Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΛΟΕΝΑ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΕΞΕΛΊΣΣΕΤΑΙ ΣΕ..."ΕΡΩΤΑ" (Εκτίμηση καιρού Κρήτης)

Σε μια δύσκολη εποχή για καιρικές προβλέψεις κι εκτιμήσεις όπου προγνώστες ,παγκόσμια και περιοχικά μοντέλα προσπαθούν κάθε χρόνο μάταια να πετύχουν την ακριβή συμπεριφορά του καιρού,θα προσπαθήσουμε κι εμείς εδώ στους MeteoΚρήτες να την προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη!
Χαρακτηριστικό του Σεπτέμβρη ,οι τοπικότητες κυρίως όσον αφορά τις βροχές! Αυτό φαίνεται κι από την έως τώρα συμπεριφορά του εφέτος ,αφού από τη μία υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν δεχτεί πάνω από 120 λίτρα  νερού ,ανά τετραγωνικό μέτρο κι άλλες όπου δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα ! Εντυπωσιακή παρ' όλα αυτά φέτος, είναι η συχνότητα θερμικών ασταθειών στο νησί κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα,σημεία στα εσωτερικά τμήματα του νησιού,να έχουν ευνοηθεί αρκετά !!
Βέβαια να μην παραλείψουμε να τονίσουμε ότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες και κυρίως στ' αμπέλια του νομού Ηρακλείου!

  (φωτογραφία Ζαχάρης Βάρδας 10/9/2014)
Οι συνθήκες αστάθειας λοιπόν θα διατηρηθούν στο νησί για άλλες δύο ημέρες κι έτσι και την Τρίτη θα βρέξει ενώ πολύ πιθανόν να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως σε ορεινά κι εσωτερικά διαμερίσματα του νησιού!Υποψηφιότητα για τοπικές βροχές - όμβρους,δίνουν το πρωί περιοχές στη βορειοδυτική Κρήτη (αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί εκεί),ενώ μετά το μεσημέρι,μεγάλη πιθανότητα υπάρχει για ψιλόβροχο ή ακόμα και δυνατή μπόρα σε πεδινές -παραλιακές περιοχές ,που βρίσκονται ανατολικότερα του νομού Ρεθύμνης!
Πιο αναλυτικά ...

Νωρίς το πρωί η πόλη των Χανίων συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για όμβρους! Αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και μόνο προς τα Λευκά όρη θα βλέπουν οι Χανιώτες κάποιες νεφώσεις!Από αργά το απόγευμα εκ νέου τα σύννεφα θα αυξηθούν!

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στο Ρέθυμνο...

Υπαρκτή η πιθανότητα για ψιχάλα ή ακόμα και μπόρα μετά το μεσημέρι στο Ηράκλειο ...

Από το μεσημέρι κιόλας τα σύννεφα θα αυξηθούν στον Άγιο Νικόλαο και θεωρείτε σχεδόν σίγουρη εκδήλωση βροχής!Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί!


Η Τετάρτη θα ξημερώσει με περισσότερες συννεφιές !! Θα βλέπουμε περισσότερες αναπτύξεις προς το Κρητικό πέλαγος ενώ αμέσως από το πρωί ,υπάρχει και κάποιο ενδεχόμενο για διάσπαρτους μικρής διάρκειας όμβρους (κι αν σημειωθούν δεν μιλάμε για κάτι το σοβαρό)!
Ο πιο βαρύς καιρός αναμένεται από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες! Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ,είναι ότι την νύχτα και κυρίως τα ξημερώματα της Πέμπτης,κάποιες μπόρες με πιθανά αστραπόβροντα θα επιμείνουν σε βόρεια τμήματα του νησιού!

 Η μέρα που θα θυμίσει 100% Φθινόπωρο θα είναι λοιπόν η Πέμπτη!
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν ,θα ρίξουν σημαντικά τη θερμοκρασία κι εκτός αυτού θα μεγαλώσουν και την αίσθηση της ψύχρας ! Πυκνές συννεφιές γενικότερα στη βόρεια Κρήτη με βροχές κατά τόπους και κατά περιόδους (πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες)!!

Πριν κλείσουμε με την εκτίμηση του τριημέρου ,να σημειώσουμε ότι οι θερμοκρασίες που αναγράφονται στους χάρτες αφορούν πεδινές -παραλιακές περιοχές κι ότι στα ημιορεινά-ορεινά διαμερίσματα θα είναι αναλόγως χαμηλότερες !Ακόμα ,τη νύχτα της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση,ενώ η ψαλίδα μεταξύ μέγιστων κι ελάχιστων θερμοκρασιών θα κλείσει την Πέμπτη προς ξημερώματα Παρασκευής ,όπου ακόμα και τη νύχτα θα πνέουν ενισχυμένοι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι! Κάτι ακόμα που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι σ'αυτή την διαταραχή θα βρέξει επιτέλους στην πόλη του Ρεθύμνου όπου έχει αδικηθεί μέχρι στιγμής! Κάτι ανάλογο δεν δείχνει να συμβαίνει σε Μοίρες και στη νοτιοδυτική Κρήτη!
Δυο λόγια τώρα για την εξέλιξη του καιρού μέχρι και το Σαββατοκύριακο !
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα επιμείνουν οι βροχές στα βόρεια του νησιού!Δεν αποκλείεται κάποια σημεία (περιλαμβάνονται και οι μεγάλες πόλεις μας να δεχτούν το ξημέρωμα παραγωγικές ποτιστικού τύπου βροχές)!!
Από εκεί και μετά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί !
Οι βοριάδες και οι κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις θα διατηρηθούν καθώς και οι (σχετικά) χαμηλές θερμοκρασίες!
Περαιτέρω βελτίωση του καιρού αναμένεται το Σάββατο !Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα επανέλθει σε καλά επίπεδα την Κυριακή !

Κλείνοντας ,να θυμηθούμε ότι είχαμε μιλήσει στην εκτίμηση που κάναμε στις 1/9/2014 για μια πιθανή ψυχρή εισβολή για την εποχή το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη! Τώρα θεωρούμε πολύ πιθανό το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα να έχουμε την πρώτη επίθεση νοτιάδων και υψηλών θερμοκρασιών .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου