Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Θαρραλέος ο Μάιος

Ήδη από το ξεκίνημα του ο Μάιος φάνηκε ότι θα ήταν ένας μήνας άστατος με αρκετά έντονο καιρικό ενδιαφέρον.


Στις 30 του Απρίλη στην καιρική μας εκτίμηση, είχαμε βάλει επικεφαλίδα : Μετά την Ανάσταση του Χριστού, έρχεται και η ανάσταση του καιρού! Έτσι κι έγινε.
Να σας αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό των Μετεωκρητών στην Αγία Βαρβάρα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη είχαμε 9 ημέρες βροχόπτωσης και 67.4mm, ενώ στην πόλη του Ηρακλείου 7 ολόκληρες ημέρες βροχόπτωσης, την στιγμή που ο εφετινός Δεκέμβριος, είχε μόλις 5 στο σύνολό του!
Σε όλο το νησί αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο έχει βρέξει ο Μάης. Αλλού έχει δροσίσει κι αλλού έχει ποτίσει.
Η δραστηριότητα του οφείλεται κυρίως σε μέτωπα κακοκαιρίας και λιγότερο στον παράγοντα θερμική αστάθεια, που ο μήνας αυτός μας έχει συνηθίσει.
Το πρώτο μισό λοιπόν αυτού του μήνα έως τώρα, δεν έλειψαν οι βροχές, οι καταιγίδες, οι υδροστρόβιλοι, οι μικρής έκτασης και διάρκειας χαλαζοπτώσεις, οι λασποβροχές, ακόμα και οι χιονοπτώσεις στις 5/5/2016, όπου μάλιστα υπήρξε και πρόσκαιρη χιονόστρωση πάνω από τα 2.000 μέτρα!
Παρά την βελτίωση του καιρού από την Δευτέρα 16/5 σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός αλλάζει από την Παρασκευή το απόγευμα σταδιακά και κυρίως το Σαββατοκύριακο! Γενικότερα μέχρι και το τέλος του μήνα αναμένονται κι άλλες βροχές!
Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Τριβυζαδάκη, από την πόλη του Ηρακλείου, τα ξημερώματα της 15/5/2016!
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο, που φτιάξαμε για σας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου