Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τέρμα το διάλειμμα ...

Μετά από ένα άνομβρο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, με  βαρετοκαιρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, περνάμε στην πιο ουσιαστική θα την λέγαμε, καιρική υποχρέωση αυτού του μήνα. Ποια είναι αυτή η υποχρέωση; Μα φυσικά να εδραιώσει το Φθινόπωρο κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα δραστικό τρόπο.

Με τη μεταφορά σχετικά πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, από την βόρεια Ευρώπη, όπως παρατηρούμε στον παραπάνω χάρτη, αλλά και με τον ερχομό πιο γενικευμένων και σοβαρών βροχοπτώσεων.
Αυτού του τύπου τις διατάξεις και τις ψυχρές εισβολές, της συναντάμε συνήθως τον Χειμώνα, με περισσότερο ψύχος φυσικά, που την συγκεκριμένη εποχή συσσωρεύεται σε Ρωσία και Σκανδιναβία.
Όμως κι αυτόν το μήνα, είναι άκρως φυσιολογική και υποχρεωτική μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρουμε παραπάνω.


Αν ανατρέξουμε στους χάρτες θα παρατηρήσουμε ότι κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο κάτι παρόμοιο ...

2014

2010

2008


2001

1991

1976

1880
Μ' αυτόν τον τρόπο λοιπόν επικυρώνει κατά κάποιο τρόπο και εδραιώνει ο μήνας αυτός το Φθινόπωρο. Με Χειμωνιάτικες πινελιές.
Από την Τρίτη λοιπόν και μετά ο καιρός στην χώρα μας και στην Κρήτη αλλάζει. Πεδίο χαμηλών πιέσεων, με μέτωπα κακοκαιρίας από την βορειοδυτική Ευρώπη, κινούμενα προς την περιοχή μας, σε πρώτη φάση θα στρέψουν τους ανέμους σε πιο νότιους, ενώ παράλληλα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που μάλλον θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα Τετάρτη και Πέμπτη τοπικά, κυρίως σε περιοχές προσήνεμες όπου ευνοούνται από τα νότια ρεύματα.
Από εκεί κι έπειτα όπως σας δείξαμε και στον πρώτο χάρτη οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και παράλληλα με τα έντονα φαινόμενα (αυτή τη φορά στα πιο βόρεια κυρίως του νησιού), κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε να ασπρίζουν τα βουνά μας σε μεγάλα υψόμετρα όμως!

Σίγουρα θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα και με τους ανέμους, ενώ θα πρέπει από τώρα να κάνετε μια προετοιμασία, κατεβάζοντας πιο χειμερινές ενδυμασίες.
Μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το meteokrites.gr  για την καθημερινή σας καιρική ενημέρωση.
Θα υπάρξει νεότερη εκτίμηση την Τρίτη, εμπλουτισμένη με πιο φρέσκα στοιχεία και πιο αναλυτική, γι' αυτή την πολύ σοβαρή αλλαγή του καιρού, από το blog και από το site μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου