύ γρήγορα όμως και πάλι, αυτά τα σύννεφα από τα δυτικά θα αυξηθούν κι όσο θα πλησιάζουμε προς το μεσημέρι, αναμένουμε νέες βροχές και πιθανές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι το απόγευμα θα επηρεάσουν και περιοχές τις υπόλοιπης Κρήτης! Να πούμε εδώ, ότι από το νομό Ηρακλείου και δυτικότερα -νότια, νοτιοδυτικότερα οι βροχές θα είναι αξιόλογες, ενώ από εκεί κι ανατολικότερα, θα βρέξει από το μεσημέρι και μετά, πιο ασθενή και πιο τοπικά!
Οι νότιοι -νοτιοδυτικοί άνεμοι, που αρχικά θα πνέουν μέχρι μέτριοι, μέσα στην ημέρα θα ενισχυθούν από τα δυτικά και μέχρι το βράδυ θα αγγίζουν και τα 6-8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα κεντροδυτικά και τα νότια, δεν θα ξεπερνάει σε γενικές γραμμές τους 16-18°C σε πεδινά -παραθαλάσσια. Να σημειώσουμε εδώ, ότι από το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, κυρίως σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη, στις δυτικές και νότιες πλευρές τους, ακόμα και πάνω από τα 1450-1500μ σε γενικές γραμμές.

Σάββατο 12/12/2020

Άστατος καιρός θα επικρατήσει το Σάββατο στα βόρεια -βορειοανατολικά και κάποια ανατολικά διαμερίσματα με πιο βαρύ και με πιο αξιόλογα φαινόμενα στα νότια -νοτιοδυτικά δυτικά κι εσωτερικά του νησιού. 
Ας σταθούμε εδώ λίγο ...Δείξτε προσοχή! Από το βράδυ αυτής της ημέρας κι από τα δυτικά, αναμένεται πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού, με κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα.
Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα αγγίζουν και τα 5-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις γενικά πάνω από τα 1550-1650μ σε γενικές γραμμές.

Κυριακή 13/12/2020

Η Κυριακή θα ξεκινήσει με αρκετές βροχές και σποραδικές καταιγίδες! Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα γι' αυτό χρειάζεται προσοχή! Χαλαζοπτώσεις δυστυχώς και πάλι είναι πολύ πιθανές, ίσως και ισχυρές σε τοπικό επίπεδο. Διαστήματα με παύσεις ή ανοίγματα δεν αποκλείονται στα βόρεια -βορειοανατολικά κυρίως, ενώ από το βράδυ, ο καιρός μάλλον θα παρουσιάσει κάποια βελτίωση (όχι παντού). 
Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι αρχικά θα πνέουν ενισχυμένοι έως 5-7 μποφόρ (πιθανό 8άρι στα νότια -νοτιοανατολικά).
Η θερμοκρασία στους 16-19°C στα πεδινά παραθαλάσσια και κάποιες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο ψηλά στα βουνά μας.

Δευτέρα-Τρίτη 14-15/12/2020

Τη σκυτάλη παίρνουν οι  Β-ΒΔ άνεμοι κι ο καιρός διατηρείται άστατος και βροχερός κυρίως στη βόρεια -βορειοανατολική Κρήτη αυτή τη φορά.
Η θερμοκρασία πέφτει όπως και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων κάπως ενώ οι άνεμοι μάλλον δεν θα ξεπερνούν τα 5-7 μποφόρ.

Όπως είπαμε αρχικά, από την Τετάρτη και τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή -Σάββατο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θέλουν οι βροχές να σταματούν και να επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες κι ο καιρός να είναι κατάλληλος για εξωτερικές εργασίες!

Επειδή μιλήσαμε για πολλές ημέρες και ο καιρός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αν δούμε κάποιες αλλαγές, θα σας ενημερώσουμε άμεσα, αλλιώς την Κυριακή και πάλι, θα μιλήσουμε αναλυτικά, για τον καιρό της νέας εβδομάδας!
Στην ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, θα ενημερώνεστε με συχνότερες ενημερώσεις σε τακτά διαστήμετα! 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου