Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ο Χειμώνας επανέρχεται! Αναλυτική εκτίμηση καιρού.

Με τους νοτιοδυτικούς ανέμους να αγγίζουν κατά τόπους τα 8 ίσως κι 9 μποφόρ, τη θερμοκρασία να παραμένει σε καλά για την εποχή επίπεδα, έναν άστατο γενικά καιρό με τα φαινόμενα από το βράδυ να εντείνονται (πιθανές και σποραδικές καταιγίδες) στα δυτικά -νοτιοδυτικά και τα νότια διαμερίσματα του νησιού  θα κυλίσει η Τετάρτη! 
Από αύριο όμως, τα πράγματα σοβαρεύουν! Η θερμοκρασία σταδιακά θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο κι από νωρίς το μεσημέρι θα έχουν την τάση να στραφούν σε βοριάδες, οι βροχές θα γενικευτούν περισσότερο και θα ενταθούν και τα χιόνια που σήμερα απασχολούν μεγάλα υψόμετρα στα βουνά μας, θα κατεβαίνουν ολοένα και χαμηλότερα!


Πέμπτη 6/2/2020

Με άστατο καιρό θα ξεκινήσει η Πέμπτη βροχερό κατά τόπους και κατά περιόδους, ενώ πιο έντονα και με μεγαλύτερη διάρκεια φαινόμενα, θα σημειώνονται στα δυτικά-νοτιοδυτικά και τα νότια! 
Από τις προμεσημβρινές ώρες, ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά! Δεν αποκλείονται σποραδικές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, η εμφάνιση υδροστροβίλων και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και με διάρκεια!
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπερνάει τους 11-13°C στα δυτικά και τα νότια και τους 13-15°C στα υπόλοιπα πεδινά και παραθαλάσσια διαμερίσματα.
Οι άνεμοι που αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6-8 μποφόρ (χαμηλότερες οι εντάσεις στα βόρεια-βορειοανατολικά κατά τόπους), σταδιακά κι από τα βορειοδυτικά, θα στραφούν σε πιο βόρειους-βορειοδυτικούς, περίπου με την ίδια ένταση!
Οι χιονοπτώσεις που αρχικά σε γενικές γραμμές θα απασχολούν υψόμετρα άνω των 1100-1300μ στα δυτικά κεντρικά και τα νότια του νησιού, από το απόγευμα και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της Παρασκευής θα κατέβουν στα 600-800μ!

Παρασκευή 7/2/2020

Βαριά άκρως Χειμωνιάτικη ημέρα αρχικά η Παρασκευή! Χιονιάς με λίγα λόγια. Σταδιακά όμως και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και να σταματούν από τα νότια κι από τα δυτικά κι όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ και στα υπόλοιπα!
Οι βορειοδυτικοί άνεμοι που αρχικά θα αγγίζουν και τα 6-7 μποφόρ (8 -9 πρόσκαιρα στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου), από το μεσημέρι και μετά κι από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα παρουσιάσουν εξασθένηση!
Η θερμοκρασία σε πεδινά και παραθαλάσσια δύσκολα θα περάσει τους 9-10°C!
Να πούμε εδώ, όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, ΄που πιθανόν να έχουν και εντάσεις την αρχή της ημέρας, ότι αν και θα απασχολούν υψόμετρα άνω των κυρίως άνω των 600-700μ, τις αρχή της ημέρας δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις και λίγο χαμηλότερα!

Σαββατοκύριακο 8-9/2/2020

Το Σαββατοκύριακο θα κυλίσει σίγουρα με χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ κυρίως το Σάββατο, αναμένονται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κάποιες βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις περίπου στα υψόμετρα της Παρασκευής! Πιο καλός δείχνει να είναι ο καιρός την Κυριακή κυρίως ως προς τα φαινόμενα, ενώ θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ενίσχυση των βοριάδων!
Να πούμε εδώ, ότι κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη για αυτές τις δύο ημέρες κι αυτό γιατί, μια πολική αέρια μάζα, δείχνει τελικά να προτιμάει την Τουρκία και να μας ξύσει αν μας επιτρέπεται η έκφραση. Υπάρχει πιθανότητα, να κινηθεί ακόμα ανατολικότερα κι έτσι να μην έχουμε ούτε αυτά τα λίγα φαινόμενα το Σάββατο ή να έρθει λίγο δυτικότερα και τότε θα έχουμε έστω και πρόσκαιρα, χιονοεκπλήξεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα! Το τελευταίο σενάριο είναι πολύ πολύ δύσκολο, μα ακόμα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου