Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠ' ΤΑ ΠΑΛΙΑ (ΕΚΤΑΚΤΟ)


Όταν γράφεις εκτίμηση βλέποντας το Σιβηρικό ψύχος να κατέρχεται στην γειτονιά μας....


Τη Μεσόγειο να γεννάει χαμηλά με εκτεταμένα μέτωπα κακοκαιρίας....


Το κοτσύφι να κελαηδάει από ανασφάλεια πάνω στο κλαδί ...

Την τάση που σου δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα, τόσο ελπιδοφόρα ....

... τότε η προσωπική σου πινελιά και διαίσθηση αποκτά ενδιαφέρον,όταν έχεις να κάνεις μ' ένα νησί σαν την Κρήτη! Παράλληλα ρισκάρεις αρκετά γιατί τα στοιχεία που έχεις ,είναι περίπλοκα και το αποτέλεσμα μόνο ένα! 
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά ! Το restart στην κυκλοφορία των συστημάτων επήλθε .Από ζωνική περάσαμε σε μεσημβρινή και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές για την περιοχή μας (αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε κι από τους παραπάνω χάρτες) ! Έτσι μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα ανομβρίας σε πολλές περιοχές ,ηλιόλουστων ημερών, με νηνεμίες ,παγετούς ,ομίχλες και υψηλών την ημέρα για την εποχή  θερμοκρασιών,περνάμε σε μια περίοδο μάλλον μακρά,όπου θα σημειωθούν πολλές και έντονες βροχές ,πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και όχι μόνο,θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι ,χιονοχάλαζο (κοκοσάλι) και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας!
Χειμώνας λοιπόν με τα όλα του! 

                                                                   TΡΙΤΗ 30/12/2014
Κακοκαιρία λοιπόν θα επικρατήσει σήμερα Τρίτη στο νησί μας ! Ένας καιρικός αχταρμάς με όλη τη σημασία της λέξεως ,που θα έχει απ' όλα !Βροχές ,καταιγίδες ,χαλαζοπτώσεις ,τοπικά έντονα φαινόμενα γι αυτό δείξτε την απαραίτητη προσοχή ,πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά (τα υψόμετρα αναγράφονται στον παρακάτω χάρτη),νοτιάδες, σταδιακά βοριάδες στην βόρεια Κρήτη από το νομό Ηρακλείου και δυτικότερα και μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ νομού Λασιθίου και νομού Χανίων!Μέχρι το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν στην δυτική και βόρεια Κρήτη σε βόρειους πλην του νομού Λασιθίου!


                                                                  ΤΕΤΑΡΤΗ 31/12/2014
Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο νησί μας! Όμως οι βροχές θα γενικευτούν και μάλιστα θα έχουν έντονο χαρακτήρα απ άκρη σ άκρη του νησιού ! Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στην κεντροανατολική Κρήτη,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι θυελλώδεις έως 8-9 μποφόρ ,γενικότερα από βόρειες διευθύνσεις !Τα υψόμετρα χιονόπτωσης κατά Μ.Ο. : Δυτικά :700-800 Kεντρικά : 800-900 Ανατολικά : 1300-1400 !Θα θέλαμε εδώ να σταθούμε και να μιλήσουμε με πολύ απλά λόγια .Όπως αναφέραμε και στην αρχή της εκτίμησης ,η πολύ ψυχρή αυτή αέρια μάζα ,εισερχόμενη στην θερμή θάλασσα της Μεσογείου θα δημιουργήσει απανωτά μέτωπα κακοκαιρίας .Θα είναι κάτι σαν να λέμε ,η μία κακοκαιρία θα υποδέχεται την άλλη με ανεπαίσθητα σημάδια βελτίωσης κι αυτά κυρίως στην ανατολική Κρήτη. Εξού και το μπέρδεμα αυτό στην φορά των ανέμων και στην κατανομή του υετού !Εκρηκτικές συνθήκες αστάθειας στα ανώτερα στρώματα (5.000μ)...


                                                               ΠΕΜΠΤΗ 1/1/2015 (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ)

  Αρχή καλός μας χρόνος με κρύο βροχές κατά τόπους ισχυρές ,καταιγίδες και χιόνια από χαμηλότερα υψόμετρα ! Γύρω στα 550-650μ στα δυτικά, 750-850μ στα κεντρικά κι από τα 900-950μ στα όρη Δίκτη ! Από το απόγευμα κυρίως σημάδια βελτίωσης θα έχουμε στην νότια-νοτιοδυτική Κρήτη.Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει  τους 9-11°C στα πεδινά - παραθαλάσσια (στα πολύ ανατολικά ίσως φτάσει πρόσκαιρα και τους 12-13°C  !
Οι άνεμοι από βόρειες γενικά διευθύνσεις και πάλι θα δημιουργήσουν προβλήματα στο Αιγαίο καθώς θα αγγίξουν τα 8-9 (πιθανόν και τα 10 μποφόρ στα δυτικότερα τμήματα) !

Για νέα επιδείνωση του καιρού κυρίως στη βόρεια Κρήτη και περισσότερο κρύο πάμε την Παρασκευή,ενώ πολλές πεδινές χιονοεκπλήξεις αρχίζουν να μας ψιθυρίζουν τα καιρικά μοντέλα !
Όσοι είσαστε στην καιρική μας ομάδα στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ ,θα έχετε διαβάσει ότι τον πεδινό χιονιά εμείς τον περιμένουμε σταδιακά! 
Περισσότερα θα πούμε σύντομα σε νέα εκτίμηση ...Μέχρι τότε δείξτε την απαραίτητη ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου